Acht tips om beter om te gaan met perfectionisme

Personal-developmentcoach Ilse Van Acker © Photo News
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Perfectionisme is een risicofactor voor stress en burn-outs. Personal-developmentcoach Ilse Van Acker heeft geen probleem met hoge doelen, maar ze moeten wel realistisch zijn. Ze wil het begrip ‘perfectionisme’ vervangen door ‘optimalisme’.

Perfectionisten stellen aan zichzelf voortdurend de hoogste eisen. Dat gedrag is op zich niet verkeerd. Kunstenaars herbeginnen vaak tientallen keren voordat ze tevreden zijn over een werk. Dat gebeurt ook in andere creatieve beroepen: de documentaire over sterrenchef Sergio Herman die de ronde van de documentairefestivals doet, kreeg niet toevallig de naam Fucking Perfect. En in een bedrijf is het nuttig een perfectionist in het team te hebben om de kwaliteit op te drijven. Hij let op details die anderen ontgaan. Maar daartegenover staat dat perfectionisme een risicofactor is voor stress en burn-outs.

Als iets niet loopt zoals verwacht, slaat de verbeelding van een perfectionist op hol. Denkfouten noemt Ilse Van Acker dat. “Iemand die niet meteen antwoord krijgt op een sollicitatiebrief, denkt dat zijn brief onderaan in de stapel is beland, of dat hij niet goed genoeg is voor de volgende ronde. Hij gaat dan drie keer per uur naar zijn mailbox kijken. Vervolgens begint hij te denken dat hij in andere domeinen van zijn leven eigenlijk ook niet geslaagd is.”

Optimalisme

Van Acker probeert het begrip ‘perfectionisme’ te vervangen door ‘optimalisme’. Ze heeft geen probleem met hoge doelen, maar ze moeten wel realistisch zijn. “Daarvoor kun je een managementtool als Smart gebruiken (de afkorting staat voor ‘specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden’, nvdr). Of je leert je doelen in een groter geheel te plaatsen: zo ga je inzien dat je niet 100 procent van je tijd kunt gebruiken om een presentatie voor te bereiden, want je gaat ook nog twee keer sporten, je wilt na het werk nog tijd spenderen met de kinderen en ook je partner stelt verwachtingen.”

Deze acht tips van Ilse Van Acker helpen je om beter om te gaan met perfectionisme bij jezelf, je collega of je partner.

1 Houd een schriftje bij, waarin je een probleemsituatie in één regel omschrijft. Daardoor blijf je bij de feiten en begin je niet onlogisch te denken. Voer daarbij een piekerstop in. Bepaal wat normaal gedrag is _ twee weken wachten op nieuws van een sollicitatiebrief bijvoorbeeld. Begin pas na die termijn te overlopen wat er kan zijn misgelopen.

2 Spreek met je partner een codewoord af. Als je dat woord hoort, weet je meteen dat je even rustig aan moet doen. Laat toe dat je partner de knoop doorhakt, als je zelf geen beslissing kunt nemen.

3 Als je iets met succes hebt afgewerkt, vier dat succes. Geniet er even van voordat je de volgende taak aanpakt.

4 Let op wat je tegen jezelf zegt. Sommige mensen zeggen tot zichzelf dingen als ‘Wat een loser ben ik toch!’, zonder er zich rekenschap van te geven hoe verschrikkelijk zulke uitspraken klinken.

5 Projecteer je gedachten niet op anderen. Perfectionisten denken vaak dat hun partner of hun baas ontevreden is of iets van hen verwacht. Uiteindelijk blijkt dat niet altijd het geval te zijn.

6 Vergelijk je niet met de ogenschijnlijk fantastische levens van andere mensen op Facebook.

7 Open niet meteen elke e-mail als een rat die een nootje krijgt. Zet je smartphone op ‘vliegtuigmodus’ als je niet gestoord wilt worden.

8 Stop tien paperclips in je ene broekzak. Elke keer als je iets optimaal in plaats van perfect hebt afgerond, verplaats je een paperclip naar je andere broekzak. Je mag pas naar huis als alle paperclips zijn verplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content