Welke zakenrestaurants zijn een bezoek waard?

De nieuwe Knack Restaurantgids 2007 van België vermeldt voor het eerst ook de winnaars van de Trendsenquête, waarin 15.000 topmanagers hun favoriete eetadres vermeldden. Trends raadpleegde de populaire gids en keek welke zakenrestaurants in de lift zitten.

De achtste uitgave van de langverwachte Knack Restaurantgids ligt in de winkel en de restaurants met een onderscheiding zijn bekend. De nieuwe gids is een samensmelting van de Knack Restaurantgids en Le Vif Guide des Restaurants, en verschijnt vanaf nu jaarlijks. Het redactieteam werd tegelijk fors uitgebreid met Willem Assaert en Philippe Bidain als nieuwe, jonge medewerkers. De gloednieuwe gids is nog even onafhankelijk (zonder publiciteit van restaurants), vermeldt een duizendtal eethuizen en werd samengesteld volgens de principes en criteria die de twee stichtende auteurs, Pieter van Doveren en Jan Van Hemeledonck, vanaf het prille begin, veertien jaar geleden, hebben gehanteerd: een objectieve beoordeling van restaurants, los van eender welke binding en inspelend op de jongste tendensen in de culinaire wereld.

Alleen de allerbeste eethuizen kregen eretekens opgespeld in de vorm van gardes: vijf gardes als grootste onderscheiding met felicitaties van de jury, vier gardes als grootste onderscheiding, drie gardes als grote onderscheiding, twee gardes als onderscheiding en één garde als veelbelovend. Ook werden er voor diverse eetstijlen voorkeurshuizen vermeld: inventief, jong talent, ontdekking, terroir enzovoort. De gids maakt bovendien een onderscheid tussen excellente exoten, klassiekers en beste koop.

Voor het eerst werd ook een Trendssymbool toegekend aan de winnaars van de jaarlijkse Trendsenquête, die 15.000 topmanagers polst naar hun favoriete eethuizen. Ten slotte houdt de gids ook rekening met de mening van de gebruikers: restaurantervaringen kunt u sinds een jaar kwijt via de website www.knackrestaurantgids.be.

Hieronder vergelijkt Trends de resultaten van de Knack Restaurantgids 2005 met die uit de nieuwe editie 2007, en we presenteren de zakenrestaurants die het sterkst stijgen (vermelding vanaf twee gardes).

De grootste stijgers

De grootste nationale stijger is het prestigieuze Kasteel Withof, dat van niets in één klap naar vier gardes ging. De schatrijke eigenaar Cornelis den Braven toont dat je met veel geld veel in orde kan brengen. Het restaurant opende vorig jaar in een aristocratisch kasteeltje uit 1902, op de grens van Brasschaat en Wuustwezel. In het kasteel hield de veelbesproken Nederlandse ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen voorheen kantoor. Den Braven kocht de beste elementen: Walda Pairon voor de inrichting, de jonge manager Jurgen Lijcops voor de gang van zaken en Peter Coucquyt, de rechterhand van Peter Goossens van Hof van Cleve, als chef-kok. In een jaar tijd wist Kasteel Withof zich te positioneren bij de top van Vlaanderen. De meest veeleisende zakenman komt hier aan zijn trekken.

www.kasteelwithof.be

Ook Lemonnier uit Lavaux-Sainte-Anne ging van niets naar vier gardes. Daar moeten we echter bij vermelden dat de chef-kok en eigenaar voorheen al drie gardes voor zijn kookkunst kreeg in de tijd dat hij nog in dienst was van het wat verderop gelegen Restaurant du Château de Lavaux-Sainte-Anne. Eric Martin en zijn echtgenote openden in een oud jachtpaviljoen aan het dorpsplein een elegant gedecoreerd hotel-restaurant en scoren met een smakelijke, seizoensgebonden keuken gebaseerd op inlandse producten.

www.lemonnier.be

Bossenstein, het restaurant van de golf-, polo- en countryclub van Broechem, dat ook toegankelijk is voor niet- leden, sprong van nul naar drie gardes. Grootmeester Roger Souvereyns (voorheen Scholteshof) werd hier als raadsman aangetrokken.

www.bossenstein.be

Bossenstein is niet het enige restaurant van een golfclub onder de stijgers: ook De Kristalijn, het restaurant van Résidence Stiemerheide gelegen op de golf van Genk, ging van nul naar twee gardes. In De Kristalijn trekt men volle eetzalen door gedegen kwaliteit te serveren voor een verteerbare prijs.

www.stiemerheide.be

Een ander zakenrestaurant dat in een klap met drie gardes steeg, is L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul. Laury Zioui laat zien dat het mogelijk is om je op te werken van afwasser tot topchef met een eigen, druk bezochte zaak. De getalenteerde Marokkaanse kok gebruikt de laatste keukentechnieken en geeft de gastronomische keuken een extra dimensie door ze subtiel te parfumeren met Noord-Afrikaanse smaken.

www.eveildessens.be

Hasselt viert de terugkeer van Luc Bellings, die na omzwervingen in Wallonië en een mislukt avontuur op het Kasteel van Grand Leez weer thuis is. Zijn restaurant Aan Tafel bij Luc Bellings krijgt volop belangstelling van kritische lekkerbekken en gaat van nul naar drie gardes.

www.lucbellings.be

Ook Il Fiore in Maasmechelen maakt een reuzensprong. Maar ook hier hebben we niet te maken met beginners: eigenaars Dino Bagnato en Diana Pami zijn afkomstig uit het Italiaanse restaurant Mediterraneo in Maastricht en lieten eerder zien en proeven dat ze van aanpakken weten en dat de Italiaanse keuken op zijn best is wanneer de ingrediënten zo puur mogelijk op het bord terechtkomen.

www.ilfiore.be

In het woelige Luik, waar restaurants als paddenstoelen uit de grond ploppen en even snel weer verdwijnen, is Héliport de hoop van de lekkerbekken. Het restaurant ligt midden in de stad aan de Maas en beschikt over een eigen helihaven. Chef-kok Frédéric Salpetier werkte in de Sea Grill en kookt hedendaags.

www.restaurantheliport.com

In West-Vlaanderen verkocht Ronnie Jonkman zijn restaurant aan de jonge Filip Claeys. De kok, die zes jaar naast Geert Van Hecke in de Karmeliet werkte en vijf jaar lang souschef was van Oud Sluis, veranderde de naam in De Jonkman. Zijn talent werd snel ontdekt. Hij kreeg te maken met een overrompeling en heeft ook nu nog moeite om passend personeel te vinden. Knack Restaurantgids gelooft in hem en geeft deze beginnende kok drie gardes.

Eén restaurant komt niet voor bij de stijgers en verdient toch een vermelding: Restaurant Marcus dat werd verkocht aan kok Gilles Joye en toch de naam behield. Joye werkte zes jaar naast Geert Van Hecke in De Karmeliet, waarvan de laatste drie jaar als souschef. Hij weet dus wat lekker koken is. Bovendien heeft zijn echtgenote, Heike Dedecker, een geboren aanleg om te ontvangen. Marcus behield de drie gardes en heeft veel mogelijkheden om verder door te stoten naar de top.

De toprestaurants van morgen

Vooraan in de Knack Restaurantgids staan de Topratings. Hier vermelden de auteurs de eethuizen die uitmuntend zijn in hun categorie. De topratings zijn een belangrijk onderdeel van de gids, want de lezer wordt zo snel op weg geholpen. Met de gids in de hand ziet u in een oogopslag waar u terechtkan voor een goedkope en goede maaltijd, welke restaurants een bierkeuken bieden, wat de brasseries à la mode zijn, waar u superieur Chinees, Spaans, Italiaans of Japans kunt eten, waar u verse vis kunt degusteren of met kinderen welkom bent.

Zoekt u naar toekomstig talent, dan is er de rubriek ‘Jong talent’. Hier vindt de lezer de jonge koks die veel in huis hebben om door te stoten naar de top. Bij de zakenrestaurants denken wij aan ‘t Notarishuys (Diksmuide), Petit Cabaret (Veurne), De Ceder (Kruibeke), D’Oude Pastorie (Lochristi), Koopvaardij (Stabroek), Sel et Sucre (Bergen), C-Jean (Gent), Salsifis (Beveren-Waas), Cuisinémoi (Namen), Trente (Leuven). Andere veelbelovende jonge koks die eerder opvielen, zijn onder meer Haute Cookure in Oostmalle, Magis in Tongeren, Kijk Uit in Vilvoorde, La Plage d’Amée in Jambes bij Namen en Blaise in Namen. Bij de laatste nieuwkomers tellen we Eviedent in Hasselt en Ten Bogaerde in Koksijde.

De ‘Knack Restaurantgids van België 2007’ verschijnt voor het eerst nationaal en in twee talen. De winkelprijs bedraagt 20 euro.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content