‘Belgische beursgenoteerde bedrijven hebben vals veiligheidsgevoel over hun dataopslag’
Slechts 3 procent van de Belgische beursgenoteerde bedrijven test de bestendigheid van zijn computersystemen tegen stroomuitval door de stroom daadwerkelijk uit te zetten, leert een enquête van Markethic. De rondvraag was wel besteld door LCL, een Diegems datacenterbedrijf dat sterk in beveiliging investeert.
Markethic, dat een database van chief information officers (CIO’s) bijhoudt, ondervroeg telefonisch de CIO’s en de IT-managers van 168 Belgische beursgenoteerde bedrijven. 87,5 procent ervan noemt zich veilig te zijn voor rampen zoals brand of langdurige elektriciteitsstoringen, 5 procent houdt het op ‘tamelijk veilig’ en een opvallende 7,5 procent zegt dat het bij een ramp de continuïteit van de organisatie niet kan verzekeren.
Op de vraag of de veiligheidssystemen ook getest worden door de elektriciteit daadwerkelijk uit te schakelen, antwoordt slechts 3 procent van de respondenten positief. “97 procent zal dus zijn back-upsystemen slechts effectief ‘testen’ bij een ramp”, besluit het Diegems datacenterbedrijf LCL in een persbericht.
“Onze conclusie is dat Belgische beursgenoteerde bedrijven een vals gevoel van veiligheid hebben”, meent Laurens van Reijen, de managing director van LCL. “De kleinere beursgenoteerde bedrijven, maar ook sommige grotere, zijn vaak niet afdoende uitgerust tegen stroomstoringen of andere risico’s. Men weet zelfs niet in hoeverre men echt veilig is, aangezien de back-upsystemen niet getest worden.”
Geen back-up
Volgens de enquête slaan meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven de gegevens intern op de hoofdzetel op. Nog eens een tiende vertrouwt op een eigen serverroom of datacenter op een andere, eigen locatie.
Het grootste deel van de bevraagden – 53procent – beschikt niet over een tweede datacenter. Dat wil zeggen dat ze bij een brand of een diefstal van de servers geen back-up hebben. Wel heeft de helft van de bedrijven plannen voor outsourcing.
Bij een derde van de partijen die over twee datacenters beschikken, ligt dat tweede datacenter op minder dan 25 km van het eerste. Volgens LCL zou een grote stroomstoring op die manier wellicht beide datacenters treffen, waardoor het back-upplan niet echt soelaas zou bieden.
Onnodig te zeggen dat de datacenters van LCL in Diegem, Erembodegem en Antwerpen wél 25 km van elkaar liggen en hun veiligheidssystemen regelmatig testen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier