‘We vergaderen soms in de sauna’
Vader en zoon Gestels startten in dezelfde periode met succes elk een bedrijf op. Ze delen een boekhouder en fungeren als elkaars klankbord.
Vader Paul Gestels kon deels terugvallen op zijn opstapregeling bij Opel Antwerpen (GM) om zijn bedrijf te financieren. Zijn zoon Tim was een onvermogende student. “Ik had niets. Ik moest kiezen tussen een huis kopen en Viloc opstarten. Ik koos voor Viloc en bleef thuis wonen. Ik gebruikte mijn slaapkamer als kantoor, mijn vaders auto om bezoeken af te leggen en het wat chiquere thuiskantoor van mijn vader om mensen te ontvangen.”
Dat zijn zoon druk in de weer was met een start-up om materiaal te beveiligen op bouwwerven, merkte vader Gestels aan de kilometerteller van de gezinswagen. “Plotseling stond er 80.000 kilometer meer op de teller.” Paul Gestels was de eerste investeerder in Viloc, waarvan hij medebestuurder is. Net als Bruno Segers overigens, die onlangs ontslag nam als CEO van ICT-bedrijf Real Dolmen.
De vader moest zich ondertussen heruitvinden: van een manager in een multinational werd hij zelfstandig ondernemer gespecialiseerd in fleetconsultancy, de opleiding van verkopers en later, samen met twee partners, de ontwikkeling en distributie van fleetmanagementsoftware. “Het is echt starten van nul, met de nodige onzekerheid. Ik herinner me dat ik mijn eerste factuur verstuurde zonder postzegels op de envelop. Je moet echt alles zelf doen.”
Behalve het verschil in beginkapitaal, was er nog een groot onderscheid tussen de twee starters. Paul Gestels genereerde met zijn producten meteen inkomsten, terwijl Tim zijn product nog moest ontwikkelen. “Viloc is een kapitaalintensieve start-up”, zegt Tim Gestels. “Ik kreeg subsidies van het overheidsagentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) voor de eerste technologische ontwikkelingen .”
Uiteindelijk haalde Viloc tijdens zijn eerste kapitaalronde 720.000 euro op. Eind dit jaar wordt het eerste project opgeleverd. Tim Gestels kon zich in augustus na maanden onbezoldigd werken een loon uitbetalen en de twintiger is aan het rekruteren. “We hebben nu vier mensen in dienst en zoeken voor volgend jaar vijf nieuwe werknemers, onder wie een verkoper. Ik schat dat onze omzet eind dit jaar 100.000 euro of meer bedraagt. Vanaf 2015 maken we winst.”
Gratis consulting
Vader en zoon fungeren voortdurend als elkaars klankbord. “Soms vergaderden we zelfs bij ons thuis in de sauna om te brainstormen”, zegt Paul Gestels. Tim deed zijn voordeel met de saleservaring van zijn vader en de ervaring en kennis van zijn vaders partners in het bedrijf Gloriant, dat softwareproducten ontwikkelt op basis van grote massa’s gegevens. “Wij verzamelen een massa data, die we nog beter moeten kunnen gebruiken”, zegt Tim Gestels.
Soms komen vader en zoon bij dezelfde contactpersoon terecht in de bedrijven die ze bezoeken, wanneer bijvoorbeeld de fleetmanager ook materieelbeheer onder zijn hoede heeft. Paul Gestels wilde altijd al zelfstandig ondernemer worden en is daar als vijftiger nog in geslaagd. “Wat Tim nu doet, is de droom waarmaken die ik had. Als ondernemen een parachutesprong is, dan had ik vijf reserveparachutes bij me. Dankzij de uitstap-regeling bij GM had ik die.”
Tim Gestels vindt de periode als student of pas afgestudeerde ideaal om zonder reserveparachute te springen. “Als student word je gesponsord door je ouders en kun je je eindwerk gebruiken om je idee uit te werken. Zelfs als dit mislukt, zal ik er geen spijt van hebben. Ik zal wellicht meer geleerd hebben dan tijdens gelijk welke MBA. Ondertussen kan het eigenlijk niet meer misgaan. De markt is leeg wereldwijd en er is een prangende vraag. Tot nu is er nog niemand anders in geslaagd om hier een deftige oplossing voor te commercialiseren.”
BENNY DEBRUYNE
“Ik herinner me dat ik mijn eerste factuur verstuurde zonder postzegels op de envelop.
Je moet echt alles zelf doen”
Paul Gestels
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier