Antwerpen krijgt incubator voor e-health
Als het goed gaat, zitten er vanaf eind oktober in Antwerpen enkele start-ups die e-healthtoepassingen ontwikkelen in een incubator. Die heeft de naam BlueHealth Antwerp gekregen.
Partners van het initiatief zijn de Stad Antwerpen, iMinds, de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de privéspelers Agfa Healthcare en Cronos. Woensdagmiddag hielden ze tijdens een persconferentie de incubator boven de doopvont. De Antwerpse schepen voor Economie Philip Heylen (CD&V) onderlijnt het belang van BlueHealth Antwerp: “Dit partnerschap versterkt de ondernemerszin in Antwerpen.”
Antwerpse gezondheidshub
Het initiatief wil jonge ondernemers met plannen in het domein van e-health – digitale gezondheidszorg – ondersteunen tijdens de startfase van hun bedrijf. Bedoeling is doorgroeiende start-ups waarvan het businessidee al gevorderd is, te ondersteunen met een kapitaalinjectie van 50.000 euro en hen te begeleiden tot de eerste commercialisering. De partners van het initiatief bieden daarbij hun netwerk en expertise aan.
Volgens de persmededling bezit Antwerpen in de e-healthsector een unieke positie. De Scheldestad beschikt over een uitgebreide zorginfrastructuur met 4000 acute ziekenhuisbedden. Dat biedt perspectieven voor bedrijven die in e-health willen investeren. Volgens een studie die de Stad Antwerpen liet uitvoeren, is e-health een van de belangrijke groeisectoren. Geert Claeys van Agfa Health Care bevestigt dat: “De technologische mogelijkheden en het feit dat de overheid meer zorg met minder geld wil realiseren, maakt dat er ruimte is voor technologische innovatie.”
Private partners
Agfa Health Care ziet brood in het Bluehealth-partnerschap omdat het past in de strategie van open innovatie. “Het is geweten dat voor disruptieve innovatie bij grote bedrijven niet altijd de ruimte bestaat”, zegt Claeys. “Door het contact tussen onze eigen O&O-afdelingen en de cluster denken we het innovatieklimaat bij Agfa Healthcare te kunnen stimuleren.”
Ook bij ICT-bedrijf Cronos is de motivatie niet meteen gedreven door harde investeerderslogica. Eddy de Nys van Cronos: “We hebben wel wat ervaring met startende bedrijven. In de 25 jaar dat Cronos bestaat, hebben we zo’n 200 bedrijfjes opgestart en begeleid. Daardoor zijn we uitgegroeid tot een onderneming met een paar duizend werknemers. We stappen niet in dit partnerschap omdat we jagen op intellectuele eigendom, maar omdat we geloven dat investeren in de juiste mensen vroeg of laat iets goeds oplevert. En natuurlijk bekijken we geval per geval of een participatie zinvol is, maar we zien onszelf daarbij veel meer als een venture builder dan als een venture capitalist.”
Startersstad aan de Schelde
De initiatieven voor startende bedrijven zijn talrijk in Antwerpen. De incubator van BlueHealth Antwerp neemt zijn intrek in de achterbouw van Startup Village in de Lange Gasthuisstraat en zal ingebed zijn in The Cofoundry, een incubator van IT bedrijf Cronos. In een tweede fase zullen groeibedrijven onderdak vinden in de voorbouw. Dit zet samen met initiatieven in de privé-sector zoals start it@KBC, Telenet Kickstart en Idealabs Antwerpen nog meer op de kaart als Startup City.
Een streefcijfer voor het aantal e-healthstarters is er niet. De initiatiefnemers lieten echter optekenen dat vijf of zes starters niet slecht zou zijn. De selectie gebeurt via een zogenoemde iStart Call van iMinds. Op 1 september lanceert het Vlaamse digitale onderzoeks- en innovatiecentrum al zijn vierde oproep in 2015. Zo’n oproep is gericht aan jonge innovatieve ondernemers maar in de call van 1 september zit ook een oproep specifiek voor BlueHealth Antwerp. Een preselectie wordt door de experts van het consortium onder de loep genomen en op 23 oktober zou de finale selectie worden gecommuniceerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier