Ageas veroordeeld voor misleiding van beleggers, aandeel krijgt flinke opdoffer

© belga

Het aandeel Ageas duikt dinsdag 7,5 procent lager. Dat is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam die sommige gedupeerde Fortis-beleggers de mogelijkheid biedt een schadevergoeding te eisen van Ageas.

De verzekeraar Ageas is – als erfgenaam van Fortis – in Amsterdam veroordeeld voor misleiding van beleggers in de periode van 29 september tot 1 oktober 2008. Het gerechtshof van Amsterdam sprak de Nederlandse staat in hetzelfde vonnis vrij. “Wij zitten sowieso aan het gebak”, reageert Adriaan de Gier, advocaat van de belangenvereniging Stichting FortisEffect die in beroep ging tegen een eerder vonnis. “Het maakt voor ons niet uit wie de schade van de aandeelhouders moet vergoeden, zolang de aandeelhouders hun geld maar krijgen.”

Het is niet helemaal duidelijk hoe hoog de factuur voor Ageas kan oplopen. “De schade – als er al schade is – moet nog bepaald worden in een volgende procedure”, reageert de verzekeringsholding in een persbericht. “We zullen de markt informeren als die informatie beschikbaar is.” Onderaan het persbericht staat nog te lezen dat Ageas “teleurgesteld” is in de beslissing van de rechter en het vonnis verder analyseert om gepaste actie te ondernemen. Het is algemeen bekend dat er nog heel wat gedupeerde Fortis-beleggers vandaag nog steeds aandeelhouder van Ageas zijn. Voor deze beleggers is een schadevergoeding van Ageas een vestzak-broekzak-operatie.

De Gier kan dankzij de positieve afloop van de hoofdprocedure nu een zogenaamde schadestaatprocedure beginnen. Daarin moet de geleden schade inderdaad nog worden vastgesteld. De Gier vertegenwoordigt naar eigen zeggen iets meer dan 5.000 beleggers, maar dat kunnen er nog meer worden. “Alle beleggers die tussen 29 september en 1 oktober posities hadden in Fortis kunnen zich alsnog aansluiten bij Stichting FortisEffect voor de schadestaatprocedure”, zegt de Gier. “Het gaat om potentieel honderdduizenden beleggers die aandelen, obligaties of opties hadden.”

Volgens de Gier is de schade eenvoudig vast te stellen aan de hand van de koersdaling tussen de eerste en de tweede redding van Fortis. Het aandeel Fortis sloot op vrijdag 26 september 2008 af op 6,53 euro. Op 1 oktober was het aandeel nog 4,89 euro waard. Dat is een koersdaling van 25 procent. Ook die schadeprocedure neemt nog tijd in beslag. Het duurt met andere woorden nog een hele tijd vooraleer iemand geld ziet.

Aandeelhouders kunnen ook maar een keer een schadevergoeding krijgen. De belangenverenigingen Deminor en de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nemen in hun procedures een veel langere periode onder de loep, waarin de koers veel meer onderuit ging. “Dit vonnis gaat om een zeer beperkte periode. De misleiding begon al veel vroeger, namelijk bij de kapitaalverhoging in september 2007. Onze procedure dekt de periode van de kapitaalverhoging tot en met 3 oktober”, verduidelijkt Charles Demoulin, partner bij Deminor. Hij verwacht ten vroegste nieuws over de lopende procedure in 2016.

Voor Demoulin is de uitspraak wel positief nieuws voor alle gedupeerde Fortis-aandeelhouders. “Het is de zoveelste bevestiging van de misleiding.” Niels Lemmers, verantwoordelijk voor juridische zaken bij VEB, zit op dezelfde lijn. “Dit is nog maar eens de bevestiging dat Fortis de beleggers stelselmatig heeft misleid.” Lemmers heeft er ook vertrouwen in dat de rechter zal vaststellen dat Fortis al veel eerder verkeerde informatie verspreidde.

I.D.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content