André Bouffioux leidt Waalse kmo Teconex: ‘De jongeren zijn het politieke beleid hier kotsbeu’
Vlaanderen mag verbaasd opkijken van de politieke aardverschuiving in Wallonië, voor ondernemers in Wallonië is de afstraffing van de PS en de keuze voor een centrumrechtse coalitie van de MR en Les Engagés geen verrassing. “De werkende jonge generaties in Wallonië zijn het cliëntelisme, het profitariaat en de graaicultuur kotsbeu. Ze beseffen dat zij de rekening betalen”, zegt André Bouffioux, CEO van de Waalse kmo Teconex.
André Bouffioux loopt handenschuddend door de werkplaats en het magazijn van Teconex, een kmo die, als een van de weinigen in de buurt van Luik, tot de maakindustrie behoort. De vakbondsafgevaardigde vraagt grappend wanneer het verschil van 500 euro tussen werken en een uitkering op zijn bankrekening verschijnt. “Tegen solidariteit zeggen onze werknemers ja, maar tegen profitariaat en graaicultuur zeggen ze neen. Er leeft hier een sterk bewustzijn dat het anders moet in Wallonië”, zegt André Bouffioux, die sinds 2020 CEO is van Teconex.
Het cliché van de luie Waal doet vooral de jongere generaties pijn. Dat beeld klopt uiteraard niet.
André Bouffioux is een Vlaming met Waalse roots. Zijn moeder is van Henegouwen, zijn vader van Waals-Brabant en zijn echtgenote is een Ardennese. Bouffioux maakte carrière bij Siemens, om in 2019 als CEO van Siemens België na 35 jaar in goede verstandhouding een punt te zetten achter de loopbaan bij het Duitse industriële conglomeraat. Covid en contacten met de aandeelhouders van Teconex plaveiden de weg naar de Waalse kmo die ongeveer 100 werknemers telt. “Het is natuurlijk even aanpassen, maar ondernemen is ondernemen. Alleen denken we bij Teconex in honderden euro’s in plaats van in miljoenen euro’s zoals bij Siemens. Ik ben hier vooral om te coachen en te helpen”, zegt André Bouffioux.
Lees hier ons verhaal van de week: ‘Wallonië kan Vlaanderen binnen 10 jaar bijbenen’
Rebellie
De politieke aardverschuiving in Wallonië verraste André Bouffioux niet. De Walen kozen massaal voor een centrumrechtse coalitie van MR en Les Engagés, ten koste van PS en Ecolo. “De Waalse kiezers zijn opgestaan op 9 juni. De nieuwe generaties willen af van de graaicultuur en het cliëntelisme, dat diep ingeworteld zit bij een aantal ouderwetse politieke clans, volledig beu. De mensen die werken zijn het beu dat ze van hun loon weinig overhouden. Vooral onze jongere arbeiders en werknemers verdienen netto te weinig om bijvoorbeeld een huis te kopen zonder hulp van hun ouders. Die mensen rebelleren. En het cliché van de luie Waal doet vooral de jongere generaties pijn. Dat beeld klopt uiteraard niet. De economie van de provincies Waals-Brabant en Luxemburg draait uitstekend. Maar in de regio’s waar het beleid en het denken honderd jaar is blijven stilstaan, draait het vierkant. Dat ligt niet aan de mensen, dat ligt aan het systeem en hun leiders. Er is anders geen enkele reden waarom de Waalse economie het slechter doet. Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot zijn twee politieke entrepreneurs die beseffen dat het zo niet verder kan. Het moet ook veranderen, want het geld is op”, zegt André Bouffioux.
Bijsturing
Teconex doet bij veel huiseigenaars een belletje rinkelen als producent van elektriciteitsaansluitkasten, met in België een marktaandeel van ongeveer 35 procent. Daarnaast is het bedrijf ook invoerder en verdeler van elektriciteitsproducten voor laagspanning, onder meer met het huismerk TECO. “We verdelen alles wat past in de bestelwagen van een installateur. We bedienen vooral bouwwerven, maar breiden nu ook uit naar de industrie”, zegt André Bouffioux. In 2012 begon het bedrijf ook met het ontwerp en de verkoop van ledverlichting voor de residentiële markt en voor lichtere infrastructuur als restaurants of winkels. “Met een merk dat kwaliteitsbewust is voor een betaalbare prijs. Op de Belgische markt zijn we in ons doelsegment nummer 3”, zegt Bouffioux. Naast de productiesite in Beyne-Heusay heeft Teconex ook een vestiging in Lokeren, waar distributiekasten voor huizen en appartementen worden afgewerkt.
Na een paar moeilijke jaren, onder meer door flessenhalzen in de aanvoerketens na de coronacrisis, knoopte Teconex vorig jaar opnieuw met een fraaie groei aan. De omzet steeg naar 40 miljoen euro tegenover nog 32 miljoen euro in 2020. “We kampten met een grote historische achterstand in investeringen, wat vandaag sterk op het bedrijfsresultaat weegt. We hebben ook een inspanning moeten doen om de juiste vaardigheden aan te trekken. We zitten niet meteen in het industriële centrum van de wereld, maar het Luikse bassin vindt eindelijk een nieuwe positieve adem. Het geeft veel voldoening om hieraan te kunnen meewerken. We zien een nieuwe dynamiek met nieuwe kmo’s”, zegt André Bouffioux.
Sluiting kerncentrales
De elektrificatie van de economie is een kans voor het bedrijf. “We proberen in te spelen op de toekomstige vraag. Maar als burger kijk ik bezorgd naar het energiebeleid. De sluiting van de kerncentrales is een onvergeeflijke fout. Dat is een poging tot economische zelfmoord. Ik vind het erg dat onze kennisinstellingen dat hebben laten gebeuren, zonder een rode kaart te trekken tegen de sluiting. Energie moet klimaatvriendelijk, betaalbaar en betrouwbaar zijn. Binnen deze driehoek bestaat er geen zaligmakende oplossing die deze doelstellingen verzoent. Maar als je energiezekerheid wil, dan moet je de kerncentrales niet sluiten. Als je betaalbare energie wil, dan moet je ze ook niet sluiten. En als je klimaatvriendelijke energie wil, dan moet je ook kiezen voor kernenergie. Er waren dus enkel ideologische redenen om de kerncentrales te sluiten. Twee centrales tien jaar langer laten werken, is een pleister op een houten been”, zegt André Bouffioux.
Cultuuromslag
De Waalse economie hinkt al decennia achterop, zonder tekenen van beterschap. Is de hertekening van de politieke machtsverhoudingen een kans om eindelijk de kentering in te zetten? “De omslag wordt niet gemakkelijk. Het is bijzonder moeilijk om de cultuur in een onderneming of een overheid te veranderen. Hoe maak je een einde aan een systeem dat focust op het verdelen van de inkomsten in plaats van op de creatie ervan? Heel wat belanghebbenden van het huidige systeem zullen de hakken in het zand zetten om de privileges te beschermen. In heel wat hoofden leeft hier nog altijd een klassenstrijd van honderd jaar geleden”, zegt André Bouffioux.
Het wordt niet gemakkelijk. Hoe maak je een einde aan een systeem dat focust op het verdelen van de inkomsten in plaats van op de creatie ervan?
De Nationale Bank wees er vorige week nog op dat in België de overheid en de gesubsidieerde sectoren als de zorg en het onderwijs al goed zijn voor een aandeel van 33 procent in de werkgelegenheid. In Wallonië werken relatief nog meer mensen voor de overheid. “De balans is zoek. Bij de overheid vind je werkzekerheid, vaste werkuren, veel vakantie, recht op de-connectie, een veel royaler pensioen en een vergelijkbaar loon. Bart De Wever heeft dat aangekaart met het voorstel om de hoogste ambtenarenpensioen af te toppen. Je ziet de publieke sector steeds groter worden. Maar wie zegt groter, zegt ook inefficiënter en dat merken we elke dag”, zegt André Bouffioux.
De concurrentie met de overheid, de schaarste aan technisch geschoold en het enorme verschil tussen de loonkosten voor de onderneming en het nettoloon voor de werknemer bemoeilijken het personeelsbeleid. “Het is moeilijk om onze mensen correct te betalen. Voor de bedrijven zijn de loonkosten overdreven hoog, maar de werknemer krijgt netto veel te weinig. We hebben een werknemer gehad die het na een maand voor bekeken hield. Vergeleken met een uitkering werkte hij hier voor 50 euro per maand extra. Hij keerde liever terug naar de oude situatie, om in het weekend waarschijnlijk nog wat bij te klussen. Ook premies of bonussen worden veel te zwaar belast. Het is bijna onmogelijk geworden om mensen die een extra inspanning leveren individueel te belonen”, zegt André Bouffioux.
Gezien de relatief lage werkgelegenheidsgraad en de hoge werkloosheid in een aantal regio’s, beschikt Wallonië over een arbeidsreserve. “Maar het activeringsbeleid stelt weinig voor”, zegt André Bouffioux. ” Ik kende bij Siemens mensen die vervroegd met pensioen gingen. Enkele maanden later stond de overheid aan hun deur met meerdere jobaanbiedingen. Hier ken ik niemand die door de overheid achter de veren wordt gezeten om te werken. Nogmaals, dat ligt niet aan de mensen, maar aan de ingesteldheid van de leiders. Die moet je dus vervangen. Chapeau dus voor Bouchez en Prévot. En de geldkraan moet dicht. Dat betekent niet dat er geen solidariteit moet zijn. Dat wil ik niet gezegd hebben, maar de financiering van velen door weinigen is niet meer draagbaar. Ik ben ervan overtuigd dat Wallonië er vrij snel bovenop komt als er nu een goed beleid wordt gevoerd. Lukt dan niet, dan zal Europa het beleid hier moeten overnemen.”
Marc du Bois (Spadel): ‘Waalse overheid steunt vooral de zwakste economische regio’s’
Marc du Bois, de CEO van de marktleider in flessenwater Spadel, schuwt het politieke debat niet. De belastingdruk in België is te hoog. De schatkist schiet zichzelf daarmee in de voet, want de grensaankopen floreren. En de Waalse overheid moet niet al haar middelen in de zwakst presterende Waalse regio’s injecteren.
Het beursgenoteerde familiebedrijf Spadel produceert in België, Bulgarije en Frankrijk. Het haalde vorig jaar een omzet van 346 miljoen euro, en verkocht bijna 10 miljoen hectoliter waters en frisdranken. Spadel is marktleider in België, Bulgarije en Nederland. De bedrijfswinst klom fors met 65 procent, naar 34 miljoen euro. Toch daalde de verkoop van flessenwater in België “door de druk op de koopkracht van de consument en de grensaankopen”.
Want CEO Marc du Bois (61) heeft niet alleen redenen tot juichen. “Een resem factoren zet ons bedrijfsmodel onder druk”, waarschuwt hij. “De belasting op water en frisdranken blijft maar toenemen. In België betalen producenten van niet-alcoholische dranken meer dan 800 miljoen euro bijdragen aan verschillende overheden en instellingen”. Van dat bedrag is 200 miljoen accijnzen, de zogenaamde suikertaks. 350 miljoen euro komt van de verpakkingsheffing. 160 miljoen euro is de bijdrage voor het Groene Punt (FostPlus). De btw kost 100 miljoen euro. “Alleen al de accijns op limonades is in enkele jaren meer dan verdrievoudigd. Voor gearomatiseerd water geldt sinds 2016 een gezondheidsbelasting. Bovendien betaal je daarvoor de suikertaks, terwijl ons gearomatiseerd water geen suiker bevat.”
Belastinglasagne
“Een vereenvoudiging van die belastinglasagne is essentieel”, zegt Marc du Bois. “Met de verpakkingsheffing wordt bijvoorbeeld de federale begroting gespijsd, terwijl die geen initiatieven heeft rond bijvoorbeeld recyclage van verpakkingen. De vele belastingen maken de producten ook duurder voor de consument, wat dan weer leidt tot grensaankopen. Daardoor derft onze overheid jaarlijks 55 miljoen euro aan inkomsten.”
Ten slotte wijst de CEO van Spadel op de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. “De vaardigheden van de werkzoekenden stemmen niet overeen met de steeds technischere profielen die we zoeken voor onze productievestigingen in Wallonië. De Waalse overheid geeft te weinig steun aan bedrijven die investeren, innoveren, groeien en toegevoegde waarde creëren. De Waalse programma’s zijn vooral gericht op de zwakste regio’s in Wallonië en sectoren in reconversie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Teconex
-
Maatschappelijke zetel:
Beyne-Heusay
-
Sector:
Elektrische en elektronische apparaten, verkoop
-
Toegevoegde waarde:
7127255