Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vivaldi-keuzes nooit meer voor herhaling vatbaar Tegen beter weten in blijven de leden van de regering-De Croo het gevoerde beleid verdedigen. Wie het laatste jaarverslag van de Nationale Bank leest weet dat er niets is om fier op te zijn. De Vivaldi-regering zadelt ons op met een gigantisch budgettair tekort en verzuimde hervormingen door te voeren. Ze pocht met cijfers die het resultaat zijn van economische doping. Een niet langer na te volgen voorbeeld.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'De pensioenstudie van de OESO benoemt spijkerhard de pijnpunten van het Belgisch stelsel' De recentste pensioenstudie van de OESO heeft de pijnpunten van het Belgische pensioenstelsel, niet voor het eerst, spijkerhard benoemd, schrijven Ann Verlinden en Marc Van den Bosch, CEO en Member Exco van PensioPlus. De internationale denktank stelt onomwonden dat ouderen nergens zo afhankelijk zijn van het wettelijke pensioen als in België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hogere productiviteitsgroei moet onze welvaart redden Almaar meer economen zijn het erover eens: na dertig jaar inzetten op een hogere werkzaamheidsgraad, moeten we de komende decennia meer aandacht hebben voor de productiviteitsgroei. Die wordt de belangrijkste motor van de Belgische welvaartsgroei. De manier om dat te realiseren ligt echter niet voor de hand.
Nieuws Nieuws Studiecommissie Vergrijzing: 'Sociale uitgaven stijgen boven 30 procent van bbp in 2050' Daags na het pensioenakkoord van de federale regering, komt de Studiecommissie voor de Vergrijzing met nieuwe berekeningen over de impact van de verouderende bevolking op de sociale uitgaven. Bij ongewijzigd beleid stijgen die rond 2050 naar een piek van meer dan 30 procent van het bbp, luidt het.