Antenne TV gaat VRT uitzenden

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De VRT-zenders zijn vanaf 1 december niet meer gratis te bekijken via de ether. Ze komen in het abonnement van TV Vlaanderen Antenne TV, dat 9,95 euro per maand blijft kosten. Tegelijk schrapt Antenne TV de drie Nederlandse NPO-zenders uit zijn aanbod.

Met het akkoord wint de VRT zijn partijtje armworstelen met de Luxemburgse M7 Group, het moederbedrijf van TV Vlaanderen. Tot 1 december betaalt VRT zelf voor de infrastructuur waarlangs het zijn programma’s ongecodeerd via digitale ethertelevisie uitzendt. Daardoor konden abonnees van Antenne TV meteen ook gratis naar één, Canvas en Ketnet kijken.

Dat zinde de VRT niet. De directie vond dat TV Vlaanderen commercieel voordeel haalde uit de gratis ethertelevisie van de VRT. Zij eiste dat TV Vlaanderen Antenne TV, net zoals de kabel- en andere distributeurs, een vergoeding zou betalen voor de distributie van die kanalen (hoewel er dus fysiek geen sprake was van distributie, aangezien de VRT dat zelf deed).

Er kwam een kort geding van. Te midden van die procedure kwam dan de aankondiging dat de VRT vanaf 1 december 2018 gewoon zou ophouden met het uitzenden van zijn programma’s via de ether. Dat zette Antenne TV voor het blok. Zonder VRT-zenders zou de interesse voor zijn aanbod minuscuul zijn.

‘Gratis via internet’

Had VRT geen verplichting om zijn programma’s in het algemeen belang gratis te verspreiden? “Wij voldoen aan de voorwaarden van onze beheersovereenkomst”, repliceert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem droogjes. “Er is een gratis alternatief: onze internetdienst VRT NU.”

Van Goethem bevestigt dat TV Vlaanderen voor Antenne TV een vergoeding zal betalen voor het uitzenden van de programma’s, maar wil daarover verder niets kwijt. De juridische procedures zijn van de baan. Yannick Altruy, countrymanager van M7 Group, voegt eraan toe dat Antenne TV een vergoeding per abonnee betaalt voor het distributierecht. M7 Group betaalt VRT ook al voor de verdeling van de zenders via het satellietaanbod van TV Vlaanderen.

In een mededeling zegt M7 Group “zeer tevreden” te zijn met de overeenkomst en “een enorm groeipotentieel” te zien in de investering in Antenne TV.

Zonder Nederlandse zenders

Uiterlijk vanaf 1 december komen de drie VRT-zenders in het Antenne TV- abonnement, zegt Altruy. Vanaf 1 december zullen die uitzendingen ook versleuteld zijn, waardoor enkel nog de betalende abonnees van Antenne TV ze via de ether zullen kunnen bekijken.

Er is wel nog een ander gevolg van de VRT-demarche. Met zestien betaalzenders zat de ethercapaciteit van Antenne TV vol. Om ruimte te scheppen voor de VRT-zenders moest Antenne TV drie andere zenders schrappen. Dat worden de publieke Nederlandse zenders NPO1, NPO2 en NPO3. “Het abonnement blijft op 9,95 euro per maand”, zegt Altruy.

In december is TV Vlaanderen een jaar oud. Altruy: “De verkoop gaat in stijgende lijn. Wij hebben een mooie zomerperiode gehad.” Over het aantal abonnees geeft de M7 Group geen cijfers.

Reacties

1650 handtekeningen tegen afschakeling

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) zei in juli in het Vlaams Parlement dat hij niet kon tussenbeide komen in de beslissing van de VRT om de etheruitzendingen stop te zetten. Dat valt volgens hem onder de autonome bevoegdheid van de VRT-directie.

De actiegroep ‘Red de antennekijker’ ziet dat anders. “De beheersovereenkomst bepaalt dat het informatie- en duidingsaanbod van de VRT gratis beschikbaar en toegankelijk moet zijn voor de eindgebruiker. VRT NU vereist een betalend internetabonnement. De eindgebruiker moet dus een derde partij betalen om VRT NU te ontvangen. Daardoor is dat aanbod niet gratis beschikbaar voor de eindgebruiker”, meent Laurens Dierick, de woordvoerder van de actiegroep. Via antennekijker.be heeft de groep al 1650 handtekeningen onder een petitie verzameld.

45.000 kijkers of een pak meer?

Een telefonische enquête door de marktonderzoeker IPSOS voor rekening van de VRT schatte begin dit jaar het aantal antennekijkers op 45.000. De enquête naar “het gebruik van telecomproducten” (een eigenaardige doelstelling voor een peiling naar tv-kijken zonder abonnement) vond slechts 18 antennekijkers op 3000 respondenten. Dat is 0,6 procent. De jaarlijkse Digimeter-enquête van het universitaire onderzoekscentrum imec daarentegen zet het aantal antennekijkers op 3,2 procent, zegt Bart Vanhaelewyn, analist mediagebruik van imec/UGent. Hij wijst erop dat het ook gaat over mensen die wel een breedbandaansluiting hebben, maar tv kijken op campings of andere plaatsen waar geen kabelaansluiting ligt, of die het systeem in huis gebruiken als tweede toestel.

Wat er ook van zij, die groep antennekijkers wordt gedwongen van een veelvoud uit te geven van wat de VRT bespaart, rekende Groen-parlementslid Bart Caron in juli tijdens de parlementszitting voor. Het gaat om minstens 5,37 miljoen euro als ze overschakelen naar TV Vlaanderen Antenne TV, wat binnenkort het goedkoopste alternatief wordt. De besparing voor de VRT bedraagt volgens Caron 1 miljoen euro, plus de verwachte investeringskosten voor een upgrade naar DVB-T2, dat ook HD-uitzendingen toelaat.

‘Cadeau aan distributeurs’

“De stopzetting van de etheruitzending is een cadeau aan distributeurs als Proximus en Telenet’, vindt Laurens Dierick van de actiegroep ‘Red de antennekijker’. “VRT heeft ook niet bekendgemaakt hoeveel het uitgeeft aan de ontwikkeling en uitbating van VRT NU. Vermoedelijk liggen die kosten veel hoger dan de kosten van de etheruitzendingen.”

Het VRT NU-platform is overigens nog onbetrouwbaar, weinig gebruiksvriendelijk en niet te bekijken via een app op smart-tv’s (in tegenstelling tot het platform van de RTBF), blijkt uit vele commentaren op Twitter.

Volgens de actiegroep wordt België het enige land in de Europese Unie waar geen gratis etheruitzendingen meer zijn, hoewel ook Zwitserland denkt aan stopzetting in 2019.

‘Openbare zender openbaar houden’

“De VRT beantwoordt nu niet meer aan de basisvoorwaarden die de European Broadcasting Union (de belangenorganisatie van de openbare zenders, nvdr) aan haar leden stelt. Volgens de EBU mag de distributeur niet de poortwachter zijn van het aanbod van de publieke omroepen. Dat wordt hij nu wel”, vindt Dierick. De actiegroep noemt VRT nu rechtuit een “betaalzender”.

Dierick over zichzelf en zijn medestanders: “We kijken niet zo heel erg veel televisie, maar we zijn wel gesteld op de gratis ontvangst van Het Journaal en Terzake. Wij vinden het belangrijk dat een openbare dienst openbaar blijft. De VRT krijgt jaarlijks een heel groot budget uit de algemene belastingen. Wij vinden dat er dan toch minstens één manier moet bestaan om dit publieke aanbod gratis te kunnen ontvangen”.

‘Weinig kans op terugdraaien beslissing’

“Ik vrees dat het kalf verdronken is nu er een akkoord is met TV Vlaanderen Antenne TV,” mailt Vlaams parlementslid Bart Caron over het mogelijke succes van juridische acties of andere vormen van protest tegen de VRT-beslissing. “Die afkoppeling is gewoon een financiële operatie voor de VRT. M7 Group zal hen ongetwijfeld stevig vergoeden voor de opname van de VRT-zenders in het Antenne TV-pakket. We zullen zowat het enige beschaafde land zijn dat deze basisdienst, betaald met belastinggeld, niet meer aanbiedt aan zijn inwoners. Jammer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content