Erik Bruyland
Vlaamse kmo’s schakelen in wereldprimeur over naar de industrie van de toekomst
De tijd van goedkope Chinese arbeidsintensieve producten en lage inflatie is voorbij. Voeg daar Fukushima, stijgende energie- en grondstoffenprijzen aan toe en het is zonneklaar dat we onze industriële productiemethodes, aanvoerketens en businessmodellen best eens herbekijken.
Tijdens het colloquium ‘ The next decade. Future trends in procurement & supply chain management’ van de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek wierp EU-Commissaris voor Handel Karel De Gucht de vraag op: “Hoe moeten Europa en België zich opstellen om een centrale plaats te behouden in de wereldeconomie, rekening houdend met al die trends, kansen en bedreigingen?”
Die trends zijn bijvoorbeeld energieprijzen die de prijs van transport de hoogte in zullen drijven, de stijgende loonkosten in China en – hoewel de global supply chain een realiteit blijft – ook “een proces van regionalisering als gevolg van flessenhalzen in de infrastructuur en langere aanvoerketens”. The Financial Times voorspelde onlangs een trend naar nearshoring in plaats van offshoring, mede wegens de toenemende complexiteit en risico’s bij globale uitbesteding.
Richard Wilding van Cranfield School of Management waarschuwde op hetzelfde colloquium voor een tekort aan olie dat in 2020 even groot zal zijn als de totale productie vandaag uit het Midden-Oosten. Hij vergalde nog de koffiepauze met zijn berekening dat één caffé latte 208 liter water vereist – als je de hoeveelheden water optelt voor het maken van het kopje zelf, het suikerklontje, het voederen van de koe voor de melk en het kweken van koffiebonen.
Anticiperend op het nakende olietekort pleitte Wilding voor “meer lokale toelevering aan plaatselijke industrie met een kleinere voetafdruk”. Want naast energie- en transportkosten, weegt de zogenoemde ecologische voetafdruk almaar zwaarder. Ook voor de kritische consument. Kortom, er zijn redenen te over om onze business- en productiemodellen grondig tegen het licht te houden en ‘anders te gaan ondernemen’.
Dat dit geen naïeve denkbeelden zijn van zonderlinge alternatievelingen, maar echte business, uiting van innovatief ondernemerschap en durf om de zaken vanuit een fris, nieuw perspectief te bekijken, bewijzen bijvoorbeld Vlaamse kmo’s die in wereldprimeur experimenteren met DDM-technologie voor materiaalopbouw.
Direct digital manufacturing van onderdelen, elektronicacomponenten en allerlei medische en precisieapparatuur kan industrie uit China terughalen en hier opnieuw rendabel maken. Het zijn productieprocessen die voor mens en milieu vele keren minder belastend zijn dan de oude methodes. We moeten dan wel nú aan die geleidelijke omschakeling beginnen, onder meer door omscholing en aangepaste opleidingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier