Zonder spijskaart

Othello uit Gent serveert smakelijke gerechten die stuk voor stuk om een gepast glas wijn vragen.

Othello ligt, zoals de naam al aangeeft, in de buurt van de Gentse opera. In de volkse Ketelvest bouwden Yves Loontjens en zijn vrouw Sandra het gelijkvloers van een voormalig kraakpand om tot een wijnrestaurant. De inrichting is aangenaam sober : ruwe stenen muren en een tegelvloer waarop brasserietafeltjes en caféstoelen staan. Een eet- en drinktoog scheidt de keuken van de eetzaal.

Aan het fornuis kokkerelt, voor iedereen zichtbaar, Yves Loontjens. Hij deed onder meer ervaring op bij Philippe Grootaerts (Antwerpen), Oude Prins (Lotenhulle) en Gambrinus (Zwevegem). De kok volgde ook een wijncursus bij Guimberteau (oenoloog van de wijnuniversiteit van Bordeaux) en behaalde bij Sopexa de titel van sommelier.

Othello opende twee jaar geleden zijn deuren als wijnbar. Geleidelijk aan verfijnde de keuken en nu is Othello een wijnrestaurant. Tussen de tafeltjes hebben de broer van Yves Loontjens, Bernard, en Sandra het voor het zeggen. Beiden volgden wijncursussen en beschouwen het als hun taak om bezoekers te assisteren bij de wijnkeuze. Spijs en wijn worden hier meer dan elders op elkaar afgestemd. Er is geen spijskaart : wat er te eten valt, staat vermeld op een leien bord. Het zijn stuk voor stuk smakelijke gerechten die om een gepast glas wijn vragen. Othello heeft een uitgebreid gamma Franse en niet-Franse wijnen die men per glas kan bestellen. Geopende flessen worden vacuüm getrokken en bewaard in le Verre à Vin. Met dit bewaartoestel kan men zelfs CO2 op aangebroken flessen champagne steken. Othello heeft ook een kaart met ongeveer 500 referentie-wereldwijnen die per fles worden geschonken.

Wij dronken een glaasje Arbois Chardonnay ’94, domaine André Tissot. Bij de smakelijke pot au feu van kalfszwezerik, varkenspoot en gepaneerde hersenen (400 frank) kwam in ons dure Riedel-wijnglas (volgens Robert M. Parker van The Wine AdvocateThe finest glass for both technical and hedonistic purpose“) een Côte du Rhône Village, Sablet Les Briguières, domaine de Piaugier ’93, een aangename, complexe wijn met grote fruitigheid (75 frank per glas). Hoofdgerecht was gekorst vlees van ree met cantharellen, veenbessen en lintspaghetti (650 frank). Daarbij dronken we een krachtige Baron de Oná, reserva ’90, Torre de Oná, Rioja (85 frank het glas). In Othello kan men op een aangename manier met zorg geselecteerde wijnen van over heel de wereld ontdekken. Wijnbar en restaurant worden vooral ‘s avonds bezocht door jong en oud, arm en rijk. Zakenlui moeten het restaurant nog ontdekken.

PIETER VAN DOVEREN

Yves Loontjens, zijn vrouw Sandra en zijn broer Bernard Geven de bezoekers van wijnrestaurant Othello de gelegenheid om bijzondere wereldwijnen te ontdekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content