Zelfs de ballenjongens dragen Scapa Sports

Op de Proximus Diamond Games, die op 13 februari van start zijn gegaan, zijn alle ballenjongens, lijn- en scheidsrechters in Scapa Sports uitgedost. Scapa Sports bestaat nog maar vijf jaar en is nu al het hipste label voor ‘casual sports’-mode. Maar stichter Michael Redding houdt niet zo van die hype.

De gebouwen staan er nog leeg bij. Leeg en kil, maar dat moet op het eind van de week veranderen. Dan nemen de jongens en meisjes van Scapa Sports hier hun intrek, net naast de gebouwen van Scapa Belgium, de firma waarmee het ooit allemaal begon. Aan de Terbekehofdreef in Wilrijk doet niks me aan de glamour van de Scapa Sports-catalogi denken. Geen blonde jonge goden, geen sexy meiden, niks polo, niks ontspanning. Toch wordt deze plek straks de thuisbasis van het hipste label voor casual sports-mode dat België rijk is.

Vijf jaar geleden werd deze tak als kleine broer van Scapa opgezet door Michael Redding (30), zoon van Brian Redding en Arlette Van Oost, die jaren tevoren Scapa uit de grond hadden gestampt. “Scapa Sports moest een sportieve lijn worden,” zegt Michael, die elk woord wikt en weegt. “Iets wat Scapa zelf niet meer had. Jarenlang hadden we de Scapa-collectie Cruise & Country, zelfs met een eigen winkel op een toplocatie in Antwerpen. Maar toen die werd stopgezet, was er alleen de leegte.”

Iedereen kent ze, de logo’s van Scapa Sports. Ze staan op polo’s en truien, de ene keer al imposanter dan de andere. Maar wat begon als hip merk bij trendy polo- en hockeyspelers, groeide de voorbije twee jaar uit tot een heuse Belgische hype. Het verhaal gaat dat een fan ooit binnenkwam in een Scapa Sports-zaak en achter de kassa een polo zag liggen die aan de kraag verkeerd gestikt was en dus terug naar de fabriek moest. De klant begon zich op te winden, omdat hij vond dat de verkoper hem had moeten informeren over het nieuwe model. “We hebben inderdaad klanten die de polo’s in alle kleuren kopen,” beaamt Michael Redding. “Maar dat soort modefreaks vind je ook bij andere labels, zoals Dolce & Gabbana. Ik besef dat Scapa Sports erg gewild is, maar de hype is, denk ik, slechts goed voor 20 % van de omzet. Niet meer.”

En die omzet, die is niet mis. Bij het afsluiten van afgelopen boekjaar in juni 2003 kon Redding met zijn firma M.J.R. een omzetcijfer van een flinke 13 miljoen euro voorleggen, met een bedrijfsresultaat van goed 4 miljoen euro. Het jaar ervoor werd een bedrijfsresultaat van ongeveer 300.000 euro gehaald op een omzet van 5,5 miljoen euro. Voor 2004 verwacht Redding een omzetstijging naar 20 miljoen euro.

“Ik geef toe dat we deze cijfers nooit verwacht hadden,” zegt hij. “Geen enkele crisis hebben we gevoeld. Ieder jaar zijn we gestegen. In zo’n korte tijd zulke cijfers kunnen voorleggen, voelt goed. Wij hadden begroot op de helft.”

Die speciale touch

Hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft? Michael Redding noemt in de eerste plaats de collectie zelf. Een zware investering, want tegenover vijf jaar geleden is de omvang van de collectie verachtvoudigd. “Ik heb de designers Jurgen Van Cauwenberghe en Grace Van de Velde van bij het begin carte blanche gegeven. Ze weten na tien seizoenen wel waar het label voor staat. Sportief. Multifunctioneel. Casual. En voor wie dat wil, ook een aantal stuks waarin je daadwerkelijk kan sporten. We zijn trouwens van plan dat onderscheid vanaf zomer 2005 duidelijk te maken via het etiket. Rood voor de echte modestukken, blauw voor de klassiekere dingen. Ons geheim? Die speciale touch in de collectie. Zelf ben ik geen stilist, maar ik weet wel erg goed wat de markt wil. In de casual sports-branche waarin wij zitten, zijn de meeste collega’s saaier dan wij.”

Redding geeft toe dat Ralph Lauren het grote voorbeeld was bij de start in 1999. Maar daarna ging Scapa Sports absoluut een eigen leven leiden. Het werd ook meer mode, en dus seizoensgebonden. “Weet je, die hype schrikt me wat af. Want zelf voel ik dat zo niet aan. Ik weet alleen dat Scapa Sports klassieke stuks met vernieuwende stuks mixt. Die trendy spullen willen vandaag vooral de jonge mensen, maar op termijn moeten we het misschien wel van die klassiekers hebben.”

Hij groeide in de mode op, zegt hij stilletjes. En neen, nooit had hij zin in rebellie. Aan tafel werd er vaak gediscussieerd over kleren, en de interesse was er, van kleins af aan. Toch werd Michael Redding van thuis uit niet in een economie- of marketingstudie geduwd. Hij raakte verslaafd aan het polospel. Nog steeds traint hij op donderdagavond met de Antwerpse poloclub Dragons en mag hij met handicap drie gerekend worden tot de top van België.

“Tot mijn 24ste speelde ik professioneel polo in Spanje en Argentinië. Maar ik was geregeld op kantoor bij mijn ouders en daar kreeg ik het idee om een sportief label te starten binnen Scapa.” In 2001 werd Scapa Sports ondergebracht bij M.J.R.

Landrovers en gsm’s

Scapa Sports is vooral in België erg groot. In Antwerpen heeft Michael zijn eigen winkel, in Mol wordt een Scapa Sports-zaak uitgebaat door een franchisenemer, en de Scapa Sports van Brasschaat behoort toe aan zijn ouders. Toch zijn het de 150 multimerkzaken die het gros van de omzet (80 % om precies te zijn) voor hun rekening nemen. Eind deze maand opent een tweede winkel in Antwerpen. Met Nederland werd vorig jaar gestart, via een agent met een eigen showroom. Er is ook een eigen winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Michael Redding begreep van bij de start dat marketing en promotie erg belangrijk waren voor zijn label. Jaarlijks zijn de Beach Polo in Knokke en de Scapa Sports Polo op het domein van het ouderlijk huis in Kapellen (niet toevallig het oude poloclubhuis) absolute publiekstrekkers. Sinds vorig seizoen kleedt Scapa Sports de redders aan de Belgische kust. Een initiatief waar een investering van 350.000 euro tegenover staat. Iets op lange termijn ook, “tien jaar, als we het goed blijven doen,” grapt Redding.

Met de Proximus Diamond Games is een contract tot 2007 getekend. Scapa Sports kleedt alle ballenrapers, lijn- en scheidsrechters. Voorts kwam er twee jaar geleden een Scapa Sports Landrover op de markt en tijdens de Proximus Diamond Games wordt er een Siemens-gsm met het Scapa Sports-logo gelanceerd.

Michael Redding: “Dat soort gerichte marketing heeft ertoe geleid dat we nu een aparte sportlijn willen starten, gericht op hockey, tennis en polo. Een directe concurrent van Nike, Fila of Adidas willen we niet worden, ik zie het eerder als een verbreding van de keuze voor het publiek. ( denkt na) Eigenlijk vind ik de marketing het leukste aan de job. Ik heb er zelf veel ideeën over, maar gelukkig komen ook veel dingen zo-maar op ons af. Dat van die kustredders bijvoorbeeld, daar zijn we meteen voor gegaan, zonder goed en wel te beseffen wat het zou kosten. Maar geef toe, iedereen heeft vorige zomer die redders aan de kust gezien. Bovendien werd het pas leuk toen ze ook buiten hun dienst Scapa Sports bleven dragen. Terwijl het eigenlijk niet meer hoefde ( lacht).”

Veerle Windels

Sinds vorig seizoen kleedt Scapa Sports de redders aan de Belgische kust. Een investering van 350.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content