Waar halen starters cash vandaan?
De meeste starters hebben veel middelen nodig om uit de startblokken te raken. Sommigen gebruiken wat spaargeld, anderen krijgen steun van hun ouders. Deze fondsen zijn meestal beperkt, maar er zijn nog andere manieren om aan cash te komen.
We kunnen het niet genoeg herhalen: het opstellen van een goed businessplan is de basis voor elk ondernemingsproject. “Op financieel vlak moet je rekening houden met vier belangrijke elementen”, zegt Olivier Kahn, accountant en coördinator bij het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden (COM). “De middelen om het bedrijf op te starten, de investeringen in machines, meubilair, voorraad enzovoort, de vermoedelijke inkomsten over een periode van twee jaar (zonder btw) en een raming van de kosten verbonden aan de verkoop. De keuze van de juiste financieringsbron hangt af van deze vier elementen.”
Basisfinanciering: uw portefeuille
Uw spaargeld vormt uiteraard de eerste financieringsbron. Het moet dienen als basisfinanciering om uw onderneming op te starten: het minimale startkapitaal dat nodig is om een bedrijf op te richten en eventueel om de eerste stappen te zetten. Als u onvoldoende spaargeld hebt, richt u zich waarschijnlijk tot mensen in uw onmiddellijke omgeving die u kennen, u vertrouwen en uw sterke punten kennen. De financiële inbreng van familie of vrienden kan gebeuren in de vorm van een deelname in uw bedrijf (als vennoten) of gewoon door geld ter beschikking te stellen in de vorm van een lening. “In het eerste geval moet u er zeker aan denken vooraf een vennootschapsovereenkomst op te stellen, waarin duidelijk de verantwoordelijkheden van iedere vennoot worden bepaald en met duidelijke afspraken over wat er gebeurt bij winst en verlies”, adviseert Kahn.
Deze financiële middelen vormen het eigen vermogen van de onderneming. Het kapitaal wordt permanent ter beschikking van het bedrijf gesteld en dient idealiter om de behoefte aan bedrijfskapitaal te financieren en om in noodgevallen als buffer te dienen. “Veel ondernemers maken de fout onmiddellijk hun eigen vermogen te gebruiken, terwijl het bedrijfskapitaal eigenlijk als buffer en bankwaarborg dient. Wacht dus niet tot u alles hebt opgesoupeerd om naar de bank te stappen. Daar krijgt u gegarandeerd nul op het rekest.”
Speciale leningen voor starters
Naast het eigen spaargeld moet de ondernemer zich richten op openbare instellingen die voordelige leningformules voor startende bedrijven aanbieden. Deze instellingen worden op federaal niveau beheerd door het Participatiefonds, dat krediet verleent aan starters, zelfstandigen, vrije beroepen, kmo’s en werkzoekenden die een eigen zaak willen opstarten. Het gaat om ‘ondergeschikte’ leningen, omdat het Participatiefonds zich niet gelijkschakelt met andere kredietverstrekkers en dus aanvaardt dat die andere schuldeisers prioritair worden terugbetaald. Daarom kunnen deze kredieten eigenlijk worden beschouwd als bedrijfskapitaal, waardoor de onderneming makkelijker toegang heeft tot reguliere bankkredieten. “De bijdrage van de ondernemer is beperkt. Bij de Starteo-formule moet hij minimaal 10 procent investeren. Het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken”, zegt Kahn. Op regionaal niveau moet u ook eens denken aan de waarborgfondsen (die het bankkrediet waarborgen) en aan verschillende vormen van subsidiëring (voor consultancy, export, tewerkstelling, investeringen in energiebesparende maatregelen…).
Risicokapitaal voor R&D
Mensen die niet tot uw familie of vriendenkring behoren, maar die overtuigd zijn van uw vakmanschap en uw project, kunnen ook een kapitaalinbreng doen. Deze kredietverstrekkers kunnen zowel particulier (businessangels, privé-investeringsfondsen) als publiek zijn (regionale investeringsmaatschappijen). “De logica is altijd dezelfde”, aldus Kahn. “Deze investeerders willen hun investering in uw project optimaal laten renderen. U hebt er dus alle belang bij om hen te overtuigen van de toekomstige rentabiliteit van uw project, in het besef dat hun doel op termijn is om zich uit uw bedrijfskapitaal terug te trekken.” Meestal wordt van dat type van krediet gebruikgemaakt om immateriële investeringen te financieren, zoals onderzoek en ontwikkeling. Deze investering is risicovoller dan materiële investeringen die een intrinsieke waarde behouden. “Daarom wordt deze financieringsbron risicokapitaal genoemd, maar er staat vaak een hoger rendement tegenover.”
Bankkrediet voor kantoor
Banken verkiezen een project te financieren dat concreet en niet zo risicovol is. Dit zijn enkele mogelijkheden.
– Het investeringskrediet dient om de eerste investeringen te financieren, soms ook om de oprichtingskosten en de eerste voorraden te betalen, maar ook om zwaardere investeringen (machinepark, kantoorinrichting…) te doen. Het krediet wordt opgenomen in functie van de gedane investeringen en wordt in schijven terugbetaald volgens een aflossingsplan.
– Met de lening op afbetaling kunnen kapitaalgoederen (zoals voertuigen) worden aangekocht zonder een aanzienlijk bedrag te moeten uitgeven. Deze snelle en flexibele kredietformule is geschikt voor private, professionele en gemengde uitgaven. Na betaling van een voorschot is het in principe mogelijk om de maandelijkse aflossing en de termijn te bepalen, afhankelijk van de beschikbare middelen. Tijdens de looptijd van de kredietovereenkomst zijn de maandelijkse afbetalingen vast en niet herzienbaar.
– Dankzij de leasing kunt u beschikken over goederen zonder startkapitaal te investeren. De leasingmaatschappij stelt goederen (roerend en onroerend) ter beschikking tegen betaling van een maandelijkse huur. U kunt op het einde van het leasecontract het goed verwerven tegen betaling van een zogenaamde restwaarde, die bij ondertekening van de overeenkomst is bepaald. Zo kunt u kapitaalgoederen financieren zonder aan de schuldcapaciteit van een bedrijf te raken. Het gaat om goederen zoals machines, rollend materieel enzovoort. Leasen betekent ook dat er geen waarborg hoeft te worden gegeven en beperkt de prefinanciering van de btw. Deze oplossing maakt een volledige financiering van een goed mogelijk, btw inbegrepen.
Mis onze zomerreeks niet
Olivier Kahn maakt u wegwijs in het financiële beheer van een kmo
CAMILLE VAN VYVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier