Afhandelingsbedrijf Alyzia is onze coronakampioen in toegevoegde waarde

Brussels Airlines
Brussels Airlines © Belga Images
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het Franse afhandelingsbedrijf Alyzia landde in de zomer van 2020, in hartje pandemie, op de luchthaven van Zaventem. Het was een beredeneerde gok. Vandaag ziet Alyzia de luchtvaart opveren. Deze zomer werkt het al met 1.350 mensen in Zaventem.

Alyzia Belgium, het Belgische filiaal van de gelijknamige Franse vennootschap, is als afhandelaar actief op de luchthaven van Zaventem, en staat op plaats één in onze top 25 van bedrijven die in het coronajaar 2020 zijn opgericht en sindsdien de meeste toegevoegde waarde hebben opgeleverd. Trends stelde de lijst op samen met de financieel-­economische databanken Trends Top en Trends Business Information op basis van de toegevoegde waarde in absolute cijfers (bekijk hier de volledige top 25). De toegevoegde waarde is de mate waarin de goederen of diensten die bedrijven verkopen waarde toevoegen aan de grondstoffen die ze hebben ingekocht.

Alyzia Belgium werd op 26 juni 2020 opgericht. Aan het begin van die maand had Swissport Belgium, toen een van de leidende afhandelaars in Zaventem, het faillissement aangevraagd. De Fransen sprongen in het gat, met tot nu behoorlijke resultaten. Brussels Airlines, de belangrijkste speler in Zaventem, is al sinds 2021 klant van Alyzia. Andere afnemers zijn Delta Airlines, Emirates, Qatar Airways en United Airlines.

We zijn heel tevreden over de samenwerking met luchthavenuitbater Brussels Airport Company

Eind maart werd de licentie voor de afhandelingsactiviteiten tot 2032 verlengd. “Het is een bewijs van vertrouwen van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company”, vindt Arnaud De Moor, COO van Alyzia in Zaventem. “De start was niet gemakkelijk. We hebben jarenlang gesleuteld aan de operaties en onze organisatie. We moesten zoeken naar een sociaal evenwicht met de medewerkers. We zijn heel tevreden over de luchthavenuitbater. We overleggen continu. We worden ook betrokken bij de investerings- en uitbreidingsplannen van Brussels Airport Company”.

Dure lonenindexatie

Alyzia Belgium is een winstgevende vennootschap, al liep de bedrijfswinst in het boekjaar 2023 terug. Dat was vooral te wijten aan de indexatie van de lonen. “2023 was een jaar met een heel hoge inflatie”, analyseert Arnaud De Moor. “We moeten nu eenmaal leven met die automatische indexering. In 2024 is de situatie sterk verbeterd. Ook Frankrijk is een land van hoge lonen. Beide landen zijn vergelijkbaar. Wél een verschil met België is dat de werkgever de kosten in de eerste maand betaalt, indien een werknemer ziek wordt. In Frankrijk geldt dat de eerste drie dagen. We zitten in een sector die kampt met ziektes en werkverlet.”

Gedaan met wilde stakingen

De luchthaven van Zaventem werd in het verleden geregeld getroffen door wilde stakingen. Sinds de pandemie zijn die zo goed als voorbij. “Bij Alyzia is er geen enkele keer een actie of staking geweest”, benadrukt Arnaud De Moor. “Wij overleggen continu met de werknemers en de vakbondsafgevaardigden. Met elkaar praten is de sleutel voor de oplossing.” Deze zomer zou Alyzia in Zaventem 1.350 werknemers tellen, uitzendkrachten inbegrepen.

Crédit Agricole

Begin dit jaar kwam Alyzia in het nieuws omdat de Franse bank Crédit Agricole aandeelhouder van het luchtvaartbedrijf werd. Dat verse geld moet onder meer de verdere internationale expansie mogelijk maken. De groep boekte vorig jaar ruim 600 miljoen euro omzet. De 6.500 werknemers, van wie er 5.000 in Frankrijk werken, behandelden de bagage van ruim 20 miljoen passagiers. In Frankrijk is Alyzia actief op de belangrijke luchthavens van Parijs, Lyon en Nice. Zaventem werd de eerste internationale ervaring voor het bedrijf. De onderneming is sinds vorig jaar ook actief op vier Spaanse luchthavens en in Luxemburg.

Partner Content