Wachten op paniek

Het Franklin European Growth Fund, dat focust op Europese aandelen, belegt op basis van sterke overtuigingen die tegen de stroom ingaan.

Franklin European Growth Fund

ISIN-code: LU0122612848

De doelstelling van het Franklin European Growth Fund is aandelen te vinden die een jaarlijks rendement van 10 procent kunnen opleveren”, zegt Mike Clements, portfoliomanager bij Franklin Templeton. Om die ambitie te vervullen, richt de beheerder zich op de Europese aandelenmarkten, en vooral op kleine en middelgrote Europese kapitalisaties. De voorbije vijf jaar haalde het fonds een gemiddeld jaarrendement van 6,43 procent. In 2012 ging het zelfs vooruit met 25 procent.

Tegen de stroom

De beheerder is geen voorstander van verregaande diversificatie. De portefeuille bevat slechts dertig aandelen. “Dit fonds is gebaseerd op overtuigingen”, zegt Clements. “We zijn voortdurend op zoek naar bedrijven die zich op hun markt onderscheiden met een solide zakenmodel, een sterk management, een kerngezonde balans en een aanvaardbare schuldgraad.”

De selectiecriteria zijn zeer strikt. De beheerder aarzelt niet een aandeel aan de kant te schuiven zodra het niet meer aan alle eisen voldoet. “We beleggen alleen op lange termijn. We zijn bijvoorbeeld weg van Nestlé. Die groep heeft een droompositionering en een topmanagement. Het bulkt van ambitie. Natuurlijk zijn we niet de enigen die dat kwaliteitsbedrijf hebben opgemerkt. Volgens ons is de prijs daardoor te sterk gestegen. Maar we hebben geduld. We wachten op een paniekgolf om aandelen te kopen. We zijn verzot op paniekgolven”, vertelt Mike Clements.

Kopen wat iedereen verkoopt, is het handelsmerk van het fonds. “We zijn typische beleggers die tegen de stroom oproeien. We analyseren bijvoorbeeld een Spaans bedrijf van topkwaliteit dat rechtstreeks is blootgesteld aan de lokale consumptie. Dat aandeel is iedereen liever kwijt dan rijk. Dit is dus het ge-droomde moment om het te kopen.”

In het selecte fonds zit één Belgisch aandeel: AB Inbev. “Ze doen wat ze het beste kunnen, bier brouwen, en verder niets. Het bedrijf wordt op een uitzonderlijke manier beheerd, met een sterk doorgedreven kostenbeheersing”, stelt Clements.

Financiële aandelen zijn helemaal afwezig in de portefeuille. De balansen van de banken zijn te complex en onduidelijk. “We beleggen nooit in iets wat we niet begrijpen.” Ook grondstoffenbedrijven vallen uit de boot, omdat hun waardering afhangt van de evolutie van de grondstoffenprijzen, die onvoorspelbaar is. “We nemen niet het risico te beleggen in aandelen waarvan de prijs wordt beïnvloed door factoren die niemand kan beheersen. Wie kan bijvoorbeeld met zekerheid zeggen tegen welke koers goud noteert eind dit jaar?”

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content