Zoutloos 2012

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

2012 is niet het jaar van de aandeelhouders van K+S. Maar de perspectieven van het bedrijf op lange termijn blijven rooskleurig. De dip in de koers is een koopkans.

Het aandeel van Kali und Salz (K+S) heeft dit jaar ronduit zwak gepresteerd in vergelijking met de Dax-index, de bekendste graadmeter van de Duitse beurs. Als we het dividend meerekenen, lag de return 25 procent lager, zonder het dividend heeft de koers van K+S zelfs een achterstand van 30 procent. Het aandeel noteert dicht bij zijn laagste peil van de afgelopen drie jaar.

Dat is het gevolg van een aantal uitzonderlijke omstandigheden. Sinds het in 2009 Morton Saltheeft overgenomen, is K+S de wereldmarktleider in zout. Dat product is normaal gesproken de factor die de resultaten van het bedrijf stabiliseert. De uitzonderlijk strenge winter van eind 2010 en begin 2011 leverde K+S een recordomzet op. De klanten spraken zowat al hun voorraden strooizout aan, zodat ze die weer moesten aanvullen in de loop van 2011. Dit jaar ondervond K+S daar de weerslag van. Er was slechts een korte winterprik, waardoor het zoutverbruik een stuk lager lag dan tijdens de vorige winters. Dat leidde ertoe dat de zoutactiviteiten van de groep in het eerste kwartaal zeer zwak waren.

Daarnaast is K+S de grootste Europese speler in kaliumhoudende meststoffen en het nummer vijf in de wereld, met een wereldwijd marktaandeel van bijna 10 procent. De omzet en de winst in dat segment schommelen veel meer. In 2010 en 2011 herstelden de volumes en de prijzen zich. De vraag naar meststoffen steeg vorig jaar zelfs voor het eerst boven de 60 miljoen ton. In 2012 daarentegen is de vraag gedaald met ongeveer 10 procent. De extreme droogte leidde tot tegenvallende oogsten in de Verenigde Staten. Nieuwe contracten met China en India bleven uit.

Door de groei van de verkopen in het derde kwartaal heeft de omzet zich over de eerste negen maanden van 2012 gestabiliseerd (+0,6 %), maar de winstdaling is nog niet ingehaald. De recurrente bedrijfswinst (rebit of ebit zonder eenmalige elementen) staat na drie kwartalen op 625,3 miljoen euro, of 10,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel is achteruitgegaan met 14,1 procent, van 2,49 naar 2,14 euro per aandeel. CEO NorbertSteinerzette de koers onlangs weer onder druk toen hij de rebit-verwachting voor het hele boekjaar terugschroefde van 900 naar 820 miljoen euro, tegenover nog 906 miljoen euro in 2011 (-9 %).

2012 is duidelijk een overgangsjaar voor K+S, met een verwachte winst van 3 à 3,2 euro per aandeel. Dat moet ook minstens het gemiddelde voor de komende jaren zijn. Gezien de gunstige perspectieven van de meststoffensector op lange termijn — met de noodzaak van een gevoelige toename van de landbouwproductiviteit — is er voldoende reden om aan te nemen dat de winst de komende jaren weer kan stijgen. Tegen tien keer de verwachte winst voor 2013 is het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content