Video | Nieuws

Zal Bart De Wever het Vlaams Belang als politiek breekijzer gebruiken?

“Bart De Wever is al 20 jaar partijvoorzitter en zijn politieke missie is minstens het land in een andere politieke plooi te leggen, maar tot nader order is hij daar niet in geslaagd”,  zeggen Jan De Meulemeester en Bert Bultinck in de Trends Talk-special over de verkiezingen. Zijn dit voor de N-VA-voorzitter de verkiezingen van de allerlaatste kans?

In het voorzittersdebat van Knack en Trends-Kanaal Z in februari eiste Bart De Wever een Vlaamse meerderheid in de federale regering. Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck: “Aan die eis koppelde hij de Vlaamse regeringsvorming, en dat werd door iedereen begrepen als een open deur naar het Vlaams Belang.”

Flipflop

De Wever wil tegelijk duidelijk maken dat een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem is. Bultinck: “Maar er is ook een achterban van de N-VA die niet afkering is van samenwerking met het Vlaams Belang. Terwijl bijvoorbeeld een Zuhal Demir rabiaat tegen is. Vandaar dat er een vaagheid is, een flipflop van standpunten van N-VA’ers.”

Head of Business News en journalist Jan De Meulemeester: “Bart De Wever is een historicus en denkt veel na, ook over zijn eigen rol in deze politieke geschiedenis. Hij wil het land in een andere plooi leggen – en dat is een minimumscenario, nog los van Vlaamse onafhankelijkheid. Is hem dit in die 20 jaar gelukt? Neen. Zal het Vlaams Belang hem na zondag alsnog die kans bieden en zo ja, zal hij kunnen weerstaan aan de verleiding daarop in te gaan?”

Vlaams Belang onder stolp

“Federaal kan je met het Belang niet besturen. Maar hij zal zoals in 2019 opnieuw de Vlaams Belang-stemmen kunnen instrumentaliseren”, zegt De Meulemeester. “Hij heeft de score van het Belang toen bij zijn eigen stemmen geschoven en werd even een soort woordvoerder van alle Vlaams-nationale, rechtse kiezers. Dat kan opnieuw. Andere Vlaamse partijen zullen trouwens toch met hem moeten spreken: daar hebben ze zich toe gedwongen, want wegens het cordon sanitaire belanden ze automatisch bij de op één na grootste, en dat is de N-VA. En hij kan in Brussel op de Franstalige poorten van de Wetstraat bonken met het dreigement dat het ofwel hij is, ofwel iets veel erger dat hij onder een stolpje zitten heeft: L’extrême droite du Vlaams Belang.”

De volledige Trends Talk over de verkiezingscampagne is hier te bekijken. Trends Talk wordt ook het hele weekend uitgezonden op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content