“We worden niet beschermd tegen Oost-Europese wanbetalers”

Wat kunt u ondernemen als een bedrijf uit een nieuwe lidstaat u niet betaalt zoals afgesproken? Volgens sommige specialisten bestaat er onvoldoende rechtszekerheid over handelstransacties tussen oude en nieuwe lidstaten.

Handeldrijven met bedrijven in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie is één zaak, betaald worden – en op tijd – is een andere. Een Europese richtlijn hierover werd door ons land al in wet omgezet. Etienne Van der Vaeren van het internationale incassobedrijf TCM wijst op het belang van die richtlijn. “Europa wilde vooral de kleine verkoper in bescherming nemen tegen de machtige koper. Daarom werd de betalingstermijn voor handelstransacties verkort tot dertig dagen. Bovendien draait de koper op voor alle kosten die de verkoper oploopt om na de vervaldag aan zijn centen te raken.”

ETIENNE VAN DER VAEREN (TCM). “Dat is nu net het probleem. Er heerst nog steeds grote onduidelijkheid over een hele batterij Europese richtlijnen, waaronder de richtlijn die verkopers beschermt. Veel bedrijven komen ons vragen stellen over de zekerheid van transacties in de nieuwe lidstaten.”

Moeten we West-Europese bedrijven afraden om zaken te doen in deze nieuwe lidstaten?

VAN DER VAEREN. “Zo ver zou ik het niet drijven. Slechte betalers vind je overal. Wie te voorzichtig is, mist ongetwijfeld kansen of exportmogelijkheden op deze nieuwe markten. Ik zou het risico in de nieuwe EU-lidstaten niet groter noemen dan de handel tussen bedrijven van de huidige lidstaten. Elke onderneming kan zich indekken met een kredietverzekering of via incassobedrijven.”

Is incasso al ingeburgerd in de nieuwe lidstaten?

VAN DER VAEREN. “Oost-Europa heeft de voorbije vijftien jaar een hele weg afgelegd. Vóór de val van de Muur deden staatsbedrijven zaken met staatsbedrijven. Risico’s waren eerder politieke risico’s en werden ook als zodanig ingedekt. Het begrip incasso raakte pas ingeburgerd na de val van de Muur. Maar op relatief korte tijd hebben deze landen hun wettelijke achterstand helemaal goedgemaakt.”

Stel, een West-Europees bedrijf doet een zaak met een bedrijf uit een nieuwe lidstaat en wordt na de vervaldag nog steeds niet betaald. Gelden dezelfde nalatigheidsintresten als in West-Europa?

VAN DER VAEREN. “In principe wel. Vandaag wordt zowat overal aanvaard dat de nalatigheidsintresten schommelen tussen 5 en 12 % op jaarbasis. In de Europese richtlijn is er sprake van 9 %. Alles hangt af van het contract. Het lijkt me vooral belangrijk dat daarin ook staat in welk rechtsgebied een eventueel geschil wordt uitgeklaard. Zo kan je problemen vermijden.”

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content