Zeven op de tien bouwbedrijven kampen nog steeds met achterstand na overvloedige regenval

© Getty

Zeven op de tien bouw- en installatiebedrijven kampen nog steeds met achterstanden na de kletsnatte eerste jaarhelft. Dat meldt bouwfederatie Embuild dinsdag in een persbericht. “Voor bijna 4 op de 10 ondernemingen uit onze sector zit er niets anders op dan de oplevertermijn te verlengen”, stelt Niko Demeester, CEO van Embuild. “Gezien de recordregens die ons land al sinds oktober 2023 te verwerken kreeg, vragen we hiervoor begrip aan onze klanten.”

Tussen oktober 2023 en eind juli 2024 viel volgens cijfers van het KMI een recordhoeveelheid van 986 liter neerslag per vierkante meter. Dat is een pak meer regen dan gemiddeld in een jaar (837 liter neerslag per vierkante meter). Door het aanhoudende natte weer hebben veel bouwwerven vertraging opgelopen en ook de recente goede weken hebben nog niet echt voor een kentering kunnen zorgen.

Net iets minder dan zeven op de tien bedrijven (69 procent) kampen namelijk nog altijd met achterstand. Bij meer dan de helft (52 procent) gaat het om een achterstand die meer dan een maand bedraagt. Voor 38 procent van de bedrijven zit er dan ook niets anders op dan de oplevertermijnen uit te stellen.

“We begrijpen dat dit voor de klanten niet ideaal is, maar ze zullen hopelijk beseffen dat het hier echt om een zeer uitzonderlijke situatie gaat. De cijfers van het KMI spreken boekdelen”, zegt Demeester. “Eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn dan ook ongepast.”

Bekijk ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content