Zuiderse levensvreugde

Amici Miei, in de schaduw van de BRTN-toren, brengt een eerlijke Italiaanse keuken.

“Une petite place à la fenêtre ?” vraagt Salvatore Basile, terwijl hij lachend zijn tanden laat zien zoals artiesten doen voor de camera. Salvatore ( Sasa voor de vrienden) ziet er met zijn lange grijs-witte haren uit als een vedette van een schlagerfestival. De eigenaar van het aanbevelenswaardige eethuis Amici Miei is ook een beetje artiest. Met zuiderse levensvreugde animeert hij het gebeuren in de eetzaal, die op gezette tijden omgetoverd wordt tot concertzaal : dan zingt Salvatore met pathos oude Napolitaanse liederen.

Sasa is niet aan zijn proefstuk. Voordat hij vier jaar geleden zijn intrek nam in het herenhuis aan de Generaal Wahislaan, was hij de drijvende kracht achter diverse Italiaanse restaurants in Brussel en Waver. Amici Miei betekent “mijn vrienden” ; het eethuis ligt in de schaduw van de BRTN-toren. Er komen dan ook veel mensen van radio, televisie en muziekfirma’s, met in hun zog grote namen als Bruce Springsteen, Jean-Paul Belmondo, Angelo Branduardi, Massimo Di Cataldo en Paolo Conte. De foto’s in de gang zijn daarvan de stille getuigen. In de eetzaal zijn de muren gereserveerd voor tekeningen en foto’s van wijlen de grote Italiaanse komiek Toto.

Vanuit de eetzaal ziet men de koks aan het werk. Zij verdedigen een eerlijke Italiaanse keuken : hun bereidingen tonen respect voor de marktverse producten. De gevarieerde spijskaart bevat klassiekers en succesnummers zoals tagliatelle al San Daniele (350 fr.), tortelloni al Gorgonzola (350 fr.), lasagne Sorrentina met kaas en ham (360 fr.) en cannelloni alla Fiorentina (380 fr.).

Vaste bezoekers bekijken de spijskaart niet : zij eten en drinken in blind vertrouwen wat Sasa hun voorstelt. Dat deden wij dus ook maar. Op tafel kwam bruschetta van knoflookbrood met tomaten. Het voorgerecht was carpaccio van espadon (een soort zwaardvis), in ragfijne sneden op het bord geëtaleerd, gekruid met roze peper en olijfolie en vergezeld van roodloof en blokjes tomaat (440 fr.). Aan de overkant verscheen een salade van zeevruchten, gekookt in bouillon en gewenteld in een mengeling van olijfolie, citroensap en basilicum (430 fr.). Beide voorgerechten vielen in de smaak.

Daarna volgden op de grill bereide filets van gestreepte zeebarbeel (750 fr.). Bij deze delicate vis kwamen gestoofde spinazie, raketsla en heerlijke aardappeltjes die in bouillon gekookt waren en vervolgens gebakken in olijfolie. Het glas werd gevuld met een frisse zuiderse Roso Montefalco (790 fr.).

In Amici Miei koken de koks rechttoe rechtaan en de producten smaken naar wat ze zijn. Op het lunchuur is er een grote toeloop en kan het er geanimeerd toegaan. Reserveren wordt dan ook aanbevolen.

PIETER VAN DOVEREN

Salvatore Basile Vedette van de eerlijke Italiaanse keuken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content