Vlaamse ijzerwaren in de space shuttle
Eind oktober zal astronaut Frank De Winne de ruimte in vliegen in gezelschap van een rist instrumenten uit zijn vaderland.
In opdracht van het Europees Ruimtevaart Agentschap ( ESA) vervaardigde Pedeo Techniek een aantal instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in het International Space Station. Daarmee is de KMO uit Oudenaarde niet aan zijn proefstuk toe. Al in 1978 deed het Belgisch Instituut voor Ruimteaëronomie ( BIRA) een beroep op de knowhow van het familiale bedrijf.
“Het begon met een project in samenspraak met de ULB,” weet productiedirecteur Albert Lafaut. De link tussen ruimtevaart en matrijzen bouwen, wat Pedeo Techniek onder meer doet, blijkt niet zo veraf. “Matrijzenbouw vereist fijne mechaniek en is steeds eenmalig, want we maken prototypes. Een buitengewone kwaliteit gekoppeld aan een kleine productie,” vat Lafaut de activiteiten kernachtig samen. Naast opdrachten voor de Space Shuttle kunnen ze ook Aerospatial of het MIR Station op hun conto schrijven. De ruimtevaartsector is goed voor zowat 25% van hun omzet. “Maar daar reken ik ook de ruimere luchtvaart en defensieopdrachten bij.”
Lafaut praat met overgave over zijn vak en over de vijftig werknemers. “Elk stuk heeft zijn eigen problematiek, daarom wordt van het personeel een hoog inlevingsvermogen verwacht. Ze moeten kunnen meedenken, louter uitvoeren is niet aan de orde. Ook de producten die we maken, krijgen een speciale behandeling, bijvoorbeeld om de verouderingsprocessen tegen te gaan of extreme factoren aan te kunnen.”
Een andere belangrijke afnemer is de automobielsector. Pedeo levert matrijzen voor kleine maar vitale onderdeeltjes aan tal van autotoeleveranciers. Het bedrijf noteerde in 2001 een omzet van 3,8 miljoen euro, en zet daarmee zijn stijgende lijn verder. Maar ze zijn gedoemd om klein te blijven. “Alleen op die manier kan je controle blijven houden op de uiterst geraffineerde producten,” meent Lafaut.
Pedeo Techniek heeft er al een lange geschiedenis op zitten. Eind de jaren veertig startte Pieter D’Haeyer een spuitgieterij op, waarbij de fabricage van matrijzen en gereedschap van meet af aan een belangrijke plaats innam. Tijdens de jaren zestig verlegde het bedrijf zijn focus naar kunststoffen en elektronica. Een gouden zet.
Lieven Desmet
“Elk stuk heeft zijn eigen problematiek, daarom wordt van het personeel een hoog inlevingsvermogen verwacht.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier