‘We gebruiken geen standaardformule’
Het Gentse architectenbureau De Vylder Vinck Tailleu heeft twee jaar na elkaar een Belgian Building Award gewonnen. Het krijgt lof toegezwaaid van de bekende Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. “Of we vernieuwend zijn? We denken bij elk project heel goed na, misschien is dat vernieuwend.”
Het kan soms vreemd lopen. De Vylder Vinck Tailleu heeft tot nu toe geen enkel bouwproject in het buitenland, maar toch trok het de aandacht van het bekende Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron en van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, de bekende en in China ook beruchte architect van het Vogelneststadion in Peking. Hij prijst onder meer de humor in het werk van de Gentse architecten.
“Het is misschien opmerkelijk dat zij bij ons terechtkomen”, zegt Jo Tailleu. “We hebben er ook geen idee van hoe dat precies gegaan is, maar ons werk is niet nationaal gebonden. En door onze aanwezigheid op de Biënnale in Venetië, krijgen we tegenwoordig veel aandacht in de buitenlandse pers.”
Bouwen in de woestijn
Herzog & de Meuron en Ai Wei Wei nodigden het Gentse bureau in 2008 uit voor Ordos 100, een project waarbij 100 architecten van over de hele wereld een huis bouwen in de Mongoolse Ordos-woestijn. “Er komt een kunstmatig dorp, samen met een museum van Ai Wei Wei. Echt in de middle of nowhere“, zegt Tailleu.
“We ontwerpen er een huis van 1000 vierkante meter. Omdat het om zo’n grote oppervlakte gaat, hebben we zeven woningen ontworpen, die we daarna in elkaar pasten tot één geheel. We moesten rekening houden met de extreme omstandigheden ter plaatse: de zomers zijn er heet, de winters heel koud. Op de Biënnale in Venetië stellen we het project voor in een andere vorm, met een maquette op een schaal van 1:7.”
De Vylder Vinck Tailleu is in oktober ook aanwezig op Interieur Kortrijk, waar ze gevraagd werden om de Rambla, de verbindingsas tussen de beurshallen in te richten. “Onder de titel mirror morrir on the wall maken we een scenografie waarbij we de veranderende wereld tonen met behulp van spiegelend materiaal. En we maken een aantal kamers waar er een aantal tentoonstellingen te zien zijn. We stellen er ook onze tafel voor, uitgevoerd in multiplex. Nee, geen concurrentie voor de standhouders op de beurs. We willen niet de 2000ste tafel maken, dat laten we aan anderen over. We zien geen noodzaak om naar een ander antwoord of nog maar eens een nieuwe versie van hetzelfde op zoek te gaan. Vloekt misschien een beetje met de rest van de beurs, maar we hebben niets tegen mensen die toch op zoek gaan naar het ontwerpen van een nieuwe tafel.”
Architectuur met brains
Dat het bureau uit Gent internationaal weerklank vindt en ook Belgian Building Awards naar huis mocht meenemen, zegt wellicht iets over het vernieuwende karakter van hun architectuur. “Dat weet ik niet, ik hoop dat we vooral goed nadenken over de zaken. Misschien is dat op zich al vernieuwend (lacht). We houden ons ver van standaardformules als we een gebouw of een interieur ontwerpen. We bekijken de specifieke situatie van elk project van heel dichtbij en proberen daar telkens een aangepaste oplossing voor te bedenken. Architectuur moet vragen stellen en mogelijkheden bieden. We hebben een woning gemaakt met een schuifdak. Dat is een illustratie van wat we daarmee bedoelen: die ruimte is in de zomer een buitenkamer, in de winter is het een gewone kamer en een buffer. Architectuur mag niet dominant zijn tegenover het wonen.”
Duurzaamheid is een thema op Interieur. En dat is het ook voor het Gentse bureau. “We zijn al altijd met duurzaamheid bezig geweest, maar we beperken het niet tot isoleren en ventileren. Isoleren en ventileren is een minimumbasis. Je moet daar als architect niet mee dwepen, want het is een evidentie. We hebben al meerdere lage-energiewoningen gebouwd, zonder dat we die uitdrukkelijk als lage-energiewoningen ontworpen hebben. Wij vinden dat je verder moet kijken dan dat. Duurzaamheid gaat over zinvol omgaan met de dingen, dat gaat veel verder dan louter met energiezuinigheid bezig zijn. Moet er bijvoorbeeld überhaupt wel gebouwd worden? Moet er niet eerder gesloopt worden? En welke middelen zet je in?”
Vruchtbaar trio
De Vylder Vinck Tailleu werd in 2005 opgericht. Tailleu kwam vorig jaar bij het bureau. “We kennen elkaar al lang. Jan De Vylder en ik zijn dertien jaar geleden op dezelfde dag begonnen bij Stéphane Beel. We hadden al een paar projecten samen gedaan voor we elkaar hier troffen. Inge Vinck werkte ook al bij Beel. We kennen elkaar goed en we weten min of meer wat we van elkaar mogen verwachten. We verschillen van elkaar, maar over de uitwerking van architectuur zijn we het uiteraard in grote lijnen met elkaar eens.”
“We zijn overigens niet alleen: we hebben ook nog tien fantastische medewerkers. Architectuur is teamwerk. Met zijn drieën aan een project werken geeft sowieso een meerwaarde. Je pikt in op elkaars ideeën. We hebben elk onze eigen persoonlijkheid en visie op architectuur en de uitwerking ervan. Het zijn altijd positieve discussies, waarin we de dingen scherp stellen. Die spanning maakt het interessant.”
Dominique Soenens
“Duurzaamheid gaat over zinvol omgaan met de dingen, dat gaat veel verder dan louter met energiezuinigheid bezig zijn”
Jo Tailleu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier