AB InBev behoudt hoofdkantoor in Leuven

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De nieuwe structuur van de fusiegroep van AB InBev en SABMiller wordt steeds duidelijker. Veel blijft bij het oude. Het hoofdkantoor blijft in Leuven, naast het extra hoofdkantoor voor het topmanagement in New York. Carlos Brito blijft CEO, met rondom zich zijn oude getrouwen. Voor de top van SABMiller is geen plaats in het directiecomité.

Bij de voorstelling van de jaarresultaten 2015 op 25 februari liet CEO Carlos Brito het antwoord nog in het ongewisse. Nee, toen was nog niet duidelijk waar het hoofdkantoor voor het topmanagement zou komen. Nu is die duidelijkheid er wel. Het hoofdkantoor blijft in Leuven en er blijft een extra hoofdkantoor voor het topmanagement in New York.

“In totaal werken 750 mensen in het hoofdkantoor in Leuven, van wie ruim 200 voor wereldwijde activiteiten. Het gaat vooral om financiële, juridische, technische, aankoop-, export- en O&O-functies”, duidde AB InBev-woordvoerder Kathleen Van Boxelaer op 25 februari. “De ruim 500 andere collega’s vervullen een rol binnen de Zone Europa of voor België, die ook worden aangestuurd vanuit de hoofdzetel. In ons kantoor in New York werken 160 mensen voor de wereldwijde activiteiten.”

SABMiller heeft een vrij beperkt hoofdkantoor in Londen, maar daar worden de activiteiten afgebouwd. Het topmanagement van het nummer twee van de wereld krijgt maar één zitje in het vernieuwde directiecomité. Carlos Brito, sinds 1989 aan de slag bij de brouwer, blijft CEO, een functie die hij sinds 2006 vervult.

Nochtans wemelt het ook aan de top van SABMiller van ervaren rotten in het brouwersvak. Maar voor CEO Alan Clark en financieel directeur Domenic de Lorenzo is geen plaats in het nieuwe directiecomité. Alan Clark begon in 1990 bij SABMiller en is sinds april 2013 CEO. Domenic de Lorenzo werkt sinds 1996 voor de brouwer en werd in februari vorig jaar financieel directeur.

Ook bijna alle regiodirecteurs worden op een zijspoor gezet. Hr-directeur Johann Nel, juridisch directeur John Davidson en hoofd Afrika Mark Bowman mogen “voor een transitieperiode van minstens zes maanden” de integratie ondersteunen.

Eén Vlaming in het directiecomité

Slechts één persoon van SABMiller wordt ook lid van het vernieuwde directiecomité van de nieuwe fusiegroep. De Colombiaan Mauricio Leyva komt aan het hoofd van de nieuwe afdeling Midden-Amerika, met Mexico als belangrijkste markt (als land de vierde belangrijkste in omzet voor de brouwer). Nu is Leyva nog landendirecteur van het Zuid-Afrikaanse filiaal.

Ook Afrika, een continent waar AB InBev tot nu nauwelijks actief was en de tweede meest winstgevende markt voor SABMiller, komt in handen van een AB InBev-man. De 40-jarige Braziliaan Ricardo Tadeu werkt sinds 1995 voor de brouwer en is nu nog het hoofd Mexico, een land waar de voorbije jaren uitstekende resultaten werden behaald.

Voortaan telt de fusiegroep negen zones, met telkens een regiodirecteur. Een van hen wordt de Vlaming Jan Craps, meteen de enige Belg in het wereldwijde directiecomité. De 37-jarige Craps werkt sinds 2002 bij de brouwer. Sinds 2011 is hij in Canada aan de slag, bij de dochter Labatt. Daar was hij de voorbije twee jaar de landendirecteur en haalde uitstekende resultaten op de in omzet vijfde belangrijkste markt van de brouwer. Dat was weliswaar deels te danken aan het feit dat de verkoop van het Mexicaanse merk Corona verschoof van de concurrent MolsonCoors naar Labatt.

De Vlaming wordt beloond met de post van hoofd Azië Zuid. Hij wordt de baas over Oceanië, waar AB InBev het nummer twee werd via de overname van SABMiller-dochter Foster’s. Craps superviseert ook de moeilijke biermarkt India en het erg beloftevolle Vietnam. De brouwer opende er vorig jaar een nieuwe brouwerij met een initiële capaciteit van een half miljoen hectoliter.

Keuze voor continuïteit

Met het verruimde wereldwijde directiecomité kiest de brouwer vooral voor continuïteit. CEO Carlos Brito behoudt zijn oude getrouwen rond zich, zoals CFO Felipe Dutra (bij de brouwer sinds 1990), het hoofd juridische zaken Sabine Chalmers (sinds 2005) en de Braziliaanse hr-directeur Claudio Garcia (sinds 1991).

Eén oude getrouwe is weg: de Braziliaan Luiz Fernando Edmond maakt niet langer deel uit van het directiecomité. In april liet hij weten dat hij, na 26 jaar, elders opportuniteiten ging zoeken. Hij werkt sinds 1990 bij de onderneming en bekleedde het voorbije decennium cruciale functies. Zo was hij CEO van de Zuid-Amerikaanse dochter AmBev en stond hij sinds 2008 aan het hoofd van de regio Noord-Amerika. In die functie leidde hij de integratie van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. Luiz Fernando Edmond, die soms werd gezien als een van de kandidaat-opvolgers van Carlos Brito, blijft tot eind dit jaar de wereldwijde verkoopdirecteur. In die functie wordt hij volgend jaar opgevolgd door Michel Doukeris.

De Braziliaan Doukeris werkt sinds 1996 voor de brouwer. Hij is vandaag de regiodirecteur voor Azië, met als belangrijkste land China, in omzet de derde belangrijkste markt voor de brouwer. De onderneming haalt daar heel goede resultaten, vooral met zijn duurdere merken, op een algemene Chinese biermarkt die er sterk op achteruitgaat.

Stella Artois blijft wereldwijd gaan

De ondergeschikte rol van SABMiller in de fusiegroep blijkt ook uit de pikorde in de merken. De nieuwe fusiegroep heeft een portefeuille van meer dan 400 merken (het huidige AB InBev heeft er iets meer dan de helft). Maar de wereldwijde merken blijven die van AB InBev: Budweiser, het Mexicaanse Corona en de Belgische pils Stella Artois. De vier wereldwijde premiummerken van SABMiller (Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azurro, en Pilsner Urquell) staan allemaal in de etalage.

De merken van SABMiller zullen vooral in de eigen landen voort worden gebruikt, zoals Aguila in Colombia, Cristal in Peru of Victoria Bitter in Australië. In eerste instantie wordt slechts één merk een trapje hoger geplaatst, naar de categorie internationale merken. Die staan bij AB InBev tussen de wereldwijde premiummerken en de nationale merken. In die categorie van internationale merken zitten bijvoorbeeld ook de Belgische bieren Hoegaarden en Leffe. Van SABMiller komt het Zuid-Afrikaanse Castle in die categorie. Dat is het merk waarmee het met de van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwer in 1895 allemaal begon. Castle Lager is het leidende bier in eigen land, en sinds 2012 is de variant Castle Lite bezig aan een zwaar offensief. Castle is tevens het leidende premiummerk op het Afrikaanse continent. SABMiller is de marktleider in Afrika, actief in 38 landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content