Volkswagen vergoedt Belgische consumenten voor dieselgate

© Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Testaankoop en Volkswagen zijn “na lange onderhandelingen” overeengekomen om niet in beroep te gaan tegen de uitspraken van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel in juli 2023 in de dieselgate-affaire. Dat meldt Testaankoop dinsdag. De rechtbank had de Duitse autoproducent Volkswagen veroordeeld tot schadevergoedingen aan gedupeerden van het sjoemelsoftwareschandaal. Consumentenorganisatie Testaankoop had daarvoor een ‘class action’ of groepsvordering aangespannen, naast een klassieke procedure.

Testaankoop en Volkswagen hebben een akkoord over hoe de compensatie van consumenten praktisch zal verlopen, klinkt het. Consumenten kunnen vanaf nu een schadevergoeding eisen op een platform dat gehost wordt door Testaankoop. “Met dit akkoord komt er een einde aan de lange juridische procedure”, aldus de consumentenorganisatie.

In 2015 signaleerden rapporten van het Amerikaans Agentschap voor Milieubescherming, naar aanleiding van een onderzoek gevoerd door de universiteit van West Virginia, dat in bepaalde voertuigen van Volkswagen en Audi software aanwezig was die de emissiewaarden van deze voertuigen kon beïnvloeden tijdens de testfase, terwijl de uitstoot in gewone omstandigheden veel hoger lag. Volkswagen gaf eind 2015 uiteindelijk toe dat het autoconcern wereldwijd 11 miljoen dieselwagens uitgerust had met die sjoemelsoftware. In België waren meer dan 300.000 voertuigen betrokken, van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

5 procent van aankoopprijs

Testaankoop trok in 2016 in ons land naar de rechtbank om voor de Belgische consumenten ook een schadevergoeding te krijgen. De rechtbank oordeelde dat consumenten die een auto hadden gekocht die was uitgerust met dergelijke software, een schadevergoeding konden eisen van Volkswagen AG. De compensatie werd door de rechtbank vastgesteld op 5 procent van de aankoopprijs, of 5 procent van het verschil tussen de aankoopprijs en de doorverkoopprijs als de betrokken consument ondertussen geen eigenaar meer was.

Beide partijen hebben de uitspraken en de mogelijkheid om in beroep te gaan bekeken. “Er is lang gediscussieerd, maar het ging om zeer complexe materie. We zijn blij eindelijk te kunnen aankondigen dat we deze zaak definitief hebben afgesloten”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

De consumenten kunnen vanaf nu hun claims indienen via een specifiek platform op de website van Testaankoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content