Zorgverlof blijft gelijkgestelde periode bij invoering pensioenmalus

Vlaams minister-president Jan Jambon
Minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA). © Belga Image

Periodes van zorgverlof blijven ook in de toekomst gelijkgesteld aan effectieve arbeidsprestatie. Dat heeft minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA) woensdag benadrukt in de Kamer. Met andere woorden: wie bijvoorbeeld moederschapsrust, zorgkrediet of geboorteverlof opneemt, zal dat niet voelen in de vorm van een malus bij de berekening van zijn of haar pensioen.

Minister Jambon stelde in het parlement zijn beleidsnota Pensioenen voor. Het blijft woensdag bij de voorstelling en een vragenronde van parlementsleden – de antwoorden volgen pas tijdens een latere vergadering. Jambon benadrukte dat er de komende jaren een aantal heilige huisjes zullen sneuvelen – hij citeerde daarbij het “archaïsch ziektepensioen” voor ambtenaren dat al bestaat sinds 1844 – maar dat die ingrepen broodnodig zijn. Bij ongewijzigd beleid stijgen de pensioenuitgaven deze legislatuur met 14 miljard euro of 25 procent, van 55 miljard naar 69 miljard euro per jaar. De hervormingen van de nieuwe regering moeten de pensioenfactuur met 2,3 miljard euro drukken tegen 2029 en met 8 miljard euro tegen 2040.

“We realiseren deze besparing niet door het pensioen van de mensen af te pakken”, bezwoer hij. “We realiseren deze hervorming wel door langer werken te stimuleren, belonen en haalbaar te maken voor werknemers, door een inspanning te vragen van ambtenaren en zelfstandigen en vervroegde en preferentiële uittredingsstelsels geleidelijk af te bouwen.”

Bonus-malusstelsel

Een belangrijke maatregel is het bonus-malusstelsel: meer pensioen voor wie langer werkt, minder pensioen voor wie vroeger stopt. Wie 35 loopbaanjaren van 156 dagen met effectieve arbeidsprestaties én minstens 7.020 effectief gewerkte dagen gewerkt heeft, kan op vervroegd pensioen zonder malus. Maar wie niet aan die voorwaarden voldoet, zal vanaf 2026 minder pensioen krijgen: 2 procent (tot 2030), 4 procent (tot 2040) en 5 procent (vanaf 2040) per jaar vervroegde uittrede voor de wettelijke leeftijd

De minister benadrukte wel dat periodes van zorgverlof gelijkgesteld worden aan effectieve arbeidsprestaties.  “Ondanks alle andere onheilspellende geruchten die de wereld in gestuurd worden, staan wij er wél voor garant dat het verlenen van zorg wordt gelijkgesteld met een effectieve arbeidsprestatie”, luidde het. “Dit om de zeer eenvoudige reden dat het verlenen van zorg een arbeidsprestatie is. Of het nu informele zorg is, verleend aan een naaste of formele zorg verleend in een kinderdagverblijf of woonzorgcentrum.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content