Werd de belegger gerold?

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het chipverpakkingsbedrijf CS2 is het jongste technologieaandeel dat onderuitging na tegenvallende cijfers. Eerder maakten ook al de koersen van Lernout & Hauspie, Real Software en Arinso een duikvlucht toen bleek dat de mooie verhalen waarmee de beleggers waren verleid niet klopten. Af en toe kwam er zelfs boekhoudkundig kunst- en vliegwerk aan te pas om de harde realiteit te verdoezelen.

Is de belegger een rad voor de ogen gedraaid? Schoten de beursautoriteiten tekort? En gaan de banken die beursintroducties en kapitaalverhogingen beleiden wel vrijuit? Eric De Keuleneer, professor financiën aan de ULB ( Solvay handelshogeschool) antwoordt.

ERIC DE KEULENEER. “De fout ligt gedeeltelijk bij de banken die de beursintroducties hebben begeleid. Banken gaan er vaak van uit dat, eens de documentatie en de prospectus die zij hebben opgesteld door de beursautoriteiten zijn goedgekeurd, zij niet langer verantwoordelijk zijn voor de juistheid van die informatie. Je kan de autoriteiten echter niet voor alles verantwoordelijk stellen. Er moet een duidelijke taakverdeling komen inzake controle tussen banken en beursautoriteiten. De banken moeten werk maken van een betere analysecapaciteit én hun due diligence beter verzorgen. De informatie die ze in de prospectus verzamelen, moet beter onderbouwd en gecheckt worden.”

TRENDS. Ook bij de onafhankelijkheid van analisten worden vraagtekens geplaatst. Een bank die een beursintroductie begeleidt, is niet gediend met een kritisch rapport over dat bedrijf.

DE KEULENEER. “Dat analisten nauwelijks nog een verkoopadvies durven te geven, toont aan dat er een probleem is. Het advies moet onafhankelijker worden en meer gebaseerd zijn op fundamentele analyse.”

De VS heeft de Securities and Exchange Commission ( SEC) als dé beursautoriteit. In Europa zijn er een hele reeks verspreide controleorganen. Hebben we nood aan een SEC?

DE KEULENEER. “In Europa bestaat het risico van shoppen: de nationale beursautoriteiten kunnen de neiging hebben om via soepeler controlemechanismen meer beursintroducties aan te trekken. Er is dus een tekort aan supranationale controle.”

Is het vertrouwen van de belegger in de aandelenmarkt intussen niet te zeer zoek?

DE KEULENEER. “Als men in de toekomst nog wat beursintroducties wil zien, zal de controle beter moeten. De belegger moet kunnen vertrouwen op de informatie die hij krijgt. Maar het enthousiasme van beleggers en analisten rond technologieaandelen lag evenzeer aan de basis van de huidige correctie. Beleggers moeten er rekening mee houden dat er altijd risico’s verbonden zullen zijn aan aandelen.”

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content