‘We blijven positief over aandelen’

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Mathieu Neirinck, aandelenstrateeg bij KBC Private Banking.

De beurzen hebben de voorbije jaren een opvallend lage volatiliteit gekend. “De centrale banken hebben massaal geld gedrukt. Op die manier legden ze een matras van vertrouwen onder de financiële markten”, zegt Mathieu Neirinck, aandelenstrateeg bij KBC Private Banking. “De recente correctie in oktober — een gevolg van een opflakkering van de vrees over de Europese groei — is voor ons het eindpunt van dit tijdperk van lage volatiliteit.”

Neirinck verwacht dat aandelen volgend jaar een hobbeliger parcours zullen volgen dan de voorbije jaren. Toch zijn er volgens hem voldoende redenen om positief te blijven over aandelen. Hij verwacht dat de bedrijfswinsten voort aantrekken en dat de fusie- en overnamekoorts in een bredere waaier van sectoren toeslaat. Bovendien blijven de Europese en Japanse centrale banken in stimulusmodus en zal de lage rente beleggers in de richting van aandelen blijven drijven. “Ongetwijfeld zullen er momenten van vrees zijn, bijvoorbeeld voor de groei in Europa of China, of voor een renteverhoging in de VS”, meent Neirinck.

In die volatiele omgeving schuiven Neirinck en zijn collega’s vier thema’s naar voren in hun aandelenselectie: Europese dividendaandelen (als alternatief voor de lage rente), Amerikaanse verzekeraars (die ten volle profiteren van een stijging van de Amerikaanse rente), dollarverdieners (die profiteren van de stijging van de dollar), en ten slotte bedrijven waarvoor energie een groot deel van de kostenbasis vormt (en die profiteren van de scherpe daling van de olieprijs).

1. METLIFE

“De verzekeringssector is de sector bij uitstek om te profiteren van een stijging van de Amerikaanse rente. Levensverzekeraars kunnen op langere looptijden beleggen dan schadeverzekeraars en profiteren des te meer van een renteverhoging. Metlife haalt 77 procent van zijn inkomsten in de VS en heeft 95 procent van zijn contracten uitstaan in levensverzekeringen. Bovendien beschouwt de Amerikaanse regelgever het als een financiële instelling die too big to fail is. Metlife moet daarom extra kapitaal aanhouden als bescherming tegen woelige tijden.”

“Met zijn huidige balanssterkte komt Metlife volgens ons meer dan tegemoet aan de solvabiliteitseisen van de regelgevers. Dat kan ertoe leiden dat er volgend jaar extra geld naar de aandeelhouders vloeit, naast het lopende inkoopprogramma voor eigen aandelen. Het aandeel is vandaag goedkoop, met een verwachte koers-winstverhouding van 9,1. Dat is beduidend onder het sectorgemiddelde. De huidige aandelenkoers houdt bovendien een korting van 10 procent in tegenover de boekwaarde.”

Beurs: New York; ticker: MET

Koersdoel op 12 maanden: 60 dollar

2. IAG

“IAG, voluit International Consolidated Airlines Group, is de holding ontstaan uit de fusie van British Airways (BA) en het Spaanse Iberia. Het beschikt over enkele unieke troeven. Zo heeft het de helft van alle slots op de luchthaven van Londen Heathrow. In tegenstelling tot Air France-KLM of Lufthansa maakte IAG de drastische strategische wijziging zich terug te trekken van de regionale luchthavens. BA werd omgevormd tot een zeer efficiënt bedrijf na verregaande toegevingen van de vakbonden. Ook bij Iberia is een herstructurering gepland die het tot een van de meest kostenefficiënte maatschappijen moet maken. Zo wordt de vloot van Iberia vanaf volgend jaar uitgerust met nieuwe, zuiniger vliegtuigen.”

“IAG beschikt met Vueling over een eigen lagekostenmaatschappij die de op een na snelst groeiende in Europa is, na Ryanair. De winstdoelstellingen van het management zijn gebaseerd op een olieprijs boven 100 dollar, wat ruimte geeft voor positieve verrassingen. In 2015 wordt bovendien een dividend verwacht. Dat moet de goedkope waardering van het aandeel, tegen een verwachte koerswinstverhouding van 9, verder ondersteunen.”

Beurs: Madrid; ticker: IAG

Koersdoel op 12 maanden: 6,25 euro

3. SIEMENS

“Met Siemens zetten we verder in op een cyclisch herstel, getuige het orderboek dat voor meer dan 100 miljard euro gevuld is. Siemens stelde in mei zijn nieuwe aanpak voor. Via een grondige herstructurering wil het een einde maken aan de bureaucratie van het Duitse concern. Het aantal divisies vermindert de komende jaren van zestien naar negen, en de vier structuren die de divisies overkoepelen, worden geschrapt. Ook de Healthcare-divisie zal op zelfstandige basis opereren.”

“Siemens wil de kosten terugdringen en zich maximaal concentreren op de winstgevende kernactiviteiten: automatisatie, elektrificatie en digitalisatie. De recente verkoop van de hoorapparatendivisie voor 2,1 miljard euro geeft blijk van die nieuwe strategie. De waardering van Siemens is aantrekkelijk: het noteert tegen een korting van 15 procent tegenover de Europese concurrenten en zelfs 30 procent tegenover de Amerikaanse concurrentie. Siemens verhoogde onlangs zijn dividend met 10 procent en biedt nu een rendement van 3,75 procent bruto aan.”

Beurs: Frankfurt; ticker: SIE

Koersdoel op 12 maanden: 108 euro

4. RIO TINTO

“Ondanks het feit dat we niet uitgaan van een ruime stijging van de grondstoffenprijzen, schuiven we Rio Tinto naar voren. De mijnbouwer beschikt over een benijdenswaardige portefeuille aan goedkope mijnen. Rio Tinto profiteert ten volle van de stijging van de dollar, omdat zijn omzet in dollar wordt uitgedrukt, maar de kosten in lokale munt worden gemaakt. Ook de daling van de olieprijs klinkt Rio Tinto als muziek in de oren. Energiekosten maken 15 procent van de totale kostenbasis uit.”

“Het aandeel biedt een aantrekkelijk dividendrendement van 4,5 procent, en wil in de toekomst meer nadruk leggen op de creatie van aandeelhouderswaarde. Het is onze verwachting dat er vanaf 2015, als de investeringen in de Pilbara-ijzerertsmijn gefinaliseerd zijn, meer geld naar de aandeelhouder zal vloeien in de vorm van het inkopen van eigen aandelen. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 9,8 is Rio Tinto bovendien goedkoop gewaardeerd, zowel ten opzichte van zijn eigen historisch gemiddelde als ten opzichte van het sectorgemiddelde. Onlangs deed nog het gerucht de ronde dat sectorgenoot Glencore een overnamebod op Rio Tinto voorbereidde om zijn positie in ijzererts te versterken.”

Beurs: Londen; ticker: RIO

Koersdoel op 12 maanden: 38 pond

5. AIRBUS

“De Europese vliegtuigbouwer Airbus is een van de sterkste winnaars bij een stijgende dollar. Per cent dat de Amerikaanse dollar onder het niveau van 1,35 dollar ten opzichte van de euro daalt, stijgt de bedrijfswinst (ebit) van Airbus met 100 miljoen euro. Tegen de huidige dollarkoers betekent dat een verhoging van de ebit met 1 miljard euro, een stijging van 20 procent tegenover het huidige ebit-niveau. De reden voor de sterke dollargevoeligheid is duidelijk: Airbus is de eeuwige rivaal van het Amerikaanse Boeing in het duopolie dat de markt van vliegtuigbouwers bepaalt. De omzet van beide bedrijven wordt dan wel in dollar gemaakt, maar meer dan de helft van de kosten van Airbus wordt in euro uitgedrukt.”

“Operationeel zijn de vooruitzichten gunstig: ondanks de ruime opstartkosten voor de A350 slaagde Airbus erin positieve vrije kasstromen te rapporteren, die het kan aanwenden voor bijvoorbeeld overnames. Wereldwijd groeit het aantal vliegtuigreizigers nog steeds met dubbele cijfers en de vliegtuigen kennen een bezettingsgraad van meer dan 80 procent. Bovendien profiteren de luchtvaartmaatschappijen van de lage renteniveaus en de lage energiekosten. Dit maakt dat het orderboek van Airbus sterk gevuld is. Alleen al voor de A350 heeft Airbus nog voor negen jaar werk.”

Beurs: Parijs; ticker: AIR

Koersdoel op 12 maanden: 63 euro

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content