Belgacom krijgt meer vrijheid voor vaste telefoontarieven
Belgacom moet zijn nationale vaste telefoontarieven voor particulieren en bedrijven niet langer verantwoorden bij de Belgische telecomwaakhond BIPT.
Belgacom moet zijn nationale vaste telefoontarieven voor particulieren en bedrijven niet langer verantwoorden bij de Belgische telecomwaakhond BIPT. De concurrentie op de retailmarkt maakt verdere controle overbodig, vindt het BIPT. De groothandelstarieven blijven wèl gereguleerd.
Bij de laatste analyse van de vaste telefoniemarkt in 2008 handhaafde de toezichthouder nog de verplichtingen van prijscontrole- en -transparantie van Belgacom in de kleinhandelsmarkt. “In onze nieuwe marktanalyse zien we dat Belgacom meer en meer concurrentie krijgt”, zegt woordvoerder Dirk Appelmans van het BIPT. Vooral de kabeldistributeurs Telenet, Tecteo, Numericable en Brutele leggen Belgacom het vuur aan de schenen. Zij verkopen vaste telefonie vaak in bundels met breedbandinternet, televisie en mobiele telefonie. V
orig jaar werd vaste telefonie in meer dan 70% van de gevallen samen met andere telecomproducten verkocht, stelt het BIPT vast. Ook de gsm is steeds meer een concurrent, terwijl het gebruik van goedkoop of gratis internetbellen en Skype door consumenten steeg van 23 procent in 2012 tot 40 procent dit jaar. BIPT verwacht dat dat gebruik nog zal toenemen.
Door de concurrentie daalde de afgelopen jaren de prijs voor vaste telefonie van 4,94 eurocent per minuut in 2008 naar 3,85 cent per minuut in 2013. Een recente vergelijking met de buurlanden leert dat België voor 3 van de 5 gedefinieerde gebruikersprofielen het laagste gewogen gemiddelde heeft, meldt de telecomwaakhond.
Daarom worden de verplichtingen van prijscontrole en transparantie op de kleinhandelsmarkt nu afgeschaft. Belgacom moet niet langer bewijzen dat het de verlagingen in de groothandelstarieven doorrekent aan zijn klanten in de kleinhandel.
De groothandelstarieven zelf blijven wel gereguleerd. Het BIPT zal de prijsevolutie wel verder opvolgen, verzekert de toezichthouder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier