Vitale eeuweling

Restaurant ‘t Parksken in Balegem viert zijn honderdste verjaardag, maar is nog nooit zo jong geweest.

Onvoorbereid ‘t Parksken betreden is oneerbiedig. Uit respect voor de inzet en de liefde waarmee Eddy-Marie Waterloos en haar man Jean De Wilde hun troetelkind verder grootbrengen, is hier het levensverhaal. Grootvader Waterloos opende in 1897 een landelijk baancafé met een bloemperkje voor de deur dat later voor de naam heeft gezorgd. Het eerste gedrukte document dateert van 1942 en vermeldt slechts enkele dranken en een dame blanche van 10 frank. De kaart van 1947 heeft het reeds over “chalet-spijshuis” en “goede kelder”. In 1955 waren gerechten uit de burgerkeuken specialiteit, zoals varkenskoteletten, tournedos, rauwe ham en biefstuk-friet. Het duurste gerecht was een chateaubriand van 85 frank. Gaandeweg werd ‘t Parksken uitgebreid ; de laatste aanwinst is een royale wintertuin, die naar de traditie van het huis in bonte kleuren werd ingericht.

Het restaurant wordt met hart en ziel geleid door de derde generatie : Eddy-Marie. Zij kwam 35 jaar geleden in de zaak en wordt bijgestaan door haar man Jean, die zich vooral met de aankopen en de administratie bezighoudt en tevens voorzitter is van de Belgische Voetbalbond. “‘t Parksken is nog nooit zo jong geweest,” zegt Eddy-Marie lachend. Zij leeft voor haar klanten en ontvangt hartelijk en gedienstig.

In de keuken staat Guy Van de Steene. Hij kwam in 1969 als keukenhulpje in dienst en liep tussendoor stages bij Lurkin, Van Maele en Thonard. Zijn repertoire vermeldt culinaire evergreens met kreeft en kalfszwezerik. Andere gerechten waarvoor de klanten blijven terugkomen zijn : gekarameliseerd witloof bedekt met fondant ganzenlever (850 fr.), tarbot uit de oven met mosterdsaus (1390 fr.) en kwarteltjes met Balegemse jenever (700 fr.).

Wij volgden de gewoonte van het huis en kozen kreeft van de grill, die onder overheersende kruidenboter op het bord kwam (2500 fr. voor 2). Als trou normand kwam zalvend-zoete sorbet van Balegemse jenever. Hoofdgerecht was kalfszwezerik, zorgvuldig ontvliesd, door eiwit en paneermeel gehaald en in boter gebakken : smakelijke, klassieke en royaal bediende eenvoud die men helaas nog maar zelden treft (1025 fr.).

In ‘t Parksken wordt behaaglijk getafeld. Of je het romantische interieur met donker hout en rode, gele en groene stoffen met bladmotief nu mooi of kitscherig vindt, verandert weinig aan het feit dat het restaurant na een eeuw nog ontegenzeglijk veel charme heeft. Vooral oudere mensen houden van de nostalgische bekoorlijkheid en de royale gerechten uit de klassieke keuken. Er is een uitgebreide wijnkaart met ruime keuze in de hogere prijsklasse.

PIETER VAN DOVEREN

Eddy-Marie Waterloos en Jean De Wilde Leven voor hun klanten en ontvangen hartelijk en gedienstig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content