Wat zijn de favoriete aandelen van de Belg?
Een Cash-enquête toont aan dat financiële waarden erg sterk vertegenwoordigd zijn in de aandelenportefeuille van de particuliere beleggers.
Cash vroeg aan zijn lezers en aan een uitgebreid panel van Mediapoll naar de samenstelling van hun aandelenportefeuille. We kregen zicht op afgerond 1600 portefeuilles en de algemene conclusie is dat financiële waarden zwaar doorwegen in de aandelenportefeuille van de gemiddelde particuliere belegger.
67 % belegt in Belgische aandelen
Zoals het past in het profiel van de gemiddelde Cash-lezer, was ook in deze enquête de leeftijdscategorie 45-54 en 55-64 jaar met respectievelijk 27 % en 26 % oververtegenwoordigd. De jeugd (-25 jaar) maakt amper 5 % uit van de groep die aan de enquête deelnam. En zo is het ook volkomen normaal dat gepensioneerden, kaderleden en bedienden een groter gewicht hebben in deze rondvraag dan in de gemiddelde populatie. Zowat zeven respondenten op tien waren Nederlandstalig.
De enquête was even kort als eenvoudig. Eerst werd gevraagd aan de deelnemers of ze al dan niet in aandelen hadden belegd. Daaruit bleek dat bijna driekwart in aandelen had belegd en 67 % (twee op drie) dus in Belgische aandelen. 14 % beweerde zelfs dat ze alleen in Belgische aandelen hadden belegd en dus geen enkel buitenlands aandeel in portefeuille hebben.
Fortis is de grootste
Daarna mochten de deelnemers in de volledige lijst van beursgenoteerde Belgische aandelen die aandelen aanduiden die ze op het moment van de enquête in portefeuille hadden. Een grote verrassing is zeker niet dat Fortis – toch de grootste beurskapitalisatie in Brussel – het meest vernoemde aandeel is. In totaal gaf maar liefst 30 % aan Fortis-aandelen in portefeuille te hebben. Een straatlengte voorsprong op die andere financiële grootheid in België, Dexia (met 21 %).
En waar zit de derde financiële speler, KBC, zult u misschien vragen? Welnu, KBC staat op de vierde plaats, met iets meer dan 15 % respondenten die het aandeel in portefeuille hebben, dus zowat de helft van Fortis. Als we daar het percentage van Almanij, waarmee KBC intussen gefuseerd is, bij tellen, komen we al een stuk dichter bij Fortis. De enige die zich tussen dit financiële geweld kan wurmen, is distributeur Delhaize. De ‘Leeuw’ haalt bijna 17 %. De topvijf wordt vervolledigd door Agfa-Gevaert, met net geen 15 %.
Als we alleen rekening houden met de percentages van de mensen die bij de eerste vraag hebben geantwoord dat ze wel degelijk in Belgische aandelen beleggen (67 % van het totale aantal deelnemers), dan worden de cijfers nog opvallender. In de categorie ‘beleggers in Belgische aandelen’ klimt het percentage dat primus Fortis in portefeuille heeft tot afgerond 44 %, of bijna één op twee. Voor nummer twee, Dexia, gaan we naar 30 %, of bijna één op drie. Delhaize verhoogt zijn populariteit tot bijna 25 %, of één op vier. En als we de mensen die toen Almanij in portefeuille hadden, optellen bij degenen die KBC in bezit hadden, komen we ook boven 30 % of één op drie uit.
Belgacom erg geliefd
Voor het overige valt in de toptien de aanwezigheid op van Belgacom, weliswaar een BEL20’er, maar toch nog maar beursgenoteerd sinds iets meer dan een jaar. Het is dus overduidelijk dat de particulieren massaal op de introductie van de telecomoperator hebben ingetekend. En totnogtoe kunnen ze daar absoluut geen spijt van gehad hebben. Omega Pharma lijkt wat weggezakt tegenover enkele jaren geleden. Innogenetics toonde zijn opvallende populariteit, samen met ‘ouwe getrouwe’ Solvay op de tiende positie.
De afwezigen
Wie zijn de ‘grote’ afwezigen in de toptien? In de eerste plaats denken we aan UCB, de ster van de (eerste helft) van de jaren negentig, maar pas het jongste jaar opnieuw in de aandacht na een mindere periode. UCB moet zelfs Umicore laten voorgaan op plaats twaalf. Umicore is ongetwijfeld een serieuze runner-up in dit klassement. Vijf jaar geleden zouden we deze waarde eerder op plaats 25 of 30 hebben teruggevonden.
Aan de andere kant is de lage klassering van Colruyt toch wel erg opvallend. De nochtans uitermate succesvolle distributeur uit Halle haalt net de twintigste plaats, achter Gimv en net voor Melexis. Nog dieper – op plaatsen 22, 23 en 24 – vinden we de BEL20’ers Bekaert, InBev en Mobistar terug, een onaangename verrassing voor die grote ondernemingen.
Dominante toppers
Via een bijkomende vraag wilden we weten wat de vijf grootste posten zijn onder de Belgische aandelen in portefeuille. Als we alleen die bekijken en optellen, dan geeft dat voor de rangschikking een ongewijzigd beeld. De vermelde topaandelen zijn dominant aanwezig in de portefeuilles. Ze zitten niet alleen massaal in de portefeuilles, ze behoren gemiddeld ook tot de grootste posten in de Belgische aandelenportefeuille.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier