‘Bedrijven zitten vol vertrouwen voor 2017’
De Belgische bedrijven toonden zich vrij optimistisch tijdens het voorbije resultatenseizoen. “De orderboeken zijn goed gevuld”, zegt Dirk Pattyn, die voor Degroof Petercam Asset Management een fonds met Belgische aandelen beheert.
De meeste beursgenoteerde Belgische bedrijven hebben hun jaarcijfers gepubliceerd. Voldoen die aan de verwachtingen?
Pattyn: “De cijfers liggen grotendeels in de lijn van de verwachtingen, en vaak zijn ze zelfs iets beter. Hier en daar was er een kleine teleurstelling, maar alles bij elkaar was dit een goed resultatenseizoen. Dat kun je ook zien aan het feit dat er weinig tot geen echt negatieve koersreacties waren.”
Belangrijker nog dan de cijfers over 2016 zijn de verwachtingen voor dit jaar. Is beursgenoteerd België hoopvol gestemd?
Pattyn: “De bedrijven kijken vol vertrouwen naar 2017. Dat zie je aan de dividendverwachtingen. Zelfs als de resultaten iets minder waren, denken de bedrijven dat ze hun dividend toch minstens op peil kunnen houden. Dat komt doordat er doorgaans eenmalige factoren aan de basis van de mindere cijfers liggen. Het optimisme bij de bedrijven is ook niet zo vreemd, aangezien de economie het goed doet, wat je bijvoorbeeld kunt afleiden uit de goed gevulde orderboeken.”
Zit het optimisme bij de Belgische bedrijfsleiders al volledig in de koersen verrekend?
Pattyn:“Grotendeels wel. Er blijft natuurlijk wel wat onzekerheid. Denk maar aan de verkiezingen in enkele belangrijke Europese landen. Na de brexit en de verkiezing van Donald Trump vorig jaar heeft de markt nu het vertrouwen dat de economie ook die verkiezingen wel kan verteren. Maar waar beleggers geen rekening mee houden, is het onwaarschijnlijke geval dat de Franse exit uit de Europese Unie toch de realiteit wordt.”
Kan het afgelopen resultatenseizoen de waarderingen op de beurs rechtvaardigen?
Pattyn: “Het is duidelijk dat aandelen de afgelopen jaren al een mooie rit achter de rug hebben. De resultaten zullen de verwachtingen daarom moeten blijven inlossen. Maar je mag niet vergeten dat aandelen mooie cashflows en dividenden genereren. Zelfs als de koersen dalen of stabiel blijven, kan de aandelenbelegger in veel gevallen toch nog een dividend op zak steken. Dat voordeel hebben alternatieven zoals cash en obligaties niet. In dat opzicht zijn de waarderingen van aandelen zeker aanvaardbaar.
“Om de waarderingen van aandelen te beoordelen, moet je die alternatieven mee in overweging nemen. Cash is geen aantrekkelijke optie, zeker niet met de oplopende inflatie. Zolang de winsten van de bedrijven niet fundamenteel worden aangetast, zie ik geen volwaardig alternatief voor aandelen. Mocht de rente plots sterk stijgen, dan zou zich wel een alternatief aandienen. De huidige waarderingen van aandelen zijn dan mogelijk moeilijk vol te houden. Maar dat zie ik de komende maanden niet gebeuren.” Jasper Vekeman
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier