“VKW heeft aan geloofwaardigheid gewonnen”
De christelijke werkgevers-organisatie VKW verlegt onder impuls van zijn nieuwe voorzitter Guido Beazar het accent van belangenbehartiger naar forum en denkgroep. Een geslaagde operatie. “Maar we moeten ons aanbod nóg beter stroomlijnen en onszelf nóg beter verkopen.”
Twee zaken weet Guido Beazar na 365 dagen voorzitterschap honderd procent zeker. Eén: het voorzitterschap heeft meer energie en tijd gekost dan aanvankelijk gedacht. En twee: als het aantal nieuwe leden een barometer mag zijn, dan zit het goed met het VKW.
Het minste wat je kan zeggen, is dat de nieuwe voorzitter aantrad op een scharniermoment. De christelijke werkgeversorganisatie besloot net een jaar geleden om zich te reorganiseren en zich meer te profileren als denkgroep en forum voor ondernemers. “Er zijn immers al zo veel organisaties die aan belangenbehartiging doen,” orakelde Beazar in april 2004. Die politiek werd op het terrein vertaald via de oprichting van een denktank met de naam VKW Metena. VKW Metena wordt geleid door Johan Van Overtveldt, die jarenlang hoofdeconoom was van Trends. “Het is zonder enige twijfel de goede beslissing geweest,” zegt Beazar vandaag. “We hebben maatschappelijk nog aan geloofwaardigheid gewonnen en daar was het ons om te doen. Met acht grondige studies boden we het voorbije jaar aan ondernemers en beleidsmakers boeiende inzichten en denkpistes.”
Toch vindt de voorzitter dat VKW zich in de toekomst nog scherper moet onderscheiden. “Het is nu zaak om onze doelgroepen en ons aanbod te definiëren. Finaal zullen we dat alles beter moeten verkopen aan de buitenwereld. Ik zie dit als dé uitdaging tijdens mijn tweede jaar als voorzitter.”
Het verrast Guido Beazar blijkbaar dat je als organisatie niet sneller vooruit kan. “Soms droom je ervan om een even snel doorloopproces te hebben als binnen een KMO. Ook daar wordt gebrainstormd, maar men komt er veel sneller tot beslissingen. Ja, ik heb de inertie in zo’n organisatie toch wel een beetje onderschat. En ja, ik heb dus veel meer tijd in mijn ambt gestoken dan ik aanvankelijk had gedacht. Maar ik blijf elke minuut de moeite waard vinden.”
Na de verkoop van zijn bedrijf aan Siemens, nam Beazar participaties in enkele ICT-bedrijven. Hij nam ook een hele reeks bestuursfuncties op. “Dat rondneuzen en verkennen hebben we even op een lager pitje gezet, VKW terwille,” zegt hij. Maar spijt heeft hij daarvan niet. “Als ik zie hoe succesvol het voorbije VKW-congres was, weet ik dat elke inspanning de moeite waard was.”
Een goed jaar geleden besloot VKW Limburg zich af te scheiden van de nationale VKW-organisatie. Hoe kijkt de voorzitter vandaag tegen die afgescheurde vleugel aan? Guido Beazar: “VKW nam in Limburg altijd al een bijzondere plaats in. Positief vind ik dat we on speaking terms zijn gebleven met de Limburgers. Zowel zij als wij hebben de handen vol met een reeks initiatieven, en toch praten en overleggen we nog over concrete dossiers. Ik denk bijvoorbeeld aan een thema zoals onderwijs en bedrijfswereld. Zolang we praten met elkaar zit het goed, denk ik.” Of een herintegratie erin zit? “Heel eerlijk, dat is geen doel op zich. Maar als beide partijen dit opnieuw wenselijk en zinvol vinden, zou dat geen slechte zaak zijn.”
Karel Cambien
“Als het aantal nieuwe leden een barometer mag zijn, dan zit het goed met het VKW.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier