Werknemers uit heel Europa betogen dinsdag in Brussel: hinder op luchthavens verwacht

© BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Een duizendtal werknemers uit heel Europa, uit de essentiële sectoren van de schoonmaak, beveiliging en horeca, trekt dinsdag de straat op in de Europese wijk in Brussel om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. De vakbonden uit negen Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië en Finland, vragen samen met de Europese vakbondsfederatie UNI Europa om de EU-regels voor overheidsopdrachten te herzien.

De Europese vakbonden, waaronder ook ABVV, ACV en ACLVB, klagen de “neerwaartse spiraal” aan die in gang gezet is door de huidige EU-regels voor overheidsopdrachten. Uit onderzoek van UNI Europa blijkt dat de helft van de openbare aanbestedingen in de EU enkel gegund wordt op basis van de laagste prijs, vaak als gevolg van aanbestedingsregels die die laagste prijs bevoordelen. Ze houden zo geen rekening met de sociale kosten. 

“Miljoenen werknemers in de EU werken via deze contracten en de normen die via openbare aanbestedingen tot stand komen, beïnvloeden de lonen en arbeidsomstandigheden in de hele privésector”, klinkt het in een persbericht. De bonden willen “nieuwe regels, die de collectieve onderhandelingen versterken, de arbeidsomstandigheden verbeteren en de kwaliteitsdiensten voor burgers garanderen”. 

De stakingsaanzeggingen die zijn ingediend in de beveiligings-, schoonmaak- en horecasector zullen ook een grote impact hebben op de luchthavens in ons land. Bijna alle vertrekkende vluchten op Brussels Airport zijn dinsdag geannuleerd. De luchthaven van Charleroi draait op een lager pitje, met vele geannuleerde vluchten en lange wachtrijen aan de controles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content