Wachten op de terugval

De meeste beurzen zijn deze zomer gestegen. Maar die rally zal wellicht niet lang aanhouden, want de conjunctuurindicatoren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan blijven verontrusten. Vooraanstaande analisten kiezen voor een defensieve beleggingsportefeuille.

In Europa piekt de werkloosheid en in ons land waren er nog nooit zo veel faillissementen. De conjunctuurindicatoren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn verontrustend en volgens heel wat analisten hoeven we de komende jaren geen economische groei te verwachten. Toch zijn de beurzen deze zomer gestegen. De markten blijven erop vertrouwen dat de Europese en de Amerikaanse centrale banken, de ECB en de Fed, de ontwikkelde economieën weer op het goede spoor zullen zetten. Beide instellingen hebben verklaard dat ze de situatie niet uit de hand zullen laten lopen, maar hebben ze nog wel de middelen om hun beloftes te houden?

De meeste bedrijven stellen voorlopig niet teleur, met cijfers die in de lijn van de verwachtingen liggen, of zelfs daarboven uitkomen. Maar marktexperts zijn pessimistisch over de nabije toekomst. Vroeg of laat zal de economische realiteit de bedrijfsbalansen inhalen. Als het volgende resultatenseizoen niet al zijn beloften nakomt, kan de chaos op de beurzen zelfs aanzienlijk zijn en grote schade aanrichten in de portefeuilles. Daarom volgen veel analisten voor de komende maanden een defensieve beleggingsstrategie.

Goedkope Europese aandelen

ING België kiest voor een algemene onderweging van de financiële markten. “De kloof tussen de evolutie van de beursindexen en die van de conjunctuurindicatoren kan niet eeuwig blijven bestaan”, vindt de instelling. In haar aandelenportefeuille staat ze neutraal tegenover aandelen uit de opkomende landen. China lijkt immers sneller te vertragen dan verwacht (zie ook Groeiwonder op steroïden, blz. 40), waardoor de huidige koersniveaus niet aantrekkelijk genoeg zijn om massaal aandelen in te slaan.

ING verkiest Europese boven Amerikaanse aandelen. Het beschouwt Europese aandelen als goedkoop: “Op basis van de koers-boekwaardeverhouding noteren Europese aandelen met een korting van 68 procent tegenover Amerikaanse waarden, terwijl die korting in het verleden slechts 25 procent bedroeg.” Bovendien worden de Europese aandelen in de komende maanden wellicht gesteund door een verzwakking van de euro. “Historisch gezien, stijgt de winst per aandeel van bedrijven in de eurozone met 3 procent als de euro terugvalt met 10 procent ten opzichte van de dollar.”

In zijn aandelenselectie focust ING op kleine kapitalisaties en aandelen die een hoog dividend opleveren. “De balansen van de bedrijven bevatten nooit geziene liquiditeitsniveaus. Wij denken dat een deel van die liquiditeiten zal worden gebruikt voor fusies en overnames, een ander deel voor beleggingen en een laatste deel wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. In 2011 zijn de dividenden gestegen met gemiddeld 9 procent. Dat moet ook in 2012 mogelijk zijn.”

De euro redden

De gezondheidszorg is de favoriete sector van ING vanwege zijn defensieve kenmerken. ING vermijdt – onderweegt – aandelen uit de ICT-sector. Wat obligaties betreft, gelooft ING niet dat er een groot risico is op een faillissement van de landen in de eurozone. De ECB was zeer duidelijk: de instelling zal alles doen om de euro te redden. De bank heeft wel een voorkeur voor obligaties uit de opkomende landen, of het nu in een sterke munt zoals de euro of de dollar is, of in lokale munt. Ze is ook geïnteresseerd in de betere bedrijfsobligaties. “De Verenigde Staten blijven de place to be voor bedrijfsobligaties van investment-gradeniveau.”

Anderzijds blijft ING ervan overtuigd dat de olieprijzen in de toekomst blijven stijgen. Sinds het dieptepunt in juni is de prijs van een vat Brent omhooggegaan met meer dan 30 procent. Die stijging is een gevolg van de lage productie in de Noordzee, de sancties tegen Iran en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Bovendien zullen de opkomende landen vanaf volgend jaar voor het eerst in hun geschiedenis meer olie verbruiken dan de ontwikkelde economieën. Tot slot overweegt ING ook goud, vanwege de bescherming die het edelmetaal biedt tegen de inflatie en de waardedaling van deviezen.

Liquiditeiten en goud

Ook Danny Reweghs, directeur strategie van Inside Beleggen, staat argwanend tegenover de financiële markten. Hij adviseert aandelen en obligaties uit de eurozone te onderwegen, en de voorkeur te geven aan liquiditeiten en goud. Na een sterk zomerseizoen beginnen de aandelenmarkten opnieuw tekenen van zwakte te vertonen. De aankondiging van nieuwe steunmaatregelen van de Fed heeft geen enthousiaste reactie teweeggebracht op de markten, want de implementatie van een QE3 zit al lang verwerkt in de aandelenkoersen. Stabiele aandelen die aantrekkelijke dividenden bieden, zijn de enige die de strateeg van Inside Beleggen nog kunnen bekoren.

Reweghs raadt wel aan om obligaties in Noorse kroon, Zwitserse frank, Nieuw-Zeelandse en Hongkongse dollar te overwegen. Ook obligaties in Singaporese en Australische dollar zijn na een correctie aantrekkelijk. Wie belegt in westerse obligaties, heeft een bijzonder mager rendement of zelfs een nulrendement op zijn spaargeld. De effecten die momenteel op de markt zijn, bieden geen enkele compensatie voor een potentiële stijging van de inflatie of een verergering van de Europese schuldencrisis. Zich laten verleiden door een emittent van mindere kwaliteit voor een aantrekkelijk rendement is evenmin een goed idee, vooral op lange termijn. De belegger bereidt zich in dat geval maar beter voor op rusteloze nachten, waarschuwt Reweghs.

Moeilijke tijden

Spaargeld opzijzetten op het klassieke spaarboekje brengt niets op – integendeel: dat geld wordt zelfs minder waard, doordat de inflatie hoger is dan het rendement. Maar liquiditeiten hebben het voordeel dat de belegger er op elk moment mee kan profiteren van de kansen die zich aandienen op de financiële markten.

Terwijl veruit de meeste basismetalen – waaronder koper, nikkel of zink – nog meer dreigen te lijden onder de sterke daling van de Chinese economie, lijkt stilaan een eind te komen aan de lange consolidatiefase van de goudprijs. Het vooruitzicht van een nieuwe monetaire versoepeling aan beide zijden van de Atlantische Oceaan heeft het edelmetaal een nieuw elan gegeven. Danny Reweghs beschouwt goud als een goede bescherming van de portefeuille in moeilijke tijden.

KARINE HUET

“De kloof tussen de evolutie van de beursindexen en die van de conjunctuurindicatoren kan niet eeuwig blijven bestaan”

“Onderweeg aandelen en obligaties uit de eurozone, en geef de voorkeur aan liquiditeiten en goud”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content