Water is de nieuwe olie
Watergebrek zet de ontwikkeling van de wereldbevolking onder druk. Het fonds DWS Invest New Resources belegt in bedrijven die de waterschaarste kunnen vertragen.
DWS Invest New Resources
ISIN-code: LU0237014641
Er is geen ontkomen aan: als we drinkwater blijven consumeren zoals vandaag, zal er op een dag schaarste ontstaan, net zoals er een olietekort dreigt. Met het fonds Invest New Resources wil de fondsbeheerder DWS beleggen in bedrijven die een efficiënter gebruik van onze natuurlijke rijkdommen stimuleren en de schaarste kunnen afwenden. Dat zijn niet alleen waterbedrijven, maar ook groepen die actief zijn in groene technologieën en in de landbouw.
Efficiëntere landbouw
“Over de uitdagingen van morgen moeten we ons vandaag al zorgen maken”, zegt Anthony Wilkinson, die het fonds beheert. Dat de wereldwijde economie wellicht nog enkele jaren ondermaats blijft presteren, verandert daar niets aan: de wereldbevolking zal blijven groeien en de levensstandaard van de armste bevolkingen zal blijven verbeteren.
“Door de stijging van de koopkracht in de opkomende landen veranderen ook de voedingsgewoonten van de bevolking. Mensen die het beter hebben, willen meer vlees eten. Dat heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Er is acht keer meer water nodig om rundvlees te produceren dan om maïs te telen”, stelt Wilkinson. “Investeren in een efficiëntere landbouw is daarom een noodzaak.”
Het fonds van DWS belegt niet in om het even welk bedrijf. Alleen groepen die beantwoorden aan zeer strikte eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, komen in aanmerking. De fondsbeheerders speculeren ook nooit op een stijging van de grondstoffenprijzen. Ze focussen op kapitaalbehoud en niet op een rendement tot elke prijs.
Minder vervuilen
De wereldbevolking zal steeds meer consumeren, maar we zullen ons ook meer bewust worden van onze impact op het milieu. Dat is trouwens nu al het geval: auto’s zijn minder vervuilend dan vroeger en in de toekomst zal dat ongetwijfeld nog verbeteren. Op termijn zal aardgas uitgroeien tot de belangrijkste energiebron, onder meer door het overvloedige aanbod, vooral vanuit de Verenigde Staten, verwacht DWS.
“Om economische, maar ook om ecologische redenen beginnen de Verenigde Staten de energieproductie op basis van steenkool beetje bij beetje te vervangen door het minder vervuilende aardgas”, zegt Anthony Wilkinson. Volgens hem evolueert China stilaan in dezelfde richting. De fondsbeheerder probeert te profiteren van die tendens door te beleggen in bedrijven die actief zijn in de gasdistributie. Een van de belangrijkste aandelen van het fonds is het Amerikaanse energiebedrijf UGI Corporation.
KARINE HUET
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier