Vivium lanceert opnieuw woonleningen op 40 jaar: meer financiële ademruimte, maar hogere totale kosten

Vivium Insurance Belgium | Foto: Belga

Verzekeraar Vivium biedt in samenwerking met hypotheek.winkel opnieuw woningleningen aan met een looptijd van 40 jaar. Volgens de kredietmakelaar wordt voor de meeste dossiers een vaste rentevoet van 3 procent voor de volledige looptijd verwacht. Deze formule verlaagt de maandelijkse aflossing, maar verhoogt de totale kostprijs aanzienlijk.

Dit woonkrediet is voornamelijk gericht op jonge kopers of bouwers die hun eerste woning willen aanschaffen. Een lening van 250.000 euro tegen dit tarief en over een periode van 40 jaar resulteert volgens de kredietmakelaar in een maandlast van 889 euro. Bij een termijn van 25 jaar stijgt de maandelijkse aflossing naar 1.180 euro, wat neerkomt op een verschil van 291 euro per maand.

Eerste keer sinds crisis 2008

Het vaste tarief van 3 procent is wel aan voorwaarden gebonden, zoals de vereiste dat de woning energiezuinig is en dat de klant zowel een brand- als een schuldsaldoverzekering afsluit bij Vivium. Voor wie niet aan deze voorwaarden voldoet, ligt het tarief hoger. Toch ziet John Romain van kredietbemiddelaar Immotheker het aanbod als positief: “Het is goed dat jonge mensen de kans krijgen om te kopen, zodat ze niet vastzitten op de huurmarkt of bij ‘hotel mama’.”

Dit is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat een woonlening met een looptijd van 40 jaar wordt aangeboden. “Het verschil tussen lenen op 25 of 30 jaar en 40 jaar geeft verschillende groepen mensen de financiële ademruimte die ze nodig hebben”, zegt David Geerts, CEO van hypotheek.winkel.

Het aanbod is voorlopig geldig tot 31 december 2024, maar hypotheek.winkel wil de optie om op 40 jaar te lenen in 2025 behouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content