‘Amerikaanse sancties kosten Belgische voedingssector 3 miljoen euro’

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer © reuters

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft de voorlopige rekening gemaakt van de importheffingen die de VS opleggen aan Europa. Er blijft wel nog een indirecte impact die op dit moment te becijferen valt.

Washington heeft van de Wereldhandelsorganisatie WHO toestemming gekregen om importheffingen op Europese producten door te voeren ter waarde van 7,5 miljard dollar (6,9 miljard euro). De importheffingen zijn een gevolg van vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. Concreet zullen de VS vanaf 18 oktober importheffingen opleggen van 10 procent op vliegtuigen, en van 25 procent op een hele resem andere producten. Het gaat dan vooral om voedingsproducten, van Franse wijn en kaas tot Schotse whisky en varkensvlees.

De sancties hebben ook gevolgen voor de export van een bepaalde soort verse kaas uit België, die voor naar schatting 3 miljoen euro wordt getroffen, meldt de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia . ‘Slecht nieuws voor die bedrijven, maar de directe impact voor de sector valt mee’, luidt het.

Er wordt ook rekening gehouden met een indirecte impact van de sancties op de Belgische voedingsindustrie. De marktdynamiek dreigt immers te worden verstoord door de heffingen, net zoals het geval is bij het embargo dat eerder door Rusland is opgelegd. Die indirecte impact is op dit moment evenwel moeilijk te becijferen.

Fevia roept de bevoegde instanties op een handelsoorlog met de VS te vermijden. Export is van levensbelang voor de Belgische voedingsbedrijven, en de VS in het bijzonder vormen een snel groeiende markt. Ze zijn de belangrijkste overzeese exportmarkt voor de Belgische voedingsindustrie, goed voor 15,7 procent van de export buiten de EU.

In de lijst van producten die getroffen worden door de Amerikaanse importheffingen is ook sprake van varkensvlees. Maar volgens Febev, de federatie van Belgische vleesproducten, is er al sinds 2001 geen Belgische export meer naar de VS van varkensvlees.

De groente- en fruitsector wordt evenmin getroffen door de sancties. Onder meer kersen staan op de lijst met betrokken producten, maar vanuit België is geen export van kersen richting de VS, zegt Veerle Van der Sypt van FVPhouse, de koepel van beroepsfederaties van de Belgische aardappel-, groente- en fruitgroothandel en verwerkende industrie. Diepgevroren groenten en aardappelproducten – waar ons land wel erg sterk in staat – worden niet vermeld op de lijst met geviseerde producten.

Partner Content