‘ArcelorMittal verraadt 1.300 medewerkers’

© belga

Staalreus ArcelorMittal kondigde aan om ook verschillende delen van de koude lijn te sluiten op haar site in Luik. 1.300 jobs staan op de helling.

1.3000 banen komen op de tocht te staan bij ArcelorMittal. De directie van de staalgigant kondigde op een speciale ondernemingsraad in Flémalle een intentie tot sluiting aan voor 7 van de 12 koude lijnen.

De getroffen sites zijn volgens de bonden de cokesfabriek in Seraing, de energiecentrales in Ougrée en Seraing, een van de twee koudewalslijnen in Tilleur, galvanisatielijnen 4 en 5 in Flémalle, hoogovens 3 en 4 in Marchin. Ze is ook van plan de cokesfabriek van Seraing te sluiten, omdat “die niet leefbaar meer is door de te grote productiecapaciteit van cokes in Europa”.

“De sluiting van de warme lijnen leek eerst genoeg”
De Luikse site van ArcelorMittal leed de eerste drie kwartalen van 2012 een operationeel verlies van meer dan 200 miljoen euro. En voor 2013 lijkt er geen verbetering op komst.

Na de bekendmaking van de intentie tot sluiting van de warme lijnen in Luik, wilde ArcelorMittal zich in het zuiden van ons land vooral toeleggen op de koude lijn, met vijf vaste lijnen en zeven ‘flexibele’ lijnen, die zouden produceren naargelang de vraag. Maar in 2011 zakte de vraag naar staalproducten volgens de directie in Luik met 8 tot 9 procent. Intussen ligt de vraag 29 procentpunten lager dan voor de crisis. “Er is onvoldoende vraag om de flexibele lijnen in Luik te laten verder bestaan”, klinkt het.

De vijf ‘hoofdlijnen’ die actief blijven, verschaffen werk aan ongeveer 8.00 mensen. “Ja, deze aankondiging is moeilijk voor de personeelsleden in Luik. We hoopten dat de sluiting van de warme lijn genoeg was om het bedrijf aan te passen aan de dalende vraag, maar dat bleek dus niet zo te zijn”, zei de Luikse directeur Bernard Dehut.

“Parels van de Waalse industrie”
Het bedrijf zelf meent dat de overblijvende vijf lijnen “zich zullen ontwikkelen tot parels van de Waalse industrie”. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf. “We blijven de vijf voornaamste koude lijnen uitbaten, die zowat 800 banen vertegenwoordigen . Deze afwerkingslijnen zijn strategisch dor hun producten van hoge kwaliteit, gespecialiseerde processen en technologische innovatie.”

“Het is al jaren duidelijk dat de toekomst van Luik in de koude productie ligt, met hoogtechnologische processen om kwalitatief hoogstaande producten te produceren”, gaat de woordvoerster verder.

Bonden voelden bui komen
Tientallen werknemers verzamelen voor het gebouw in Flémalle waar de ondernemingsraad plaats vindt. Zij zagen de bui al hangen. Woensdag kondigde de directie van ArcelorMittal een bijzondere ondernemingsraad aan over ‘de toekomst van de Luikse site’. De overname van de Luikse site door de overheid is volgens de vakbondslui de enige oplossing. De bonden verzekerden dat ze meteen tot staken zouden over gaan indien er een nieuwe sluiting worden aangekondigd.

In oktober 2011 maakte ArcelorMittal al bekend om haar warme lijn in Luik op te doeken. Meer dan 800 banen kwamen daardoor op de helling te staan. Ook in het Franse Florange gaan de hoogovens van het bedrijf van Lakshmi Mittal onherroepelijk dicht.

“We hebben veel inspanningen geleverd om ArcelorMittal in België te houden”
“Ik steun de arbeiders en hun familie. De Belgische overheden en de werknemers bij ArcelorMittal hebben al veel inspanningen geleverd om de staalgigant in België te kunnen houden”, reageerde premier Elio Di Rupo (PS) verontwaardig op het nieuws.

Di Rupo ontmoet op het World Economic Forum in Davos waar hij te gast is ArcelorMittal-eigenaarLakshmi Mittal confronteren met het Luikse banenverlies. Later op de dag keert hij vervroegd terug naar België, om de situatie in Luik op de voet te volgen. Zijn reis naar Chili, waar hij de Europees-Latijns Amerikaanse top zou bijwonen heeft de eerste minister intussen geannuleerd.

Di Rupo heeft intussen al contact gehad met de Waalse minister-president Rudy Demotte en met de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt. Vrijdag gaan de Waalse en federale regering samen aan tafel zitten om de sluiting te bespreken.

“Ik ben geschandaliseerd”Kersvers PS-voorzitter Paul Magnette spreekt van “verraad” bij de Arcelorbonzen ten opzichte van het personeel. “Ik betuig mijn volledige solidariteit met de duizenden werknemers bij Arcelor, die opnieuw voluit worden getroffen door het cynisme en de lafheid van de Arcelor-leiding”, stelde Magnette.

“De PS veroordeelt de misprijzende en hypocriete houding van Lakshmi Mittal. Hij heeft de werknemers verraden door hen te laten geloven dat de koude lijn zogezegd strategisch is voor de groep. Door deze belofte verloor het Luikse middenveld veel tijd in het zoeken naar een mogelijke overnemer.” De PS roept het Waalse middenveld en de politiek op om de krachten te bundelen en een volledige of gedeeltelijke overname te overwegen.

Ook uit groene hoek komt commentaar op de sluiting. Emily Hoyos, voorzitster van Ecolo, zegt “geschandaliseerd” te zijn door de aankondiging. “Er kan geen sprake van zijn zomaar te zwichten voor het cynisme van die dandy’s.” Volgens Hoyos heeft ArcelorMittal de voorbije jaren 1,5 miljard euro cadeau gekregen via het systeem van de notionele interestenaftrek. Ecolo vraagt een onderzoek van de Europese Commissie naar de praktijken van de staalreus, die de concurrentie tussen de Europese sites zwaar zou uitspelen.

“Werkgelegenheidschantage”
Regeringspartijen MR en cdH vragen aan Di rupo dat hij het onderste uit de kan haalt voor de werknemers van ArcelorMittal in Luik. Charles Michel, voorzitter van de Franstalige liberalen, stelt het wel erg scherp. “Premier Di Rupo moet de grootste vastberadenheid aan de dag leggen in zijn overleg met Lakshmi Mittal. Dit om de werknemers te respecteren die al maanden vreselijke angsten moeten uitstaan over hun toekomst. Lakshmi moet zijn engagementen nakomen. De premier moet alle Europese initiatieven mobiliseren om de staalfabrikant zijn activiteiten te doen verderzetten, vooral in de regio Luik.”

Volgens de Waalse minister van onderwijs, Marie-Dominique Simonet, eveneens lid van de Luikse cdH-afdeling tikt ArcelorMittal op de vingers. “ArcelorMittal moet de engagementen nakomen. Het is vandaag duidelijk geworden dat haar werkgelegenheidschantage de ware bedoelingen van de groep verborg, namelijk haar investeringen wegtrekken uit verschillende installaties in Luik.”

De cdH-afdeling van Luik wil dat alle politieke partijen alles in het werk stellen om de arbeiders van Arcelor uit het slop te helpen. Bovendien willen de Franstalige christendemocraten dat het Waals gewest alle rekeningen van de staalgroep opvraagt.

“Zwarte dag voor de Belgische economie”
De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, is geschokt door het verdwijnen van de 1.300 banen. Dat zegt De Standaard. “Wie bedot wordt, denkt achteraf altijd wel dat hij misschien te naïef is geweest, maar dit getuigt wel van een ongezien cynisme. Het is een zwarte dag voor de Belgische economie.” Marcourt snapt niet dat zo’n grootschalig ontslag mogelijk was in een Europees bedrijf, dat door Europeanen geleid wordt.

“In 2008 waren er nog 3.500 mensen aan de slag bij ArcelorMittal in Luik, binnenkort zullen dat er maar 800 zijn. Ik vrees dat er weinig hoop is voor de resterende banen. We staan op één etappe van het einde van de staalindustrie in Wallonië, vrees ik.” Marcourt stelt op zoek te zijn naar een eventuele overnemer, zoals de wet-Renault dat voorschrijft.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content