Wild op het menu
MINERVA
Dit gastronomische instituut huist in een voormalige Minerva-garage. De Frans-Belgische keuken wordt in al haar glorie opgediend, met versnijdingen in de zaal. Fazant fine champagne, hazenrug in pepersaus: Minerva eert de klassiekers, maar is allesbehalve vergane glorie.
Karel Oomstraat 36, 2018 Antwerpen
Tel. 03 216 00 55
DE SCHONE VAN BOSKOOP
Wouter Keersmaekers werd culinair gevormd door Johan Segers van ‘t Fornuis. Hij hield er een speciale relatie met orgaanvlees, oude groenten en vergeten fruit aan over. Keersmaekers kookt als een ambachtsman en koopt dieren in hun geheel. Bij de bereiding eert hij het principe dat je alles van een wild dier moet gebruiken.
Appelkantstraat 10, 2530 Boechout
Tel. 03 454 19 31
LONCIN
Vader en moeder Loncin waren de drijvende krachten achter Relais Esterel, een bekend nachtrestaurant. Zoon Frank begon op zijn zeventiende naast vader Jan te werken. De pannen verhuisden een kwarteeuw geleden naar een herenhuis aan de Markgravelei. Frank Loncin is, net als zijn overleden vader, een fervent jager en bereidt het wild op een traditionele manier.
Markgravelei 127, 2018 Antwerpen
Tel. 03 248 29 89
FIGARO
Jacques Colemont begon als vijftienjarige in de keuken. Zijn leermeester was Roger Souvereyns in restaurant Van Dijck. Figaro is een perfect onderhouden gastronomisch restaurant, waar ook de koningin graag op bezoek komt. In het jachtseizoen pronken bereidingen met klein en groot wild op de kaart: filet van jong hert met kastanjes, pastinaak en selder of inlandse wilde fazant met witlof en spruitjes.
Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt
Tel. 011 27 25 56
AU SANGLIER DES ARDENNES
Het mekka van elke wildliefhebber ligt in het gehucht Oignies-en-Thiérache aan de Franse grens. Het landelijke familierestaurant is bekend bij liefhebbers van royale wildbereidingen met rijke sausen, vergezeld van smaakvolle Rhone-wijnen. Patron en patriarch Jacky Buchet is een verstokte jager. Zoon Rudy staat aan het fornuis, zoon Eddy houdt de beenhouwerij open en bereidt monumentale wildterrines.
Rue J.B. Périquet 4, 5670 Oignies- en-Thiérache, Tel. 060 39 90 89
HOSTELLERIE LE PRIEURÉ DE SAINT-GÉRY
Bent u op zoek naar een nestje voor een romantische tête-à-tête, dan is er hotel-restaurant Le Prieuré de Saint-Géry. De priorij dateert gedeeltelijk uit de zeventiende eeuw. Kenmerkend is de parade van kunstig gepresenteerde welkomsthapjes. In het seizoen is wild troef, zoals pastei van eend met ganzenlever in de korst.
Rue Lambot 9, 6500 Beaumont,
Tel. 071 58 97 00
LA BESACE
In het pittoreske dorp Crupet opende de Waalse dichter en klompenmaker Joseph Collot in 1850 L’Auberge dol Besace. Het oude huis werd in 1990 door de beenhouwer Georges Rome gekocht. De pretentieloze Waalse gastronomie is gebaseerd op culinaire evergreens: mergpijp met grof zout, kroketten van varkenspoot met gribichesaus, kalfskop zoals vroeger of in de boter gebakken forel uit Crupet. In de herfst en winter is wild troef.
Rue Haute 11, 5332 Crupet, Tel. 083 69 90 41
LES 7 FONTAINES D’AWENNES
De 17de-eeuwse boerderij ligt in een Ardens dorpje, omringd door eindeloze bossen. Binnen ontvouwen zich schemerige vertrekken, gedecoreerd met jachttrofeeën. Eigenaar Luc Dewalque organiseert uitstappen naar luisterplekjes, waar men de herten hoort ‘burlen’. Het wijnboek telt 600 referenties, waarbij oude flessen uit de Bordeauxstreek.
Grand Rue 21, 6870 Awenne
Tel. 084 36 65 04
LA BROCHE
La Broche ligt in de voornaamste winkelstraat van Dinant en is een vertrouwd adres voor lokale lekkerbekken. Aan het fornuis staat de eigenaar Eric Fieuw. Hij groeide op naast zijn ouders in het bekende gastronomische restaurant Les Ramiers. De kaart bestaat uit eenvoudige, traditionele bereidingen. Fieuw kokkerelt met wild uit de streek, zoals reebok, hinde, wild zwijn en haas. Er is al een wildmenu vanaf 30 euro.
Rue Grande 24, 5500 Dinant
Tel. 082 22 82 81
LE COQ AUX CHAMPS
Eigenaar Christophe Pauly kreeg een veelzijdige opleiding (Le Pré Mondain in Heure, Château Lavaux Saint Anne, Trois Gros, Capucine Gourmand). In zijn eigen restaurant ging hij op zoek naar de essentie. Alles begint met seizoenproducten van superieure kwaliteit. Dan komt de behandeling, waarbij de juiste kooktijd, de juiste kruiden en een simpele begeleiding primeren. Pauly heeft de traditionele bereidingen vervangen door lichte wildgerechten met frisse toetsen.
Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot,
Tel. 085 51 20 14
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier