Vlucht uit Europa
Nicolas Forest, obligatie-expert bij Dexia Asset Management, blijft erg wantrouwig tegenover de Europese obligatiemarkten. Die dreigen de volgende maanden nog harde klappen te krijgen. Zijn voorkeur gaat naar obligaties uit de Verenigde Staten en de opkomende landen.
De eurozone kampt vooral met een leiderschapsprobleem. De schulden van de eurolidstaten bereikten een recordhoogte in 2009. Sindsdien is hun begrotingstoestand opnieuw verbeterd. De bezuinigingsmaatregelen werpen hun vruchten af”, zegt Nicolas Forest, het hoofd van de rente- en deviezenstrategie van Dexia Asset Management (AM). Dat neemt niet weg dat de obligatiespecialisten van Dexia AM erg wantrouwig staan tegenover de Europese obligatiemarkten, die de komende maanden nog harde klappen dreigen te krijgen.
Griekse exit
Alle ogen zijn nu gericht op Spanje, maar ook Griekenland is nog lang niet uit de zorgen. Dexia AM gelooft niet dat Griekenland uit de eurozone verdwijnt, maar het sluit dat ook niet helemaal uit. “Eind juli heeft Griekenland weer liquiditeiten nodig”, zegt Forest. “Ofwel springt Europa opnieuw in de bres, ofwel laat het Griekenland vallen. Dat laatste zou een bijzonder chaotische Griekse exit uit de eurozone kunnen inleiden.”
Forest raamt de directe kosten van een Griekse exit uit de eurozone op 4 procent van het Europese bruto binnenlands product (bbp). De indirecte kosten zijn onmogelijk te becijferen, omdat zo’n scenario een domino-effect in gang kan zetten, dat het hele Europese financiële systeem doet imploderen. “Het zou ideaal zijn als Griekenland meer tijd kreeg om weer recht te krabbelen.”
Schulden delen
Volgens Dexia AM kan de crisis worden opgelost als de eurolanden de Europese schulden samen dragen. Duitsland staat uiteraard niet te springen voor die oplossing, die de Duitse rente zou doen stijgen. Maar ongeacht een mutualisering van de schulden, moet de Europese rente absoluut weer onder de 4 procent zakken. “Alleen dan kan een eind komen aan het sneeuwbaleffect in de Europese perifere landen”, stelt Nicolas Forest. In die onzekere toestand zou het een vergissing zijn Duitse overheidsobligaties als risicoloos te beschouwen. Forest: “Of we nu afstevenen op een mutualisering van de schulden in Europa of op de exit van een of meer lidstaten uit de eurozone, de Duitse rente zal wellicht in de hoogte gaan.”
De obligatie-expert van Dexia AM heeft daarom een voorkeur voor Amerikaanse obligaties. “Het risico dat de Amerikaanse kortetermijnrente stijgt, is bijna nihil. We denken dat de rente laag zal blijven tot in 2014, onder meer door een zeer beperkte inflatie en een zwakke groei.” Volgens Nicolas Forest zou de dollar kunnen stijgen tot een koers van 1,20 dollar voor 1 euro.
KARINE HUET
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier