Wassen betekent ook ‘groeien’

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Het investeringsfonds Industri Kapital wil jaarlijks 400 miljoen frank investeren om van Fortex – een fusie van Vlaamse en Zuid-Nederlandse industriële wasserijen – een sterk logistiek servicebedrijf te maken.

De traditioneel versnipperde sector van familiale industriële wasserijen had de vloedgolf voelen aanrollen. Vanuit alle windstreken spoelden beursgenoteerde megagroepen richting Benelux: Rentokil Initial (Friswit) uit Groot-Brittannië, het Scandinavische Sophus Berendsen, de Duitse giganten Mewa en Boco, het Franse Elis. De meeste hebben ruggensteun van internationale financiële groepen. “Wat bewijst dat de business aantrekkelijk is,” zegt Hans Vanoorbeek van het Europese (Scandinavische) participatiefonds Industri Kapital (IK), de motor achter de nieuwe Vlaams-Nederlandse Fortex Groep (zie kader: Familiebijeenkomsten).

“Er zijn heel wat factoren die wijzen op de positieve fundamentals in de sector,” aldus Vanoorbeek. En hij verwijst onder meer naar de outsourcingtrend voor het wassen en onderhouden van linnen en bedrijfskleding in de meest uiteenlopende bedrijfstakken, de horeca en de verzorgingssector. “In de VS worden per persoon dubbel zoveel uniformen gebruikt als in Europa; uniformen en diversificatie van diensten gaan hand in hand en zitten samen in de lift; ook het toerisme en zakenhotels zijn groeisegmenten. Ik zie in de wasserijbranche stabiele cashflows en EBIT-marges ( nvdr –earnings before interest and taxes of bedrijfsresultaten) van 10% à 15%. Op voorwaarde tenminste dat de business wordt gerund volgens strenge standaarden. Dat betekent: kostenreducties door automatisering, schaalvergroting en doorgedreven specialisatie. Een andere voorwaarde is dat de financiële slagkracht aanwezig is om zich om te turnen van industriële wasserij tot logistiek dienstverlener. Fortex Groep is zo’n logistiek bedrijf, geen wasserij.”

De Europese megagroepen

halen omzetten van minstens 5 à 6 miljard frank. Koploper is Rentokil Initial, dat in België opereert onder de naam Friswit/Euroblan en met zijn 2,5 miljard omzet ver vooroploopt op Malisse-Sterima (800 miljoen frank) en Derere Industries (600 miljoen frank). Daarnaast zijn er in België nog tientallen bedrijfjes met omzetten van 150 tot hooguit 300 miljoen frank.

Ignace van Wonterghem, manager van Derere Industries, kersvers aandeelhouder en operationeel directeur van Fortex België, schetst de uitdaging: “Deze sector is plaatselijk ingebed. Het is kiezen: zelf het thuisfront bezetten en in het offensief gaan of opgeslokt worden. Als men hogerop wil dan de wasserette om de hoek, is kleinschaligheid in een kapitaalintensieve business als deze onhoudbaar. De klanten worden almaar veeleisender. Derere heeft zich opgewerkt tot een gespecialiseerd servicebedrijf in linnenverhuur. We spelen voortdurend pro-actief in op nieuwe behoeften en ontwikkelingen. Bovenop de enkele miljoenen in modernisering van productielijnen, informatica en rollend materieel, investeren we jaarlijks zo’n 100 miljoen frank alleen al in textiel. Het gaat dan om werkkleding voor bedrijven en verzorgingsinstellingen, plat linnen en linnen voor steriele sets. 100 miljoen op een omzet van 600 miljoen.”

Industri Kapital (IK) bekeek begin vorig jaar het speelveld, zag hoe de Zuid-Nederlanders losse samenwerkingsverbanden aan het smeden waren rond Rentex-Fortex in Eindhoven en vond in Vlaanderen “twee professionele, complementaire kernen” (zie kader: Benelux-bedrijf).

Hans Vanoorbeek: “Derere is in zijn branche een modelbedrijf op Europees niveau. En Wasserij-Droogkuis Theo Deckers was één van de weinige Belgische industriële wasserijen die zich specialiseerden in één kernactiviteit: de horeca ( nvdr – het bedrijf werkt onder meer voor de Brusselse hotels Metropole en Plaza en voor de Novotel-keten).”

Na contact met de familiale groepen Derere en Lams (van Deckers-Defever) werd aangeklopt bij de gebroeders Rob en Chris van den Akker van Rentex-Fortex in Eindhoven. “We waren al op zoek naar een groter verband. Industri Kapital bracht die plannen in een stroomversnelling. Snel bleek dat visie, filosofie en strategie van IK naadloos aansloten bij onze doelstellingen,” vertelt Chris van den Akker, nu operationeel directeur van Fortex Nederland. Een gevoel dat ook leefde bij de Vlaamse partners, zodat begin vorige maand een Nederlands-Belgisch tweespan – Fortex Groep – totstandkwam met een gezamenlijke omzet van 2,3 miljard frank. “Dat is een gezonde basis om de Europese megagroepen op het Benelux-front het hoofd te bieden,” verzekert Hans Vanoorbeek.

Industri Kapital

werpt zich op als de Scandinavische verankeraar van een Benelux-groep. IK verwerft via een eigen kapitaalinbreng 63% van Fortex Groep. De 37% overige aandelen zitten bij de Nederlandse en Vlaamse familiale aandeelhouders en voor een deel bij de MBO-partners ( management buy-out) Ignace van Wonterghem, Peter De Boeck, commercieel directeur van Fortex België, en Frits van Nuland die financieel directeur wordt op groepsniveau (zie schema: Fortex Groep).

Rob van den Akker, chief executive officer (CEO) op groepsniveau en gedelegeerd bestuurder van de Nederlandse en Belgische tak: “De oprichting van de Fortex Groep, die via nieuwe acquisities verder zal worden versterkt, geeft ons de middelen en de kritische schaalgrootte om de rationalisatie binnen onze branche in de Benelux met kracht voort te zetten en zo ook de interne groei te activeren.”

De Nederlandse en Belgische tak opereren in dezelfde productcategorieën en bijbehorende dienstverlening: gezondheidszorg, industrie en horeca. De Nederlanders met een ruimer productenaanbod – Rentex-Fortex biedt bij zijn linnenverhuur een brede waaier aan van aansluitende producten, zoals onder meer antistofmatten, rolhanddoeken, zeepdispensers, luchtverversers en zelfs schoonmaakactiviteiten. De Belgen houden zich aan de kernactiviteit en bouwden meer ervaring op in het specialiseren van locaties (zie kader: U vraagt, wij draaien).

“Zowel Derere als Deckers hebben een sterke logistiek en dienstverlening – daar kunnen de Nederlanders wat van opsteken. Wij hebben al ervaring met fusies en overnames en het samenbrengen van familiale entiteiten,” zegt Chris van den Akker. Ignace van Wonterghem vindt toegevoegde waarde in de professionele marketingaanpak van Rentex-Fortex. Dirk Lams, die commercieel verantwoordelijk wordt voor de horeca-afdeling van Fortex, ziet vooral voordelen in het feit dat de taken worden opgesplitst: “Als bedrijfsleider van een kleinere zaak moet je een duizendpoot zijn. Elk van ons zal zich nu verdiepen in zijn sterkten, terwijl gespecialiseerde materies als personeelsbeleid, sociale wetgeving, fiscaliteit, inkoop van machines en cruciale investeringen op groepsniveau worden behandeld.”

Breda en Brugge, Eindhoven en Fleurus liggen op een paar honderd kilometer van elkaar. “Kleine herschikkingen met het oog op een optimalisering van synergieën zijn vanzelfsprekend,” zegt Hans Vanoorbeek en hij verwijst naar de eigen sterilisatie-unit van Fortex Nederland voor de medische sector: “We gaan naar meer cross-selling. Het zou kunnen dat Eindhoven bijvoorbeeld op dat vlak de dienstverlening aan Belgische ziekenhuizen in zijn takenpakket meeneemt.”

Het management verwacht dat de Fortex-constructie ook de prijzen onder controle zal helpen houden en het verwerven van marktaandeel zal vergemakkelijken. Hans Vanoorbeek wil de groepsomzet van Fortex binnen de drie jaar “minstens zien verdubbelen.”

erik bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content