Atos Worldline verliest strijd om Bancontact-MisterCash

© belga

De Belgische banken hebben niet voor Atos Worldline gekozen om de kern van het nieuwe Bancontact-MisterCash betaalsysteem te leveren en te exploiteren, wel voor het Zwitserse SIX Group.

De Belgische banken hebben niet voor Atos Worldline gekozen om de kern van het nieuwe Bancontact-MisterCash betaalsysteem te leveren en te exploiteren. Het contract ging naar de Zwitserse SIX Group. Dat versterkt de positie van concurrenten van Atos, onder meer Keyware.

Onder druk van de Europese Commissie moeten kaartschema’s zoals Bancontact-MisterCash zich aanpassen aan de regels van de eengemaakte betalingsmarkt, de Single Euro Payments Area of SEPA. Eén van de voorwaarden is dat ze niet langer én de specificaties van het kaartschema mogen vastleggen én instaan voor de verwerking van de transacties.

Om daaraan te beantwoorden verkochten de eigenaars van Banksys hun verwerkingsactiviteiten in 2006 aan het Franse Atos Worldline. In de praktijk was het Bancontact-MisterCash schema echter nog altijd zo specifiek dat alleen Atos Worldline de transacties efficiënt kon verwerken.

Daar komt nu verandering in. Na lang aarzelen beslisten de vijf eigenaren van het Bancontact-Mister Cash kaartschema – BNP Paribas Fortis, Belfius, ING België, KBC Bank en Axa Bank Belgium – in februari 2011 om Bancontact-MisterCash aan te passen aan de eisen van SEPA. Eén van de kernelementen daarin is de “switch”, de infrastructuur die de betaalberichten tussen enerzijds de bank van de handelaar en anderzijds de bank van de kaarthouder coördineert. Dat contract is naar de Zwitserse SIX Group gegaan, bevestigt Kris De Ryck, de chief executive officer van Bancontact-Mister Cash nv.

Een onverwachte concurrent

Volgens een bron die met de situatie vertrouwd is hebben de eigenaars van Bancontact-MisterCash nochtans moeite gedaan om Atos Worldline het contract voor de switch te gunnen. In de offerteaanvraag stond dat de toekomstige leverancier niet alleen het nieuwe SEPA-compatibele kaartschema moest kunnen verwerken, maar ook het oude Bancontact-MisterCash schema. Dat was geen noodzaak. Traditioneel wordt zo’n verandering van kaartschema geregeld door de nieuwe kaarten op een nieuw systeem te verwerken en de oude kaarten uitdovend op het oude systeem. De vereiste dat dezelfde partij ook de oude Bancontact-MisterCash kaarten moest kunnen verwerken, maakte het bijna zeker dat Atos Worldline met het nieuwe contract zou gaan lopen.

Dat was dus buiten SIX Group en zijn Payment Services Division gerekend. SIX had begin 2009 een participatie van 50 procent in de Luxemburgse kaartverwerker Cetrel genomen. Die werkte tot het begin van de jaren ’90 nauw samen met Banksys en had daardoor know-how van het Bancontact-MisterCash schema. Bovendien was de offerte van SIX Group goedkoper.

Eén en ander betekent dat Atos Worldline zijn ijzeren greep op de Bancontact-MisterCash kaartverwerking verliest. De groep zal nog wel, in concurrentie met anderen, alle overige diensten kunnen aanbieden aan de twee kanten van de switch. Aan de kant van de handelaar is dat de levering van betaalterminals, de aanvaarding van de betaling en de afrekening met de bank van de handelaar (acquiring). Aan de kant van de kaarthouder is dat de verrekening met de bank van de consument (issuing). Maar het is duidelijk dat de concurrenten van Atos Worldline aan de betaalterminalzijde – vooral Keyware en CCV – nu in een veel minder nadelige positie komen te staan dan vroeger, toen ze zeer moeilijk een competitieve offerte konden maken voor de verwerking van Bancontact-MisterCash transacties.

Het zal wel nog even duren voor het nieuwe systeem in werking treedt. “Het doel is om tegen midden 2013 de nieuwe infrastructuur klaar te hebben en nieuwe spelers te verwelkomen”, zegt Kris De Ryck van Bancontact-MisterCash. Hij verwacht dat “tegen midden 2014 de oude technologie volledig uit de markt verdwenen zal zijn”.

Wie is SIX Group?

SIX Group is in handen van een 150-tal Zwitserse en buitenlandse banken en het resultaat van een fusie in 2008 tussen SWX Group (beurshandel), SIS Group (diensten rond waardepapieren) en Telekurs Group (financiële informatie en betalingstransacties). Behalve het Luxemburgse Cetrel nam SIX in 2009 ook nog een grote Oostenrijkse transactieverwerker over. De groep is actief in 23 landen en had in 2011 een omzet van 1,05 miljard euro. Ongeveer een derde, 335 miljoen euro, kwam van de betalingsdivisie. Die telt zo’n 1100 personeelsleden. De rest van de omzet komt uit de uitbating van het Zwitserse beursplatform, uit nationale en internationale clearing & settlementdiensten en uit financiële informatiediensten.

Vergelijkingen met Atos Worldline zijn moeilijk. De Franse groep is met 913 miljoen euro omzet en 5125 personeelsleden bijna drie keer zo groot als SIX. Beiden groepen geven aan dat ze een kleine drie miljard transacties in de betalingssfeer doen. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content