Antwerps ziekenhuis investeert in hightech herstelkamers
De Antwerpse groep GZA Ziekenhuizen werkt met Philips samen voor de installatie van intelligent aanpasbare herstelkamers voor beroertepatiënten. Dat zijn kamers waarin de omgeving kan worden aangepast om het herstel van de patiënten te bevorderen.
Het Sint-Augustinus-ziekenhuis in Wilrijk stelde de wereldprimeur in de behandeling van patiënten met een beroerte woensdag voor. De adaptive healing rooms zijn uitgerust met speciale technologie die de omgevingsfactoren van een kamer kan aanpassen om zo het herstelproces van de patiënt te beïnvloeden. Verpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld de lichtintensiteit van een kunstmatig dakraam in de kamer aanpassen. Een breed, interactief scherm biedt de mogelijkheid stimulerende prikkels te geven, van natuurbeelden over films tot korte boodschappen.
“We weten uit de wetenschappelijke literatuur dat de hersenen zich aanpassen aan een nieuwe realiteit. Dat heet neuronale plasticiteit”, legt William Van Landeghem, het diensthoofd neurologie bij GZA Ziekenhuizen, uit. “Via de herstelkamer willen we die bevorderen met prikkels die zijn afgestemd op de specifieke herstelfase van een patiënt. Een beroertepatiënt brengt 70 procent van zijn tijd in het ziekenhuis op zijn kamer door. We kunnen die tijd benutten door zo snel mogelijk met herstel te beginnen.”
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 15 miljoen mensen een beroerte. Van hen houden 5 miljoen er een blijvende invaliditeit aan over. De eenheid beroertezorg in het Sint-Augustinus-ziekenhuis probeert de effecten op lange termijn te minimaliseren. Dat gebeurt via behandeling met medicijnen en zaken zoals kinesitherapie en logopedie tijdens het revaliditatieproces. De adaptive health rooms vullen die behandeling aan.
GZA Ziekenhuizen heeft op de afdeling beroertezorg in Sint-Augustinus nu vier van de achttien kamers met de nieuwe technologie uitgerust, een investering van 25.000 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier