William in Sydney

“G’day, mate!” (*)

Wie? William Willems (48)

Statuut? Gehuwd en vader van drie kinderen.

Functie? Regional vice-president van Regus voor Nieuw-Zeeland, Australië en Zuidoost-Azië. Na vier jaar in Hongkong (ook voor Regus) kreeg Willems in 2009 de verantwoordelijkheid voor een dubbele regio en ging hij in Sydney wonen. Als algemeen directeur is hij belast met de operationele leiding in deze snel opkomende regio. In zes jaar tijd is de business van de onderneming verdrievoudigd.

Al lang in het buitenland? Sinds 2005. Nog voor Willems naar Hongkong verhuisde voor Regus, zat hij vier jaar in Engeland voor Avis.

Vaak terug naar België? Gewoonlijk een keer per jaar, om zijn familie te bezoeken. De reis duurt 32 uur.

Hoger loon dan vroeger? “Uiteraard verdien ik nu meer. Maar Sydney is een van de duurste steden ter wereld. Het leven is hier buitensporig duur, de huurprijzen liggen extreem hoog. Alleen benzine is goedkoop.”

(*) Hallo! (in Australisch Engels)

Uitstekende levenskwaliteit

“Er zijn maar weinig landen waar de levenskwaliteit zo hoog ligt als in Australië. Waar anders kan je leuk werk vinden in een moderne stad en tegelijk vlak aan het strand wonen? De Australiërs zijn trouwens erg aan die levenskwaliteit gehecht. Op maandagochtend komen ze in topvorm en zonder een spoortje van stress aan op kantoor. Keerzijde van de medaille: het is heel moeilijk om een Australiër in het weekend aan het werk te krijgen. Zelfs hogere kaderleden zetten hun pc niet aan tijdens het weekend. Ik moest me dus aanpassen en me anders organiseren: grotere teams, een striktere planning, een aanpak op langere termijn.”

Gratis fitness voor jongeren

“In Australië is bijna iedereen uitermate sportief. In de buurt van Sydney liggen meer dan tachtig golfterreinen. En verder natuurlijk voetbalvelden, rugbyterreinen, sportcomplexen … Maar vreemd genoeg zie je hier ook veel zwaarlijvige mensen. Daarom heeft de regering beslist dat de fitnesscentra – inclusief de lessen – de hele zomer gratis zijn voor alle jongeren.”

Veiligheid en respect voor de wet

“Australië is een land waar alles prima draait. Ook de infrastructuur is hier opmerkelijk. In Sydney is er weinig zichtbare criminaliteit en vinden er heel weinig diefstallen plaats. Je voelt je hier helemaal veilig. De politie is trouwens prominent aanwezig en eerbied voor de wet is heel belangrijk. Een voorbeeld: in anderhalf jaar tijd heb ik al vijf alcoholtests moeten afleggen, terwijl me dat in al die jaren in België maar één keer is overkomen.”

Flexibele arbeidsmarkt

“Australië heeft minder te lijden onder de economische crisis. Het is een veelbelovende markt, waar de mensen makkelijk van baan veranderen. Er is weinig werkloosheid en de carrièremogelijkheden zijn legio. Daardoor is het ook een pak moeilijker om medewerkers aan boord te houden. Wie een team leidt, moet verder gaan dan de gebruikelijke stimuli zoals een salaris of vergoedingen, en proberen om een heuse bedrijfscultuur en -ethiek te creëren. Ik organiseer dus veel activiteiten in de marge van het werk. Omdat Aussies enerzijds met een historisch complex zitten en anderzijds heel trots zijn op hun cultuur, moet je wel opletten wat je zegt. Op het werk betekent dat: soft communiceren en niet te streng oordelen op het vlak van productiviteit, vooral tijdens evaluatiegesprekken.

CHRISTOPHE CHARLOT

“In Australië is het veel moeilijker om medewerkers te behouden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content