Winkelketen Lab9 is nu de enige voorkeurspartner van Apple in België, na de overname van zijn laatste concurrent
De winkelketen Lab9 is de enige overgebleven Apple Premium Reseller in België. Dat zijn winkels die samen met Apple worden ingericht. Lab9 heeft zijn laatste concurrent Taco Systems in Waterloo overgenomen, een winkel met 4 miljoen euro jaaromzet. “Onze winkels moeten het hoofdzakelijk hebben van volumes, aangezien Apple lage marges hanteert”, stelt Lab9-CEO Geert Coolman.
Wie een iPhone, iPad of andere Apple-producten wil aanschaffen, kan bij allerhande elektronicazaken terecht. Maar klanten die ook advies willen, een reparatieservice en een winkelbeleving die rechtstreeks door Apple worden opgevolgd, wandelen vandaag automatisch een van de 31 winkels van Lab9 binnen.
Lab9 is een zogenoemde Apple Premium Reseller. Donderdag maakte het bedrijf bekend dat het zijn laatste rechtstreekse concurrent in België heeft overgenomen, Taco Systems in Waterloo. Die naam verdwijnt en verandert in Lab9. Taco Systems behaalde vorig jaar 4 miljoen euro omzet en de zeven personeelsleden blijven aan de slag. Lab9 Stores, de retailbusiness van Lab9, haalde vorig jaar 97 miljoen euro omzet. De business-to-businesstak Lab9 Pro was goed voor 50 miljoen euro in 2023.
“Er zijn heel wat voordelen om de enige Apple Premium Reseller in België te zijn”, benadrukt Geert Coolman. “We bieden al business-to-businessdienstverlening aan aan bedrijven in Vlaanderen en Brussel, maar Taco Systems heeft die ervaring in Wallonië. Daarnaast vormt de 4 miljoen euro omzet van Taco Systems een mooie uitbreiding. Onze winkels moeten het hoofdzakelijk hebben van volumes, aangezien Apple lage marges hanteert.”
Meerwaarde is alles
Apple Premium Resellers bepalen de hele businessstrategie van individuele winkels in overleg met Apple. De technologiegigant drukt zijn stempel op de marketingaanpak en leidt mee het personeel op. Een belangrijke voorwaarde is dat er alleen Apple-producten worden verkocht. Lab9 is een zogeheten mono brand store. “Apple verkoopt natuurlijk ook producten in andere winkels, onder meer in de bekende elektronicaketens, maar Apple helpt de Apple Premium Resellers onder meer met een nauwe begeleiding en een aangepaste winkelinrichting, en ze krijgen voorrang voor wisselstukken voor reparaties en het leveren van voorraad. De marges zijn iets gunstiger”, legt Coolman uit.
‘Onze grootste kracht was altijd dat we veel meer zijn dan een verkooppunt’
Geert Coolman, CEO van Lab9
De grootste overname in de geschiedenis van Lab9 gebeurde in 2022, toen het vijftien winkels van zijn concurrent Switch overnam. Apple had net daarvoor de licentie van Switch afgenomen na malafide praktijken rond de verkoop van verzekeringen. In één klap werd Lab9 de grootste Apple Premium Reseller van het land. “Onze grootste kracht was altijd dat we veel meer zijn dan een verkooppunt. In 1993 zijn we begonnen als een systeemintegrator in de business-to-businesssector, met een focus op de grafische markt. We verkochten toen al Apple-computers die meteen de juiste software bevatten voor onze klanten, met een uitgebreide service. Die servicegerichtheid hebben we doorgetrokken toen we gestart zijn met onze winkels. Het is die meerwaarde boven op de verkoop die het verschil maakt.”
Na de overname van Taco Systems zijn er niet meteen nog nieuwe overnamekandidaten. “Misschien lijkt het logisch dat we nu zullen kijken naar andere elektronicazaken, maar dat is voor ons meestal minder interessant. Het vraagt namelijk veel werk en een grote investering om zulke winkels klaar te stomen tot een Apple Premium Reseller. Ze moeten onder meer volledig worden heringericht en Apple vereist dat ze voldoende omzet draaien om in aanmerking te komen voor de licentie. Als we interesse zouden hebben in bedrijven, zou het gaan om zaken die een grote meerwaarde bieden voor de uitbreiding van onze huidige activiteiten. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat gespecialiseerd is in software voor een specifieke sector en die we kunnen inzetten in ons business-to-businesskanaal.”
Strakke regie
Uit alles blijkt dat Apple hoge eisen stelt aan zijn partnerwinkels. Het gaat dan niet alleen over het personeel van de winkels en de klantenbeleving, maar ook over de zakelijke en financiële kant. Zoals Coolman liet verstaan, vereist de winkellicentie van Apple Premium Reseller een bepaalde minimumomzet, maar er zijn ook andere zakelijke verplichtingen. Dat blijkt ook wanneer de CEO van Lab9 vertelt over de oprichting van de Apple Store in Brussel, een winkel die wel volledig door Apple wordt beheerd.
‘Tussen 2011 en 2014 was het niet toegestaan nog nieuwe winkels te openen, omdat Apple eerst duidelijkheid wilde over de locatie van de eigen Apple Store’
Geert Coolman, CEO van Lab9
“Tussen 2011 en 2014 was het niet toegestaan nog nieuwe winkels te openen, omdat Apple eerst duidelijkheid wilde over de locaties van de eigen Apple Store. Eerst was er nog sprake om, zoals in Nederland, meerdere van die winkels te openen, maar door de complexiteit en de beperkte liquiditeit van de Belgische markt, is er maar één winkel gekomen in Brussel. Pas toen die duidelijkheid er was, konden we opnieuw eigen winkels openen”, vertelt de CEO van Lab9.
De Apple Store is sinds 2015 actief in Brussel en is een concurrent voor Lab9, want de keten heeft ook twee winkels in de hoofdstad. Maar er is ook sprake van samenwerking, want Lab9 verzorgt mee de reparaties voor klanten van de Apple Store, klinkt het nog.
Trends op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier