WERELDKAMPIOEN TEAMSPIRIT
Wie met zijn team tegen 200 kilometer per uur de afgrond instort, moet wel samenwerken. Het Belgische skydiveteam HayaBusa werd er wereldkampioen mee.
Afspraken maken een sterk team
Start u een project met mensen uit verschillende diensten die elkaar niet kennen? Dan moet u eerst aan een sterke basis werken. Dat weet ook het succesvolle skydiveteam HayaBusa. Dertien jaar geleden besloten de vier leden alles te geven voor hun passie. “Ons eerste doel was Belgisch kampioen worden”, zegt teamlid David Grauwels. “We spraken af dat we 50 van de 52 weekends en alle vakanties aan onze sport zouden spenderen, zodat we slechts een minimum aan sociaal leven zouden overhouden. We sliepen, reisden, leefden en kookten samen.”
Voortdurend overleggen
De prestaties van veel teams zijn gebaseerd op voortdurend overleg. Als overleg niet mogelijk is tijdens de actie, is het cruciaal dat alles voordien wordt doorgepraat. “We kunnen niet met elkaar praten in de lucht”, zegt Grauwels. “Daarom moeten we op voorhand weten wat we van elkaar verwachten. Oogcontact, gevoel en ervaring doen de rest. Afhankelijk van hoe mijn collega mijn been of arm vastpakt, weet ik of hij klaar is of niet.”
HayaBusa vat elke training aan alsof het een wedstrijd is. “Je kunt het niet even minder doen. We doen twaalf tot zestien sprongen per dag. Als iedereen er één verknoeit, kom je nergens.”
Verliezen maakt je beter
Het verschil tussen winnen en verliezen is heel klein. “Zolang iedereen evenveel investeert, kun je elkaar niets verwijten”, zegt Grauwels. “Het loopt pas fout als je voelt dat je meer doet dan de anderen. Verliezen maakt of kraakt je. Wij werden er sterker door. We bleven op onze tekorten trainen en zochten steeds naar efficiëntere oplossingen, afhankelijk van ieders capaciteiten.”
Blijven pieken
HayaBusa is militair wereldkampioen sinds 2007, wereldkampioen indoor (in een windtunnel) sinds 2011 en wereldkampioen in de open klasse sinds augustus 2014. Nooit gaven ze een verworven titel uit handen. Hun geheim is zo lang mogelijk de underdogpositie vast te houden. “We strijden tegen landen als de Verenigde Staten en Frankrijk”, legt Grauwels uit. “Als klein land kunnen we het ons veroorloven niet als favoriet te gaan. Nu we alles winnen, wordt dat wel moeilijker.” Ze zetten telkens een nieuw doel voorop: het beter doen dan tijdens de eerdere overwinning. Op overmoed zijn ze niet te betrappen.
Vertrouwen is cruciaal
Een lid van een team kan alleen sterk presteren in een omgeving waar vertrouwen heerst. “Individualistisch denken is hier een afknapper”, zegt Grauwels. “Bij winst denken dat het enkel en alleen aan jezelf te danken is, creëert wrevel. Ook bij verlies elkaar fouten verwijten, is dodelijk voor het vertrouwen. Iedereen maakt fouten.”
“Tegelijk is openheid nodig. Een opeenstapeling van kleine teleurstellingen kan tot een enorme uitbarsting van emoties leiden. Daarom praten we conflicten uit aan tafel. Onze coach speelt daarin een cruciale rol. Hij kan de zaken beter vanaf een afstand bekijken. Dat hij zelf tweemaal wereldkampioen is geweest, geeft hem ook aanzien.”
HANS HERMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier