Bert Lauwers
‘Agfa kan elke nieuwe tegenslag nog altijd missen als kiespijn’
Trends-redacteur Bert Lauwers houdt de jaarresultaten van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert tegen het licht.
De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert vecht als een leeuw om de erosie van haar omzet een halt toe te roepen. Die omzet is in 2014 verder gezakt met 8,6 procent, bleek bij de voorstelling van de jaarresultaten. De winst daarentegen is zowaar met een vijfde gestegen tot 50 miljoen. Agfa en meer winst, het is in de recente geschiedenis al iets te vaak anders geweest. Topman Christian Reinaudo wees ook trots op de scherpe daling van de netto financiële schuld. Dat stelt Reinaudo naar eigen zeggen in staat om eindelijk opnieuw te beginnen speuren naar geschikte overnameprooien.
‘Agfa kan elke nieuwe tegenslag nog altijd missen als kiespijn’
Maar een goednieuwsshow waren de jaarresultaten niet. Daarvoor lijdt Agfa te sterk onder de loodzware historische pensioenlast, die vreet aan het eigen vermogen. Die pensioenlast zal ook een fors blok aan het been blijven van Reinaudo en zijn team. Dat maakt niet alleen dat Agfa telkens een topprestatie moet leveren in efficiëntie en organische groei, maar ook dat het elke verdere tegenkanting kan missen als kiespijn. Het valt dus te hopen dat ook de vakbonden bij Agfa, die er soms een handje van weg hadden om roet in het operationele eten te gooien, goed hebben geluisterd naar het activiteitenverslag.
Het valt trouwens op dat Agfa in zijn communicatie over de jaarresultaten met geen woord rept over de bittere stakingsactie van eind februari-begin maart vorig jaar. Die werd omschreven als de hardste actie van de jongste decennia. Ze brak uit naar aanleiding van een nieuwe regeling voor het brugpensioen van de arbeiders in de divisie Materials.
Het siert Reinaudo dat hij die onverkwikkelijke periode liever bedekt met de mantel der liefde. Hij zal ook de vingers gekruist houden dat die mantel netjes op zijn plaats blijft liggen wanneer hij nieuwe initiatieven aankondigt. Want dat Reinaudo organisatorisch en financieel de druk op de ketel moet blijven houden, staat als een paal boven water.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier