Zuiver Italiaans ****

Hoewel het in de streek niet aan Italiaanse eethuizen ontbreekt, stroomden de liefhebbers van pure Italiaanse kookkunst toe toen Ristorante Il Fiore acht jaar geleden opende. Chef-kok en eigenaar Dino Bagnato is dan ook niet de eerste de beste Italiaanse kok: hij is in Puglia geboren en was veertien jaar chef-kok van het bekende Italiaanse restaurant Mediterraneo in Maastricht.

Il Fiore is ondergebracht in een modern gebouw aan een commercieel stuk van de Rijksweg, dicht bij de afrit van de autosnelweg en op 3 kilometer van outlet store The Village. Binnen wacht een open ruimte, die aangenaam modern is ingericht met arduin en strak pleisterwerk. Vanaf alle tafels heb je zicht op de keuken, waar onder enorme, karafvormige hanglampen in het zwart geklede koks in de weer zijn. Het designbestek is mooi, maar verplichtte ons opnieuw met mes en vork te leren eten.

Dino Bagnato haalt veel van zijn producten uit Zuid-Italië. Tuinbonen, artisjokken, wilde rapen, boleten en truffels komen puur op het bord. De spijskaart is beknopt. Een keuze uit de seizoengebonden bereidingen komt terug in het ‘menu del giorno’ (59 euro voor vier gangen, 69 euro voor vijf gangen, wijnarrangement 25/29 euro).

Wij kozen de menuformule met wijnen. Er kwamen drie soorten in huis gebakken brood. De antipasta was een hapje van peulvruchten, linzen, gepekelde kabeljauw en Espelette-peper. Het glas was gevuld met een biologische Carjcanti Gulfi 2009 van de carricantedruif, een explosie van kruiden en fruit.

Aubergine op Parmezaanse wijze uit de oven was het eerste minigerechtje, gevolgd door pappardelle in vleesbouillon met eekhoorntjesbrood, raketsla, parmezaan en noten. De zuiderse toon was gezet. In het glas kwam een Flora Falan-ghina 2011, als mineralige witte krachtpatser. Bij snoekbaars kregen we kappers, artisjok, gebakken prei, tuinbonen en pesto. Het vlees van Simmental-rund verscheen met herfsttruffel, romanesco, paarse en gele wortel en salsa met rode wijn. Daarbij paste de mooie Schola Sarmenti Cubardi Primitivo 2007 perfect.

Het nagerecht sloegen wij over om plaats vrij te houden voor de vers gebakken madeleinekoekjes. Dino Bagnato blijft zijn kookprincipes trouw en dat is maar goed ook.

Ristorante Il Fiore

Rijksweg 560

3630 Maasmechelen

Tel. 089 70 45 66

Dinsdag gesloten.

De wijnkaart biedt een ruime keuze aan Italiaanse kwaliteitswijnen tussen 40 en 80 euro.

Kader: hedendaags, sober en gerieflijk

Onthaal en bediening: met zuiderse vriendelijkheid

Keuken: Italiaanse bereidingen vol pure smaken

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content