Vlaanderen wordt de grootste aandeelhouder van Brussels Airport. De Vlaamse regering investeert via haar investeringsfonds PMV 2,77 miljard in Brussels Airport Company en wordt zo voor 39 procent aandeelhouder. Dat heeft Vlaams minister-president Matthias Diependaele vrijdag bekendgemaakt.
Vlaanderen had al een klein belang van zowat 1 procent in Brussels Airport. Daar komt nu in één klap 38 procent bij. Dat komt grotendeels door de overname van het aandelenpakket dat het Canadese pensioenfonds OTPP te koop had aangeboden. Op die manier krijgt Vlaanderen een belang van 52 procent in BAISA, het private consortium aandeelhouders dat op zijn beurt 75 procent van Brussels Airport Company (BAC) in handen heeft. Op die manier komt Vlaanderen in totaal aan een belang van 39 procent.
“We willen mee in de cockpit zitten wanneer het gaat over de toekomst van onze luchthaven. Als we daar niet mee over beslissen, doet iemand anders het voor ons”, zegt minister-president Matthias Diependaele.
Brussels Airport is de tweede economische groeipool van Vlaanderen, goed voor 60.000 directe en indirecte jobs. De Vlaamse regeringsleider benadrukt dan ook dat het gaan om een “strategische participatie” in die belangrijke economische motor voor Vlaanderen.
Het is ook een kans om het Vlaamse belang in de luchthaven te “verankeren”. “Stel je voor dat er een andere aandeelhouder zou zijn die snel cash uit de luchthaven wil halen zonder langetermijnvisie. Dat zou slecht zijn voor de economishe ontwikkeling rond de luchthaven. Wij mikken op een duurzame ontwikkeling op langere termijn”, legt Diependaele uit.
Diependaele erkent dat 2,77 miljard een forse investering is, maar hij maakt zich sterk dat de investering zich vanaf 2028 zal terugverdienen via dividenden. “Vanaf 2028 zullen de dividenden hoger liggen dan de rente. Dan is het voor Vlaanderen een rendabele, winstgevende operatie”, aldus Diependaele.
Ook de federale overheid, die zelf al een belang heeft van 25 procent plus een aandeel in de luchthaven, heeft overwogen de eigen participatie te verhogen. Maar nu wordt Vlaanderen dus een grotere aandeelhouder dan de federale overheid.
Zal Vlaanderen zich met deze investering nu ook sterker laten gelden in het communautair gevoelige dossier van de vluchtroutes en de geluidshinder? “Dat heeft daar niets mee te maken. De rol die we spelen als aandeelhouder is gescheiden van de rol die we spelen als regelgever. Daar zijn ook Chinese muren voor ingebouwd”, zo maakt Diependaele zich sterk.