“We hebben nu niet te klagen”

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

UPS in België hoor je niet klagen. Het is nog te vroeg voor eventuele sporen van een recessie. Meer nog. Klanten schakelen weer over naar meer dienstverlening.

UPS is een perfecte conjunctuurbarometer. Als die omzwaait, is de logistieke onderneming een van de eerste die nattigheid voelt.

“Het is te vroeg om dat te merken. De financiële crisis vertaalt zich nog niet in een economische crisis. Als UPS kunnen we nu absoluut niet klagen”, meldt Harld Peters, die landendirecteur voor de regio Benelux is bij de afdeling kleine pakjes. Meer nog. Steeds meer klanten schakelen opnieuw over naar het premiumsegment, weg van de standaardproducten. Dat komt neer op meer dienstverlening. Een eenvoudig voorbeeld: een pakje wordt dan geleverd voor 8. 30 uur, en niet ergens in de loop van de dag. In de recessiejaren 2008 en 2009 zag UPS klanten de omgekeerde beweging maken.

Het Belgische filiaal, de naamloze vennootschap UPS, schreef in die recessiejaren een bedrijfsverlies in de boeken. Toch maakte de onderneming winst, want die balans zegt niet veel over de Belgische activiteiten, benadrukt Harld Peters. Daarin schuilt bijvoorbeeld ook het UPS-filiaal in Polen. Die balans is enkel binnen de wereldwijde groepsstructuur van belang.

Niet zoals DHL

Nog een reden waarom UPS voorlopig geen eventuele conjuncturele inzinking voelt. De onderneming blijft in België naarstig op zoek naar goede werknemers. “We hadden verwacht dat we wat gemakkelijker personeel konden vinden. Maar goede technische mensen zijn zeldzaam. Ook de afbouw van de hub in Zaventem van DHL heeft daar niet veel aan veranderd. Want wij vissen niet in dezelfde vijver. We zoeken mensen die 15 tot 20 jaar bij ons willen blijven.”

Zelf begon Harld Peters twaalf jaar geleden bij UPS als operationele directeur in een magazijn, dat logistieke diensten voor derden verzorgt. Die activiteit, contractlogistiek, is een van de drie pijlers van UPS in België. UPS heeft logistieke centra in Rekkem, Diegem en Antwerpen. Een tweede activiteit is vrachtverwerking, vanuit de luchthaven van Zaventem. Dat gaat om kleine en grote volumes. Zelf heeft UPS geen eigen vluchten vanuit Zaventem, maar werkt daarvoor samen met anderen. Of de vracht wordt vervoerd naar de Europese hub van UPS in Keulen. Ten derde behandelt UPS vanuit een hub in Diegem kleine pakjes voor België en Nederland. Onlangs werd een tweede vestiging voor die pakjes geopend in Grâce-Hollogne. De vestiging levert in het oosten van België. “We willen de volledige logistieke afhandeling doen voor de klant. We zoeken partners als klanten. We willen waarde toevoegen aan de keten. We worden niet opgewonden van een magazijn vol pallets, die zo maar in en uit gaan. We leveren toegevoegde waarde. We hebben liefst klanten die van het volledige dienstenpakket gebruikmaken.” Bijvoorbeeld een klant die zijn hele logistieke beheer tussen Azië en Europa wil uitbesteden.

WOLFGANG RIEPL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content